DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Tato prezentace neobsahuje (a ani obsahovat nemůže) kompletní výčty všech zákonných možností a nezahrnuje zdaleka všechny výjimky.
Advertisements

Dnes fiktivně, zítra reálně.
Struktura daní v ČR.
Daně.
Nejčastější praktické problémy související s plátcovstvím DPH u obcí
LEASING z pohledu daně z příjmu
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. listopadu 2013.
Název projektu: Moderní škola
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Daň z přidané hodnoty.
Novela zákona o DPH (235/2004 Sb. ) pro územně samosprávné celky od 1
Daň z přidané hodnoty a její účtování
DPH – daň z přidané hodnoty
DPH v roce 2012 Ing. Olga Hochmannová
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Daň z přidané hodnoty (I)
Daň z přidané hodnoty (I) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Daň z přidané hodnoty (II)
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Daňová teorie a politika
Základy daní úvod do českého daňového systému
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: 1. Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která.
XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce.
Vracení DPH, zvláštní režimy. Vracení daně DPH lze vrátit při splnění podmínek ZDPH: –osobám požívajícím výsad a imunit (§ 80), –v rámci zahraniční pomoci.
Vracení DPH, zvláštní režimy
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Daň z přidané hodnoty (I)
Spotřební daně nepřímé, selektivní, ze spotřeby Rozpočtové určení
Účtování DPH účet 343.
Nepřímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:  ,
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Druhy daní Daně FO.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Daň z přidané hodnoty zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Ing.Pavla Kvapilová
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Vracení DPH, zvláštní režimy. Vracení daně DPH lze vrátit při splnění podmínek ZDPH: –osobám požívajícím výsad a imunit (§ 80), –v rámci zahraniční pomoci.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.12 Ročník3. ročník.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR,
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daň z přidané hodnoty – Value added tax
Účtování DPH účet 343.
Transkript prezentace:

DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby Postupné (nikoli jednorázové) zdanění srovnej: např. daň z obratu, spotřební daně Významný daňový výnos (růstový trend) Sdílená daň rozpočtové určení SR KR MR

Předmět DPH „Plnění“ „Zdanitelné plnění“ Zdanitelné (→ daň) Osvobozené (→ nulová daň na výstupu) Zahraniční (→ nulová daň a odpočet) „Zdanitelné plnění“ dodání zboží a převod nemovitosti poskytnutí služby včetně převodu majetkových práv

Konstrukční schéma DPH + DPH na výstupu (z prodejů) - DPH na vstupu (z pořízení) _______________ A) „vlastní daňová povinnost“ kladný výsledek povinnost odvést DPH B) „nadměrný odpočet“ záporný výsledek nárok na přeplatek DPH

Subjekt DPH osoba povinná platit daň osoba povinná k dani spotřebitel (poplatník) nesmí odmítnout daň jako součást ceny osoba povinná k dani osoba registrovaná k DPH v zahraničí (nerezident) plátce DPH (registrován v ČR, rezident) osoba osvobozená od povinnosti uplatnit daň

Plátci DPH Osoby, které překročili daňový obrat 1 mil. Kč v 12 po sobě jdoucích měsících nebo dobrovolní plátci s obratem pod limit; pouze za zdanitelná a s nárokem na odpočet osvobozená plnění Osoby pořizující zboží určené pro ČR v třetí zemi (dovoz) Osoby pořizující zboží z EU nad limit v ČR > 326000 Kč kumulovaně za rok U zásilkového prodeje > 1140000 Kč

Osvobozená plnění 1 Bez nároku na odpočet: (osvobozují se plnění nevhodná ke zdanění) poštovní služby vysílání R a TV finanční činnosti pojišťovací činnosti převod a nájem nemovitostí výchova a vzdělání zdravotnické služby a zboží sociální pomoc loterie a hry

Osvobozená plnění 2 S nárokem na odpočet: (zabraňuje dvojímu zdanění mezi dvěma DS) dodání zboží do EU pořízení zboží z EU vývoz zboží do ne-EU poskytnutí služby do ne-EU přeprava a služby při dovozu a vývozu zboží přeprava osob do zahraničí

Intrakomunitární plnění Princip země původu Místo plnění v EU (např. BRD) DPH na výstupu – v téže zemi EU (BRD) platí pro konečné spotřebitele – neplátce DPH Princip země určení Místo plnění v EU (BRD) DPH na výstupu – v zemi příjemce plnění (ČR) Odpočet DPH na vstupu platí pro plátce registrované k DPH v EU platí i pro neplátce s nadlimitním pořízením a tak vzniklou registrační povinností k DPH Pouze jedna DPH za plnění!

Základ daně Cena zdanitelného plnění bez DPH Při dovozu zboží z ne-EU vše, co příjemce za plnění obdrží zpravidla fakturovaná cena bez DPH Při dovozu zboží z ne-EU cena bez DPH fakturovaná ze zahraničí v Kč výdaje v zahraničí v souvislosti z dovozem pojistné na hranici dopravné na hranici (celkem „celní hodnota“) clo a poplatky při dovozu spotřební daň (jde-li o vybraný výrobek)

Sazby DPH Základní sazba: 19% Snížená sazba 9% zboží neuvedeného v příloze č.1 služby neuvedené v příloze č. 2 Snížená sazba 9% zboží v příloze č. 1 služby v příloze č. 2 teplo a chlad stavební práce a materiál u stavby obytných domů (na základě výjimky EU)

Odlišné základy a výpočet Základ DPH v ceně včetně DPH cena stanovena podle zákona o oceňování D = C x k, kde k = 0.19 / 1,19 (pro základní sazbu) - „výpočet DPH shora“ Finanční pronájem dílčí plnění dle splátkového kalendáře sazba dle předmětu pronájmu Použité zboží Základem je marže (rozdíl nákupní a prodejní ceny) snížená o DPH z marže.

DPH a nájem Pozemky, stavby, byty Movité zboží osvobozeno bez nároku na odpočet osvobození i pro finanční leasing výjimky krátkodobý nájem do 48 hodin nájem míst k parkování vozidel Plátce – poskytovatel nájmu – může zvolit režim bez osvobození. Movité zboží sazba dle zboží

DZ v bazarech Stanovení ZD: + prodejní cena - výkupní cena --------------------- marže bazaru - DPH z marže ZD Sazba – dle sazby pro zboží

Nárok na odpočet Podmínky: Zákaz odpočtu: uplatňuje plátce na plnění od plátce prokazatelnost (daňový doklad) plnění na vstupu je použito ke zdanitelnému plnění na výstupu (+ osvobození s nárokem) plnění na vstupu není použito na osvobozené plnění bez nároku na odpočet Zákaz odpočtu: použití plnění pro reprezentaci pořízení osobního automobilu obchodníci s automobily a leasingová společnost (finanční leasing) má nárok!

Krácení nároku na odpočet Nárok na odpočet je vázán na plnění na výstupu s nárokem na odpočet Mix plnění na výstupu s nárokem na odpočet a bez nároku na odpočet vede ke krácení nároku podle poměru nárokových a nenárokových zdanitelných a osvobozených plnění na výstupu

Koeficient krácení nároku na odpočet V případě, že na výstupu má plátce kombinaci zdanitelných plnění s nárokem i bez nároku na odpočet. Koeficient krácení: k=A/B Čitatel A součet plnění na výstupu s nárokem na odpočet v cenách bez DPH Jmenovatel B čitatel + plnění osvobozená bez nároku na odpočet Při k0,95 a k0,05 je nárok 100% a 0%.