Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zájmena.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zájmena."— Transkript prezentace:

1 Zájmena

2 Téma (název prezentace)
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_06_01_08 Předmět Český jazyk Téma (název prezentace) Zájmena Autor Marie Provazníková Metodický popis (anotace) Interaktivní materiál je primárně určen pro žáky 6. ročníku. Zopakují si druhy zájmen – správná odpověď se objeví po kliknutí myši. V dalším cvičení žáci doplní správné tvary zájmen. Totéž utvoří s příslovími.. Následující cvičení je zaměřeno na používání sebou – s sebou. Dále procvičují 4. pád jedn. čísla u zájmen náš, váš, ona atd. Zopakují si pravidla psaní mě, mně. Řešení u toho cvičení se objeví při kliknutí myši. Závěrečný kvíz je zaměřen na opakování učiva. Při kliknutí na správnou odpověď se žák dostane na další otázku. Při chybné odpovědi se zobrazí smutný smajlík.

3 Opakování – druhy zájmen
osobní nikdo, nic, nijaký, ničí, žádný přivlastňovací ten, ta, to, tento, onen sám…. ukazovací můj, tvůj, jeho, její … tázací kdo? co? jaký? který? čí? vztažná někdo, něco, leckdo… neurčitá já, ty, on, ona, ono,… kdo, co, jaký, který čí, jenž záporná

4 Doplň správné tvary zájmen
jít s vy on ty ty podat oni ona

5 Přísloví Z uvedených přísloví se vytratila zájmena. Dokážeš je doplnit a vysvětlit význam? ______ je šeptem, _____ je čertem. ______ jinému jámu kopá, ______ do ____ padá. ______ se do lesa volá, _____ se z lesa ozývá. ______ se nelení, ______ se zelení. ______ se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. ______ chce psa bít, hůl si najde.

6 Sebou x s sebou Kdy používáme tvar sebou x s sebou?
Ryba __________ stále házela sebou Vezmi ____________ velkou svačinu s sebou

7 Doplň tvary sebou x s sebou
Nepřetvařujte se a zůstaňte sami ____________. Zapomněl si vzít ___________ do školy učebnici. Vánoční kapr ___________ házel ve vaně. Vzali nás _______________ na výlet. Malé dítě ______________ házelo v postýlce. Dostal _________________ velké kapesné. Nezapomeň si ____________ vzít pevné boty!

8 Doplň v zájmenech –i / -í
Naše škola Doplň v zájmenech –i / -í Za naš____ školou je zahrada. Petra hraje odbíjenou za naš______ školu. V naš_____ škole byl na chodbách klid. Jeli na výlet s naš____m svolením. Naš_____ třídu jsme vyzdobili. V naš____ třídě jsou nové lavice. Do naš_____ třídy přišel nový žák. Máme rádi naš____ školu.

9 Utvoř správný tvar Pobyt na (vaše) _________ chalupě byl krásný. (Onen) ________ pána nikdo z (my) _______ nezná. Jela jsem pro (naše)_________ tetu na nádraží. S (lecco) __________ jsme ani nepočítali. Za (náš) ___________ domem postavili dálnici. Potkal jsi (moje) __________ maminku? Ptal jsem se (on) ________ na to. Viděl jsi (ona) ____________?

10 Zájmeno já - opakování mě mně
Viděl jsi m_____? Půjčíš m_____ tužku? M____ se nemusí bát. Je ke m______ upřímný. Vyslechni m______. Ví, že má ve m_____ oporu. Šel tam beze m______. Mluvila o m______ moc hezky. mně

11 Klikni na správnou odpověď
Onen je zájmeno: ukazovací tázací přivlastňovací

12 Viděl jsem ______ včera odpoledne.
ona ji

13 Přijďte ke _____ na návštěvu.
mi mně

14 Žádný je zájmeno: Není to zájmeno. záporné neurčité

15 Karel na ___ dlouho čekal, ale nedočkal se ____.
ní - jí ni - ji ni - jí

16 Učivo o zájmenech jsi zvládl/a!
Správně! Učivo o zájmenech jsi zvládl/a!

17 Použité zdroje: STYBLÍK, Vlastimil a kol. Český jazyk pro 6. ročník ZŠ. Praha: SPN, 2004, ISBN STYBLÍK, Vlastimil a kol. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ. Praha: SPN, 2004, ISBN KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk pro 7. ročník. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk pro 6. ročník. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN Obrázky: MS Office – Klipart Vlastní zdroje


Stáhnout ppt "Zájmena."

Podobné prezentace


Reklamy Google