Povaha zprávy národního preventivního mechanismu Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. et Mgr. Ladislav Tomeček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

Možnosti a limity kontroly obcí
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Jak si počínat při soudním jednání
Nástroje územního plánování
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Lidskoprávní aspekty řízení ve věcech dětí mladších 15 let I Děti v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva Anna Hofschneiderová, Liga lidských práv.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Rovný přístup ke vzdělání v kontextu českého vzdělávacího systému: aktivity veřejného ochránce práv Lucie
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Kdo je veřejný ochránce práv
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Občanské soudní řízení II.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Právo na informace Tereza Danielisová,
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Poznatky z šetření stížností
Kontrola veřejné správy I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Systém kontrolní činnosti SEI
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
Subjekty trestního řízení
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Monitoring nuceného navracení cizinců v České republice Praxe, zjištění a doporučení veřejného ochránce práv Ondřej Vala Bratislava, Slovenská republika.
Evropská občanská iniciativa
Judikatura ESLP Ochrana lidských práv v Evropě 5. dubna 2005.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Práva osob se zdravotním postižením pohledem veřejné ochránkyně práv Lenka Frýdková Kancelář veřejného ochránce práv Praha, © Copyright Veřejný.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Institut ochránce práv dětí
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Kvalita v sociálních službách jako proces
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
liga lidských práv „blíže spravedlnosti“
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Správa sociálního zabezpečení
Veřejný ochránce práv
Stavební právo.
Kdo je veřejný ochránce práv Co od něj můžete očekávat.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Úřad vlády České Republiky
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
GDPR a budoucí redakční praxe
Transkript prezentace:

Povaha zprávy národního preventivního mechanismu Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. et Mgr. Ladislav Tomeček

2 Systematické návštěvy ● § 1 odst. 3 zákona č. 349/1999 Sb., ● Ochránce provádí systematické návštěvy míst, kde se nacházejí nebo mohou nacházet osoby omezené na svobodě veřejnou mocí nebo v důsledku závislosti na poskytované péči, ● s cílem posílit ochranu těchto osob před mučením, krutým, nelidským, ponižujícím zacházením nebo trestáním a jiným špatným zacházením.

3 ● Ochránce po návštěvě zařízení, po souvisejících návštěvách více zařízení vypracuje zprávu o svých zjištěních. ● Součástí této zprávy mohou být doporučení nebo návrhy opatření k nápravě. Zákon č. 349/1999 Sb.: Zpráva

4 ● Ochránce vyzve zařízení, aby se k jeho zprávě, doporučením nebo návrhům na opatření k nápravě vyjádřilo ve lhůtě stanovené ochráncem. ● Takto může ochránce vyzvat i zřizovatele zařízení nebo příslušné úřady. ● Shledá-li ochránce jejich vyjádření dostatečnými, zařízení, popřípadě jeho zřizovatele nebo příslušné úřady o tom vyrozumí. Zákon č. 349/1999 Sb.: Výzva

5 ● Zpráva je vždy adresována zařízení. ● Případně je vyzván i zřizovatel. ● Vyjádření zařízení/zřizovatele je „dostatečné“ = realizace doporučení. X Jinak ochránce využívá sankční mechanismus: ● a) vyrozumí nadřízený úřad a není-li takového úřadu, vládu, ● b) může o svých zjištěních informovat veřejnost. Charakter výzvy

6 ● Čl. 19 písm. b) OP: Předkládat příslušným orgánům doporučení s cílem zlepšit zacházení s osobami zbavenými svobody a podmínky, v nichž jsou tyto osoby drženy, a předcházet mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání. ● Čl. 22 OP: Příslušné orgány prostudují doporučení národního preventivního mechanismu a navážou s ním dialog o možných prováděcích opatřeních. Opční protokol: Oprávnění NPM

7 ● Pouze NPM má zákonnou povinnost provádět systematické návštěvy a působit preventivně. ● Šíře oprávnění NPM. ● Šíře šetřených skutečností. ● Jedinečnost zjištění, jejichž realizace má preventivní charakter. Výjimečnost postavení ochránce jako národního preventivního mechanismu

8 Ochránce je oprávněn s vědomím vedoucích úřadů, a to i bez předchozího upozornění, ● vstupovat do všech prostor zařízení ● nahlížet do spisů (včetně zdravotnické dokumentace), ● klást otázky jednotlivým zaměstnancům zařízení, ● hovořit s osobami umístěnými v zařízeních, a to bez přítomnosti jiných osob. ● Informace získané z rozhovorů jsou DŮVĚRNÉ ● Metodologie šetření ochránce Oprávnění ochránce

9 ● Ze zákazu mučení a jiného krutého nelidského či ponižující zacházení nebo trestání plynou pro stát i pozitivní závazky. ● Nestačí, že se stát aktivně nedopouští „špatného zacházení“. Česká republika je povinna zajistit osobám pod svou jurisdikcí (preventivní) ochranu před špatným zacházením, (a to i ze strany soukromých osob). Pozitivní závazek státu

10 ● „Soud se domnívá, že závazek vysokých smluvních stran v čl. 1 Úmluvy, aby každému, kdo podléhá jejich jurisdikci, zajistily práva a svobody uvedené v Úmluvě, ve spojení s čl. 3, vyžaduje, aby státy přijaly opatření s cílem zajistit, aby jednotlivci v jejich jurisdikci nebyli vystaveni mučení nebo nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání, včetně špatného zacházení ze strany soukromých osob… Zejména děti a další zranitelné osoby mají právo na ochranu státu v podobě účinného odrazení od těchto závažných porušení osobní integrity…“ Rozsudek ESLP ze dne 23. září 1998 ve věci A. proti Spojenému království (para 22)

11 ● „… je povinností státu přijmout přiměřené kroky k zabránění špatného zacházení, které je pácháno soukromými osobami, pokud o něm orgány věděly, nebo vědět měly“ (para 73). ESLP rozsudek ze dne 10. května 2001 ve věci Z. a další proti Spojenému království

12 ● Povinnost státu konat, tj. pozitivní závazek státu = REAGOVAT NA DOPORUČENÍ OCHRÁNCE. ● Přiměřená lhůta stanovená NPM k realizaci doporučení. ● V případě nepřiměřených a hrubých zásahů do práv a důstojnosti dětí je již během návštěvy dáno doporučení, např. zdržet se určitého jednání. Realizace doporučení = prevence

13 ● Zjištění NPM není podnětem pro zařízení či zřizovatele k zamyšlení. ● Absence konání, bagatelizace zjištění představuje neplnění pozitivního závazku. Bránění zjednání efektivní nápravy. ● Návrhy na provedení „vlastní“ dublované kontroly. ● Vyslání jiných kontrol – Česká školní inspekce (x jiná oprávnění a jiné zaměření kontroly). ● Neurčitá vyjádření. Formy nespolupráce s NPM

14 Stručnost nade vše

15 ● Konstatuje-li ochránce jako NPM špatné zacházení s osobami omezenými na osobní svobodě, a upozorní na to zařízení, zřizovatele či vládu, ● jsou státní orgány povinny učinit účinná preventivní opatření k nápravě. Jak naložit s doporučeními ochránce

16 Děkuji za pozornost