Shoda přísudku s podmětem 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty vedlejší příslovečné úvod
Advertisements

SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
Psaní i/y v koncovkách sloves
Procvičujeme větné členy 2
Podmět (Po) - opakování
Procvičujeme tvary sloves
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Slovesné tvary Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Věty vedlejší podmětné a předmětné
Shoda přísudku s podmětem 2
Slovesa (verba).
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.
Shoda přísudku s podmětem
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
HRÁČI TRÉNOVALI. MOTORY SE ZAHŘÍVALY. MAŽORETKY TLESKALY. DIVADLA SE OTEVŘELA.
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
Koncovky sloves.
Procvičujeme větné členy 1 Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_11_Procvičujeme větné členy 1 1.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Shoda přísudku s podmětem
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. Iva Zatřepálková, OBDOBÍ: březen 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_CJ4_Shoda přísudku s podmětem.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Co je to několikanásobný podmět?
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
PODMĚT.
Shoda přísudku s podmětem
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Opakujeme vedlejší věty 1
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Jazyk a jazyková komunikace Shoda přísudku a podmětu Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Shoda přísudku s podmětem 1 Český jazyk 2. stupeň ZŠ Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE__Shoda přísudku s podmětem 1

Co musím umět, jestliže chci dobře psát i - y v koncovkách sloves

Musím umět určit čas slovesa čas přítomný děj právě probíhá chodíš, nosím, sází, balíme, nezlobí čas budoucí děj se stane budu chodit, budeš číst, nakreslím, přečte, zabalí čas minulý děj se už stal - končí na -l, -la, -lo, -li, -ly hrál, hrála, hrálo, hráli, hrály pracovali, hrabala, nosily, kreslil

Vyhledej slovesa v minulém čase: přineseme, mohu, dívala se, valí, hrál, zahrála, šel, přijdeš, potřebuji, budu mít, zabalil, balila, bude balit, najdu, létala přineseme, mohu, dívala se, valí, hrál, zahrála, šel, přijdeš, potřebuji, budu mít, zabalil, balila, bude balit, najdu, létala

V čase přítomném a budoucím (také v rozk. způsobu) píšeme vždy jen -i např. zabalí, prosí, trpí, sází, nosí, zesílí, válí, prosím, prosíš…

Vypiš slovesa v přítomném a budoucím čase, pozoruj koncovku: žehlí, zdraví, zdravili, pozdravím, poprosí, vystoupil, vystoupí, rozzlobí, vymyslel, napsali, nakreslíš žehlí, zdraví, pozdravím, poprosí, vystoupí, rozzlobí, nakreslíš

Sloveso je v minulém čase: Najdeme podmět - ptáme se kdo - co, musí být tedy v 1. pádě.

Věty opiš a podtrhni holý podmět Pracuj pozorně, každou větu si zkontroluj. Je tvůj podmět opravdu v 1. pádě? Všichni se vrátili do školy. Oni dnes nešli do školy. Petr i Hanka se vrátili domů. Kdy se vrátily domů Eva a Dana? V rozhlase zněly písně Dana Bárty. Děti se rychle blížily. Oči mu zářily. Houfy špačků odletěly. Davy lidí čekaly na startu. Všichni se vrátili do školy. Oni dnes nešli do školy. Petr i Hanka se vrátili domů. Kdy se vrátily domů Eva a Dana? V rozhlase zněly písně Dana Bárty. Děti se rychle blížily. Oči mu zářily. Houfy špačků odletěly. Davy lidí čekaly na startu.

U podmětu určíme rod - mužský životný, mužský neživotný, ženský, střední POZOR! lidé, rodiče, my, vy, oni, všichni rod mužský životný houfy, davy, zástupy, stromy rod mužský neživotný děti, oči, uši rod ženský skupiny, stráže Vrať se k předešlému cvičení, urči rod podmětu Všichni se vrátili do školy. Oni dnes nešli do školy. Petr i Hanka se vrátili domů. Kdy se vrátily domů Eva a Dana? V rozhlase zněly písně Dana Bárty. Děti se rychle blížily. Oči mu zářily. Houfy špačků odletěly. Davy lidí čekaly na startu.

Musím si zapamatovat pravidlo: V minulém čase píšeme i jen tehdy, je-li podmět rodu mužského životného (u několikanásobného podmětu stačí, aby v rodě mužském životném byl jeden z podmětů)

Urči rod podmětu a rozhodni, zda je věta napsaná dobře. Šišky padaly ze stromů. Veverky se schovaly ve větvích. Vrátili se k mamince všichni? Kdy se vrátily vaše děti? My jsme tam včera nebyli. Kluci i dívky přišli za tetou. U babičky se sešli její vnukové i vnučky. Lidé tam dlouho stáli. Stráže dobře hlídaly. Bolely nás oči. Stromy rychle opadaly.

Jsou všechny věty v minulém čase? Věty opiš, podtrhni holý podmět a doplň I – Y. My jsme tam nebyl-. Kdysi tam bydlel- naši rodiče. Houfy ptáků usedl- na dráty. Davy lidí se sešl- na náměstí. Všichni ztichl-. My jsme tam nebyli. Kdysi tam bydleli naši rodiče. Houfy ptáků usedly na dráty. Davy lidí se sešly na náměstí. Všichni ztichli.

Vytvoř věty se slovy pomohli pomohly ublížili ublížily odpustili neodpustily