HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh a jeho zákony.
Advertisements

Trh, nabídka, poptávka, tržní rovnováha
Mikroekonomie I Domácí produkt
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Trh a jeho zákonitosti.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
EKONOMICKÝ A FINANČNÍ KOMENTÁŘ KOLOBĚHU I. Hodnota a)interní - celková hodnota nákladů b) externí - cena získaná za prodané výrobky a zboží
Základní ekonomické pojmy
Mikroekonomie I Člověk ekonomický a tržní systém
Specifika formování poptávky firem po práci a kapitálu
1. Základní ekonomické pojmy
1/2 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Agregátní poptávka a nabídka
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
HDP= hrubý domácí produkt
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
PŘÍPRAVA VÝROBY str. 95 Hospodářský proces (opakování): Výroba
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mikroekonomie I Obecný model tvorby cen výrobních faktorů
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Zdroj: KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
TRH (tržní mechanismus)
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.08 Ročník1. ročník.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Ekonomika – základní pojmy.
Digitální učební materiál
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Základy ekonomie Seminář 10..
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Transkript prezentace:

HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons autor: Brian Snelson

Hospodářský proces 1 Domácnosti usilují získat co nejvíce statků pro uspokojení potřeb. Domácnosti

Hospodářský proces 2 Domácnosti nakupují výrobky a služby na trhu zboží a služeb. Domácnosti Výrobky a služby Trh zboží a služeb

Hospodářský proces 3 Prostředky užité na nákup výrobků a služeb představují výdaje domácností za statky a služby. Domácnosti Výrobky a služby Výdaje Trh zboží a služeb

Hospodářský proces 4 Trh výrobních faktorů Práce, půda a kapitál Domácnosti Domácnosti prodávají (pronajímají) výrobní faktory: práci, půdu a kapitál na trhu výrobních faktorů.

Hospodářský proces 5 Příjmy (důchody) Trh výrobních faktorů Práce, půda a kapitál Domácnosti Prostředky získané prodejem (pronájmem) práce, půdy a kapitálu jsou příjmy (důchody) domácností.

Hospodářský proces 6 Zisk je hlavním motivem firem pro vstup na trh. Firmy

Hospodářský proces 7 Trh výrobních faktorů Výrobní faktory Firmy Firmy nakupují výrobní faktory na trhu výrobních faktorů.

Hospodářský proces 8 Mzdy, renty, úroky či zisky Trh výrobních faktorů Výrobní faktory Firmy Firmy hradí za výrobní faktory mzdy, renty, úroky či zisky.

Hospodářský proces 9 Firmy prodávají výrobky a služby na trhu zboží a služeb. Firmy Výrobky a služby Trh zboží a služeb

Hospodářský proces 10 Tržby za prodané výrobky a poskytnuté služby jsou hlavním zdrojem příjmů firem. Firmy Výrobky a služby Trh zboží a služeb Příjmy

Výrobní faktory (půda, práce a kapitál) Hospodářský proces 11 Příjmy (důchody) Mzdy, renty, úroky či zisky Mzdy, renty, úroky či zisky Trh výrobních faktorů Výrobní faktory (půda, práce a kapitál) Domácnosti Firmy Výrobky a služby Výdaje Trh zboží a služeb Příjmy