Silniční daň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Daně.
/2012 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. října 2013.
Struktura daní v ČR.
Poradní sbor 28. května 2014.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Silniční daň Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A10 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření listopad.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A13 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření leden.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_12_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Cestovní náhrady podnikatelů
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 3. prosince 2014.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 27. listopadu 2013.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Zdanění motorových vozidel Michal Radvan. Typy daní na motorová vozidla Registrační daň Registrační daň Pravidelně placená daň Pravidelně placená daň.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně – silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční Ing.Pavla Kvapilová
Zdanění motorových vozidel Michal Radvan. Typy daní na motorová vozidla Registrační daň Registrační daň Pravidelně placená daň Pravidelně placená daň.
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Silniční daň. Předmětem daně jsou vozidla, kterým je přidělena státní poznávací značka a jsou používaná nebo určena k podnikání Předmětem daně jsou vozidla,
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Zápatí prezentace Majetkové daně – motorová vozidla Michal Radvan.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně: Silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Daň silniční a daň z hazardních her
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Daň silniční 25. listopadu 2015 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční
Autor diplomové práce: Bc. Eva Slabší
VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Majetkové daně – motorová vozidla Michal Radvan
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Daně z motorových vozidel Michal Radvan
Daň z nabytí nemovitých věcí, daň silniční a daň z hazardních her
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Silniční daň Předmět silniční daně
Zdanění motorových vozidel Michal Radvan
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
Transkript prezentace:

Silniční daň

Předmětem daně jsou vozidla, kterým je přidělena státní poznávací značka a jsou používaná nebo určena k podnikání

Od daně jsou osvobozena např. vozidla: jednostopá a vozidla se třemi koly a jejich přípojná vozidla, vozidla, která se nacházejí v zahraničí ve zdaňovacím období nepřetržitě alespoň 183 dní, vozidla zabezpečující zpravidla linkovou osobní vnitrostátní dopravu, zdravotnická vozidla, požární atd.

Poplatníci daně jsou fyzické a právnické osoby provozující vozidla za účelem dosažení zisku, jsou majiteli vozidla a vozidlo má přidělenou SPZ. zahraniční osoba užívající vozidlo k podnikání na území České republiky, avšak evidované v zahraniční, zaměstnavatel, který vyšle svého pracovníka na pracovní cestu jeho vlastním vozidlem.

Základem daně u osobních automobilů - zdvihový objem motoru u tahačů a návěsů - součet hmotností v tunách připadajících na nápravy a počet náprav u ostatních vozidel celková hmotnost v tunách a počet náprav.

Sazba daně – osobní automobil se zdvihovým objemem motoru nad 800 cm3 do 1250 cm3 …. 1 800 Kč 1250 cm3 do 1500 cm3 …2 400 Kč 1500 cm3 do 2000 cm3 …..3 000 Kč 2000 cm3 do 3000 cm3 …..3 600 Kč

Sazby daně silniční dle počtu náprav a hmotnosti (autobusy, nákladní automobily, tahače… Např. …….. se dvěma nápravami o celkové hmotnosti nad 5 tun do 6,5 tun 6 000 Kč. Např. ………….. se dvěma nápravami o celkové hmotnosti nad 21 tun do 24 tun 35 100 Kč. Nejvyšší 4 a více náprav nad 36 t 44 1OO Kč.

U zaměstnavatelů, kteří vyšlou pracovníka na pracovní cestu činí sazba daně 25 Kč za každý den použití takovéhoto osobního automobilu, je-li to pro něj výhodnější.

Vznikne-li či zanikne poplatníkovi daňová povinnost v průběhu roku, sazba daně se upraví alikvotně podle počtu měsíců, ve kterých daňová povinnost trvala.

Daňové přiznání podává poplatník do 31 Daňové přiznání podává poplatník do 31. ledna následujícího po uplynutí zdaňovacího období. Silniční daň se však platí zálohově ve lhůtách do 15.4., 15.7., 15.10. a 15.12. Případný nedoplatek či přeplatek je zúčtován pak 31. ledna následujícího roku v daňovém přiznání.

Silniční daň je nákladovou položkou snižující základ daně

Pokud fyzická osoba pobírá příjmy podle § 9 (příjmy z pronájmu) nebo § 10 (ostatní příjmy) a při dosahování těchto příjmů používá vozidlo, vozidlo nepodléhá dani silniční, protože tyto příjmy nejsou příjmy z podnikání a tím tyto vozidla nejsou předmětem daně.