Inovace ve vzdělávání– vzdělávání pro inovace Rudolf Haňka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přijímací řízení.
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Příprava národních priorit výzkumu, experimentálního vývoje a inovací R. Haňka.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Odbor Evropských programů1 Priorita 3 OP RLZ Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje PhDr. Kateřina Pösingerová,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Nehmotné statky a průmyslová práva: jejich ochrana, oceňování a komerční využití European Commission Enterprise and Industry.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Jak se učí inovační podnikání
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Gerard van Gaalen Vedoucí projektový manažér pro evropské projekty Prezentace Praha 16. března 2005 Rozvojová agentura Východní Nizozemsko.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Marketingový plán podniku
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Přenos poznatků a technologií na UK
Transkript prezentace:

Inovace ve vzdělávání– vzdělávání pro inovace Rudolf Haňka

© Prof. R. Hanka Evropské změny za minulých let Vysokoškolské vzdělávání – základ národní strategie pro konkurenceschopnost Vysoké školy Jednou z hnacích síl ekonomiky nezbytné k získávání nových poznatků výzkumem a bádáním základ celoživotního vzdělávání Aktivity vysokých škol (poháněné ochranou vlastních zájmů) se musí sladit se zájmy společnosti.

© Prof. R. Hanka Univerzita 21. století Pro znalostní ekonomiku univerzita musí Učit další generaci Pomocí nejmodernějších laboratoří a vzdělávacích procesů Tak aby byla připravena k řešení současných i budoucích problémů (nukleární odpad, nové zdroje energie, kmenové buňky, GM potraviny…..) Samostatně pracovat, vyhledávat informace, hodnotit jejich důležitost Dělat výzkum Základní výzkum poháněný zvídavostí Výzkum s dopadem na sociální a průmyslové otázky Komercializovat Nové výrobky a procesy Vědecká řešení sociálních problémů Připravovat studenty pro život..

© Prof. R. Hanka Ukončené vzdělání mladých lidí Zdroj : OECD Country Note 2009

© Prof. R. Hanka Ukončené vzdělání mladých lidí Zdroj : OECD Country Note 2009 Magistři PhD

© Prof. R. Hanka Nevyjasněná pozice bakalářů Nedostatečná orientace bakalářských programů na zaměstnatelnost absolventů Bakaláři nejsou často firmami považováni za vysokoškoláky (‚ Bakalářský studijní program je zaměřen zejména na přípravu ke studiu v navazujícím magisterském programu...‘ UK website ) Situace, s kterou jak se zdá si nikdo neví rady.

© Prof. R. Hanka Umocňováno neochotou změnit koncept středního vzdělání Bakalářům úspěšně konkurují absolventi středního odborného vzdělání Výsledek trapná nejistota co vlastně je ukončené vysokoškolské vzdělání a co přestavuje postgraduální studium Bachelor of what and Master of whom? MG Ash, “The Bologna Process and the Shaping of Future Knowledge Societies”, 2005.

© Prof. R. Hanka – 6 let vysokoškolské studium Jedno či dvou roční postgraduální specializace 5 -6 let Magistr (MUDr, MVDr) Ukončené vysokoškolské studium financované státem 2 roky magistr 87% ! Navazující magistr 3 -4 roky bakalář 2 roky navazující magistr Ing., PhDr, JUDr,…. 300% nárůst studentů do VŠ. 87% Boloňský proces (inovace ve vzdělávání) 3 roky bakalář

© Prof. R. Hanka Vysoké školy se musí změnit Inovace vysokoškolského vzdělávání V tom jak aplikovaly Boloňský proces V modelu financování Ve vnitřní samosprávě a ve vztahu ke společnosti Ve svém vztahu k aplikovanému výzkumu, inovacím a spolupráci s aplikovanou sférou.

© Prof. R. Hanka Co vlastně jsou inovace? “Nové objevy, produkty, obchodní procesy a organické změny které vytvářejí bohatství a sociální hodnoty” Penicilin, laser, nanotubes, “Nové myšlení které vytváří hodnoty” Mc Donnalds, Amazon.com Globální ekonomie vede k novým modelům inovace

© Prof. R. Hanka Inovace jsou klíčem k udržení konkurenceschopnosti Univerzity se musí přizpůsobit a chápat důležitost inovací stejně jako si jsou vědomy důležitosti znalostí.

© Prof. R. Hanka Dopad inovací Zvýšit produktivitu a růst ekonomiky Připravit se na konkurenci se zeměmi s nízkou cenou práce K tomu je zapotřebí Posílit naší vědeckou a technologickou základnu Vytvořit podněty pro transfer technologií z univerzit do aplikované sféry.

© Prof. R. Hanka Výzkum může být současně aplikovaný, praktický i základní Prakticky zaměřený výzkum zvyšuje exitující vědomosti a vytváří podmínky pro zlepšení technologií Může povznést stávající technologie na vyšší úroveň Ale také zlepšuje naše chápání základních jevů © Prof R Hanka Pure Basic Research Use- Inspired Research Pure Applied Research Ne Ano Ano Ne Pátrání po základním porozumění ? Quadrant Model of Scientific Research Důraz na využití? Donald Stokes, Pasteur’s Quadrant, 1997

© Prof. R. Hanka Bez vhodných podnětů to nejde Podněty pro univerzitní vedení Spolupráce s aplikovanou sférou se pro VŠ musí stát strategickým zdrojem doplňujícím veřejné financování Podněty pro aplikovanou sféru Daňové a jiné úlevy Přístup ke špičkovému pracovišti se širokým zázemím Podněty pro akademiky Risk akademiků musí být rozpoznán a ohodnocen Ochota akademiků patentovat záleží na výnosu Vyšší licenční poplatky pro akademiky jsou základem úspěchu komercializace akademického výzkumu.

© Prof. R. Hanka Nutné podmínky Musí se vytvořit inovační prostředí Jasno komu patří duševní vlastnictví Státu, univerzitě, objevitelům, sponzorům výzkumu? Nepoužívat licenční poplatky pro všeobecné potřeby univerzity Snižuje to odměnu a tím i podněty pro objevitele Má to negativní dopad na práci oddělení TT.

© Prof. R. Hanka Cambridge základní fakta a rozdělení TT příjmů Nové vynálezy116 Patentové přihlášky83 Nové licence80 Současné licence459 Nové firmy5 Podíly ve firmách68 Prodej podílů (miliony £)1,7 Příjmy z licencí (miliony £) 8,7 £ 8,5 M po odečtení nákladů £ 6,76 M £ 1,46 M 2007 / 2008

© Prof. R. Hanka Nové budovy financované průmyslem, jednotlivci, charitami

© Prof. R. Hanka Nejde jen o to jak zvýšit přesun komerčních nápadů z univerzit do aplikační sféry Jde o to jak zvýšit zájem firem o výzkum a výuku založené na univerzitách!

© Prof. R. Hanka Děkuji za pozornost!