STOLNIČENÍ KAVÁRNY A KAVÁRENSKÉ HERNY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla a technika obsluhy
Advertisements

Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
stravovacích zařízení
Hlavní zásady obsluhy.
Kavárny Střední odborná škola Otrokovice
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Vinárny Střední odborná škola Otrokovice
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘDCÍCH
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.03 SOU Obořiště
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, ROZDĚLENÍ
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
charakteristika kovového inventáře
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Bc. Daniel Vančura Francie.
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
PORCELÁNOVÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME
Bary Střední odborná škola Otrokovice
Inventář na úseku obsluhy, charakteristika
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
Raut.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kvíz Kvíz
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_16.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_RAUT-1_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_GARDEN_PARTY_PREZENTACE_16 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
I NVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY Inventář = předměty používané při obsluze.
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH Obsluha v letadlech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického.
Technika obsluhy – Vinárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava místnosti a slavnostní tabule
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OSTATNÍ HOSTINY I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RAUT III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pořadí pokrmů na jídelním lístku
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Kategorizace hostinských zařízení a nabídka produktu stravovacích zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová.
Technika obsluhy – Společenská setkání
Slavnostní hostiny Rozdělujeme podle dvou základních kritérií
OSTATNÍ HOSTINY III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_07_EKO_374_Jan
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Transkript prezentace:

STOLNIČENÍ KAVÁRNY A KAVÁRENSKÉ HERNY -       rozvoj kaváren dosáhl vrcholu koncem 19. a počátkem 20. století -       káva se postupně stávala společenským nápojem -       sortiment  i služby se přizpůsobovali klientele -       současnou klientelu tvoří mladí lidé,pro které káva není oblíbeným nápojem netouží po klidu -       mění se sortiment -       řadíme je ke společensko-zábavním střediskům, můžeme zde podávat snídaně nebo jsou otevřeny v době, kdy jsou ostatní střediska uzavřena ( v hotelích) -       musíme zde mít umístěno dostatečné množství novin a časopisů Bc. Daniel Vančura

Druhy kaváren 1. Klasické denní 2.   Kavárny s odpoledním a nočním provozem 3.   Kavárny s hernami Další druhy kaváren -       kavárna – hotelová hala -       koncertní kavárna -       taneční kavárny -       minikino kavárny -       internetové kavárny -       video kavárny

1.   Klasické denní kavárny: ·       Především výběr teplých a studených nápojů ·       Pokrmy jsou většinou doplňkového charakteru ·       Jsou zařízeny pro dlouhodobý pobyt hostů ·        v kavárnách s denním provozem se podávají snídaně a podle poptávky obědy a večeře   2.   Kavárny s odpoledním  a nočním provozem: ·       Mají společensko - zábavní charakter ·       Většinou nabízejí reprodukovanou hudbu, večer se tančí ·       Velké taneční kavárny bývají ve centrech měst ·       Nabízejí i různé programy

KAVÁRENSKÉ HERNY - jsou odděleny od rušného provozu -       jsou vybaveny potřebným nábytkem, zařízením, společenskými hrami -     pokrmy  a nápoje se podávají na  malé stolky u hráčských stolů -     mezi povinnosti číšníků patří péče o karetní a ostatní hry -     číšníci nesmějí hostům půjčovat peníze ani radit ve hře, ale měli by hry ovládat Můžeme je rozdělit: Herny pro společenské hry – šachy, dáma, domino Karetní herny – jsou vybaveny speciálními hracími stolky, které mají zásuvky a misky na drobné peníze. Ke stolkům jsou postaveny čtyři židle a pomocné servírovací stolky, na kterých se podávají jídla a nápoje. Jsou  na nich také popelníky Kulečníkový sál – v blízkosti každého stolu jsou stojany, na tága, počítadla, záznamové bloky Herny bývají rozděleny na několik místností, ve kterých se hrají společenské hry a kulečník.

EVIDENCE A ÚČTOVÁNÍ HER   Příprava na společenské hry ·       šachové plátno po vrácení vždy vyčistíme ·       šachové figurky přepočítáme, pokud chybějí postaráme se o jejich náhradu Půjčování karet ·       obsluhující musí znát všechny druhy karetních her, druhy karet, jejich počet, barvy a znaky ·       musí znát povolené a zakázané hry ·       hry a karty se zapisují do knih evidence (dle této knihy se platí poplatky) ·       před uložením se karty přepočítají a ošetří mastkem Kulečníkový sál ·       číšník půjčuje hráčům kulečníkové koule, křídu, počítadlo ·       po skončení hry převezme od hostů půjčené předměty, zkontroluje zda jsou nepoškozené a účtuje poplatky za půjčení

JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK V KAVÁRNÁCH ·     informuje hosta o sortimentu a cenách ·     je menšího formátu ·     náležitosti jsou stejné jako u restauračního JL Sortiment pokrmů ·       v běžných kavárnách nebývá příliš široký. ·       studené předkrmy a pokrmy ·       1 –2 polévky ·       menší výběr teplých pokrmů s obvyklými přílohami (přírodní úpravy, z hotových jídel – dušená masa, vnitřnosti) ·       vaječné pokrmy ·       pokrmy na grilu ·       zapékané toasty ·       velký výběr teplých a studených moučníků ·       zmrzlinové poháry

Sortiment nápojů ·       má být co nejširší, kromě několika druhů kávy a čaje nemá chybět ·       mléko a nápoje z mléka ·       horké víno ·       grog ·       punch ·       vinná pěna ·       horká limonáda ·       ovocné nealko. nápoje, především ovocné šťávy a speciální limonády ·       sodovka ·       minerální vody ·       mošty ·       zeleninové šťávy ·       lihoviny ·       pivo – speciální láhvová piva ·       míšené nápoje ·       ke kávě a čaji se nabízejí: mléko, šlehačka, smetana, lihoviny, citrón, pomeranč, sirupy Doplňkový sortiment ·       trvanlivé pečivo (sladké i slané) ·       výrobky studené kuchyně ·       cukrovinky ·       čokoláda ·       tabákové výrobky, …

OBSLUHA V KAVÁRNÁCH A KAVÁRENSKÝCH HERNÁCH ·       Používáme kavárenský systém obsluhy, tzn., že - nápoje jsou podávány na táccích a na nich se také zakládají na stůl hosta, ke kávě vždy podáváme vodu - pokrmy jsou podávány podle pravidel jednoduché obsluhy, před podáním se prostírá anglické prostírání, ubrus nebo naperon, založíme příbory, ubrousky, MSI. Po skončení jídla uvedeme stůl do původního stavu. Kávonoš ·       musí ovládat techniku přípravy a servisu různých druhů káv   Zákusářka ·       ve větších provozech, prochází více středisky v hotelu a nabízí různý sortiment zákusků Zvláštností kavárenské obsluhy je věnování neustálé pozornosti a nabídky hostům.

Úprava a servis kávy: ·       základní porce mleté kávy je 7g, může se zvyšovat až na 10g (u ,moka kávy) ·       v šálku se připravuje naše káva bez mléka ·       v kávovarech moka káva, espreso, ·       ve více porcových konvicích cezená káva pro hromadný servis ·       v džezvě turecká, arabská, makedonská, bosenská apod. ·       ve sklenicích se podává většina káv se šlehačkou, alkoholem, kakaem, čokoládou, s ovocnými šťávami, kořením apod.