Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková"— Transkript prezentace:

1 VY_62_INOVACE_02.01.14, silniční daň Ing. Blanka Kožíšková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ , silniční daň Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Ekonomika pro 2. ročník OA (Daňová soustava) Ročník 2.ročník Datum tvorby Červen 2013 (úprava leden 2014) Anotace Materiál je určen k výuce tematického celku „Daňová soustava v ČR“ včetně výpočtu daní. Metodický pokyn Materiál obsahuje teoretickou část, výkladové příklady i příklady k samostatnému řešení.

2 Anotace Tento učební materiál se věnuje výkladu daně silniční. Seznamuje s předmětem daně, jejími poplatníky, osvobozením od daně, vysvětluje základ a sazby daně, termíny a způsoby placení.

3 Daň silniční

4 Předmět daně, poplatníci a osvobození od daně
Předmětem silniční daně jsou silniční motorová vozidla (a jejich přípojná vozidla), jsou-li používána k podnikání. Předmětem daně nejsou např. traktory. Poplatníky silniční daně jsou fyzické i právnické osoby, které jsou provozovatelem vozidla (zapsané v TP) Od daně jsou osvobozeny např. čtyřkolky, vozidla ozbrojených sil, vozidla policie, hasičů, poskytovatelů zdravotnických služeb.

5 Základ daně a sazby daně
Základem daně silniční je: u osobních automobilů – zdvihový objem motoru v cm³ u nákladních automobilů – největší povolená hmotnost v tunách a počet náprav u návěsů – součet největších povolených hmotností na nápravy v tunách a počet náprav Sazby daně – viz § 6.

6 Snížení ročních sazeb daně
Existuje možnost výše uvedené roční sazby daně snížit o: 48% po dobu 36 měsíců od data 1. registrace 40% po dobu dalších 36 měsíců 25% po dobu dalších 36 měsíců U nových aut je tedy výsledná daň nižší než uvedené sazby celých 108 měsíců (tj. 9 let).

7 Placení daně Zdaňovacím obdobím je kalendářní rok.
Daňové přiznání se podává do 31. ledna následujícího roku. Během roku se platí zálohy na daň následovně: do 15. dubna (za leden až březen – tedy 3/12) do 15. července (za duben až červen) do 15. října (za červenec až září) do 15. prosince (za říjen a listopad)

8 Otázky k opakování 1) Mám osobní auto, které používám k soukromým účelům, týká se mě silniční daň? 2) Mám osobní auto jako součást obchodního majetku, týká se mě silniční daň? 3) Na čem závisí výše silniční daně u osobních aut? 4) Jak často podávám daňové přiznání? Do kdy? 5) Platí se silniční daň jednou ročně nebo je nutné na ni platit zálohy? 6) Uveďte příklad osvobození od silniční daně.

9 Použité zdroje Zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční


Stáhnout ppt "VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková"

Podobné prezentace


Reklamy Google