Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková"— Transkript prezentace:

1

2 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Název materiálu: ČJ_Vypravování Název klíčové aktivity: III/2-Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Jazyk a jazyková komunikace Anotace: Co je to vypravování, co všechno by mělo obsahovat. Autor: Mgr. Lucie Kocůrková Očekávaný výstup: Sestavení osnovy, samostatné vypravování. Pomůcky: Počítač, tabule, sešit. Druh vzdělávacího materiálu: Digitální vzdělávací materiál. Zdroje: Učebnice českého jazyka pro 5.post.ročník, nakladatelství Nová škola, kliparty z programu Word Cílová skupina: Žáci 4. a 5. postupného ročníku. Stupeň a typ vzdělávání: Datum ověření materiálu: Materiál ověřil: Mgr. Lucie Kocůrková Metodické poznámky: Žáci se nejdřív seznámí s tím, co by mělo vypravování obsahovat, pak společně pracují podle úkolů a nakonec sami sestaví osu vyprávění a podle ní vypráví. VM je určen na jednu hodinu slohu.

3 Vypravování

4 Vypravování Je slohový útvar, který nás seznamuje s příběhem, dějem nebo událostí, která se někomu stala. Každé vypravování má svého vypravěče. Ve vypravování používáme hodně sloves. Aby bylo naše vypravování přehledné, použijeme osnovu.

5 Příhoda z prázdnin. Uslyšíte příhodu, která se Tomášovi stala jednoho letního dopoledne u malého louňovického rybníka, jen pár kroků od Tomášova domova. Ale Tomáš vám to řekne sám! ,,Semlelo se to támhle na protějším břehu,“ začal mluvit Tomáš. ,,Petr sem přišel asi poprvé a neuměl plavat. A šel do vody zrovna v místě, kde se břeh prudce svažuje. Hned tam zapadl až po krk. Začal zmatkovat, polykat vodu a volal o pomoc. Kluci a já jsme byli kousek od něho a skákali jsme z můstku do rybníka, to jako každé odpoledne. V té chvilce jsem byl na řadě. Zrovna jsem stál nahoře na prkně, a tak jsem na nic nečekal a skočil jsem pro Petra. Chytil jsem ho za vlasy a chtěl jsem se s ním dostat ke břehu. Šlo to těžko, protože mě křečovitě sevřel svýma rukama i nohama kolem těla jako do kleští,“ se staženým hrdlem vypráví Tomáš. Pak dodává: ,,Naštěstí jsem ho ke břehu dotáhl a tam už nám pomohli ostatní. Nevím, jestli je to nějaká zvláštní příhoda, bral jsem to jako samozřejmost, To jenom všichni mi až do dneška připomínají, že jsem mu zachránil život.“

6 Úkoly. Najdi a označ kde, kdy a komu se stala tato příhoda.
Kdo jí vypráví? Sestav si jednoduchou osnovu a pokus se o vyprávění této příhody.


Stáhnout ppt "Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková"

Podobné prezentace


Reklamy Google