Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/35.0030.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právo pro podnikatele II
Advertisements

Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Základy veřejné správy
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Veřejná správa – úvod.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Správní činnosti.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Kontrola veřejné správy
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Prameny práva Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
Prameny práva, právní vztahy
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
Právní aspekty podnikání
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Kontrola veřejné správy I.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Územní samospráva Kraje
Rozhodovací proces v Evropské unii
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Právní řád Pavel Šuranský.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Veřejnosprávní činnost
Norma, právo, forma zákonů
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Pojem práva a jeho klasifikace
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Právní základy státu.
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Obecně o veřejné správě
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Digitální učební materiál
Právní normy (pojem, struktura, působnost)
Právo.
Veřejný ochránce práv.
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/

Popularizace výsledků dopravního výzkumu Výukový modul – Právní aspekty v dopravě a její infrastruktuře Jednotlivé moduly obsahově postupují od obecnějších průřezových témat k jednotlivým právním odvětvím a dílčím tématům.

Popularizace výsledků dopravního výzkumu Obsah modulu: 1. Úvod do mezinárodního práva a práva EU 2. Základní právní teorie 3. Organizace veřejné moci 4. Úvod do správního práva 5. Správní řízení 6. Stavební řízení a územní plánování 7. Stavební řád ve vztahu k dopravní výstavbě 8. Zadávání veřejných zakázek 10. Podnikání v silniční dopravě 11. Závěrečný test

Popularizace výsledků dopravního výzkumu 1.Úvod do mezinárodního práva a práva EU Mezinárodní právo -soukromé: soukromoprávní vztahy se zahraničním prvkem -veřejné:vztahy mezi subjekty mezinárodního práva

Popularizace výsledků dopravního výzkumu Nejvýznamnější subjekty mezinárodního práva: - státy - mezinárodní organizace Stát na svém území vykonává výlučnou moc (suverenitu). To zahrnuje neomezenou moc nad územím včetně možnosti dispozice s územím. Suverenita jakožto výlučná moc zahrnuje rovněž zákaz toho, aby ostatní státy vykonávaly moc na území suverénního státu. Státy navzájem jsou tedy v právně (nikoliv fakticky) rovném postavení.

Popularizace výsledků dopravního výzkumu Evropská unie - specifická mezinárodní organizace - koncept „nadstátnosti“, tj. pravomoc tvořit právo, které je závazné pro členské státy - přednost práva EU před vnitrostátním - právní akty: nařízení, směrnice, rozhodnutí, doporučení, stanovisko

Popularizace výsledků dopravního výzkumu 2. Základní právní teorie Pojem právo se vyskytuje ve dvou základních podobách, a to jako právo objektivní a právo subjektivní. Objektivní – souhrn právních norem Subjektivní – možnost chování daná normami objektivního práva

Popularizace výsledků dopravního výzkumu Prameny práva v ČR Hlavním pramenem práva jsou tzv. normativní právní akty, tj. zákony, vyhlášky a nařízení. Podpůrným pramenem práva, sloužícím zejména k výkladu normativních právních aktů, jsou soudní rozhodnutí, z nichž nejvýznamněji působí rozhodnutí Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu.

Popularizace výsledků dopravního výzkumu Právní normy jsou závazná vynutitelná pravidla chování, zakládající práva či povinnosti. Právní normy regulují právní vztahy, tj. vzájemná práva a povinnosti subjektů práva (právnických a fyzických osob). Právní vztah vzniká, mění se a končí na základě právní skutečnosti, tj. právně relevantního chování či události.

Popularizace výsledků dopravního výzkumu 3. Organizace veřejné moci Státní moc je schopnost ovlivňovat chování a jednání ostatních, podložená možností realizace legitimního násilí. Dle Ústavy ČR je zdrojem veškeré moci ve státě lid. Lid vykonává svou moc prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní. Státní moc lze uplatňovat jen v mezích a způsoby, které stanoví zákon.

Popularizace výsledků dopravního výzkumu Orgánem moci zákonodárné je parlament tvořený dvěma komorami. Obsahem výkonu funkce moci zákonodárné je zejména tvorba a vydávání normativních aktů. Právní normativní akty se tvoří v rámci legislativního procesu, do kterého vedle parlamentu zasahuje i prezident.

Popularizace výsledků dopravního výzkumu Orgány moci výkonné jsou prezident jako hlava státu a vláda jako vrcholný orgán výkonné moci. Mezi další orgány výkonné moci patří ministerstva, jiné správní úřady, orgány územní samosprávy a státní zastupitelství. Vláda v rámci výkonu výkonné moci realizuje zákony vydáváním podzákonných právních aktů a řízením činnosti státního aparátu, a společně s prezidentem pak má zákonodárnou a politickou iniciativu směrem k parlamentu a vede zahraniční politiku včetně reprezentace státu. Prezident je hlavou státu a reprezentuje stát navenek.

Popularizace výsledků dopravního výzkumu Účelem soudnictví je ochrana zákonnosti, řešení sporů a hájení veřejného pořádku. Těžiště pravomoci soudů leží v oblastech řešení soukromoprávních sporů, rozhodování o trestných činech v trestním soudnictví, přezkumu rozhodnutí správních orgánů a přezkumu otázek ústavněprávních. Princip nezávislosti soudů se projevuje v oddělení soudnictví od moci zákonodárné i výkonné, které nemohou mít vliv na to, kdo bude rozhodovat v určité konkrétní věci nebo jaký bude verdikt.

Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Líšeňská 33a, Brno Děkuji vám za pozornost! Kontaktní informace: Mgr. František Doleček