Kapitálový trh jako zdroj financování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Mikroekonomie I Domácí produkt
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý majetek – pojem, členění Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Investiční společnosti a podílové fondy
Bilance a bilanční princip
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY.
Agregátní poptávka a nabídka
Klasifikace investic v podniku
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.10 Ročník2. ročník.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Ekonomika investic.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Cash Flow Jiří Uhman.
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
HDP= hrubý domácí produkt
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Finanční analýza.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Analýza návratnosti investic/akvizic
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
UC_A1_Základy účetnictví
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
Finanční výkazy obchodních společností
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Téma 7: Řízení oběžného majetku 1. Charakteristika oběžného majetku a jeho struktury 2. Celková potřeba oběžného majetku 3. Řízení oběžného majetku - řízení.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Financování podniku, investice, investování a kapitálový trh TNH 1 (S-6) Pavel Seknička.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Podniková ekonomika.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Zpracoval: Kratochvílová, Hrenáková,Janjič, Čampulka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Majetková a kapitálová výstavba podniku
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Transkript prezentace:

Kapitálový trh jako zdroj financování Zdeněk Jelínek

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Kapitálové statky se spolupodílí na tvorbě hodnot a prochází procesem výrobní spotřeby. Do výrobní spotřeby vstupuje: Jednorázově (oběžný kapitál) Postupně (fixní kapitál)

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Fixní kapitál Budovy Strojní zařízení Vybavení staveb A pod.

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Fixní kapitál Budovy Strojní zařízení Vybavení staveb a pod. Proces výrobní spotřeby fixního kapitálu má podobu fixního opotřebení – není exaktně měřitelné-je stanoveno na základě účetních předpisů

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Amortizační odpisy jsou formou, pomocí níž se proces opotřebení eviduje a zároveň vytváří předpoklady pro obnovu spotřebovaného fixního kapitálu, odepsané hodnoty se shromažďují na amortizačním účtu

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Akumulace kapitálových statků Je procesem, ve kterém se na základě investic vytvářejí nové kapitálové statky Předpokladem je úspora prostředků – ta je pak možná k přeměně na investice

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Akumulace kapitálu je proces přeměny peněžních prostředků v kapitál Akumulace peněžní Peníze se zhodnocují v peněžní formě – poskytnutím půjček, které přinášejí úrok, nákup cenných papírů, přinášející dividenda, důchod a podobně Akumulace reálná Peníze se využívají k nákupu výrobních faktorů Zvyšuje postavení firmy v konkurenčním boji Je tvořena čistými investicemi, které jsou vynakládány na nákup prvků kapitálu, tedy jsou určeny k rozšiřování výroby

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Na obnovu spotřebovaného kapitálu je třeba vynakládat investice Obnovovací (restituční) investice – jejich zdrojem je odpisový fond Pojem HRUBÉ INVESTICE - IB IB = IN + IR IB – hrubá investice (brutto) IN – čistá investice (netto) IR – obnovovací investice (restituční)

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Předpokladem investiční činnosti je vznik úspor, které je možno na investice přeměnit – znamená to, že se musí z peněz vynakládaných na spotřebu vydělit uspořená část. Celkový objem kapitálu (důchod) Y je složen z výdajů na spotřebu - C Úspor – S Y = C + S

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Vznik úspor, nebo schopnosti tvořit úspory, patří k základním charakteristikám ekonomiky Peněžní akumulace vytváří předpoklady pro reálnou akumulaci Masu úspor je možno převádět na investice Tedy I = S Investice = úspory

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Pro vznik úspor musí tedy subjekt svůj důchod rozdělit na : výdaje na spotřebu úspory Rozdělení je pomocí dvou „sklonů“ sklon ke spotřebě sklon k úsporám

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Pro sklon k úsporám platí s = Přitom: s = sklon k úsporám S = úspory γ = výše důchodu C c = c – sklon ke spotřebě C – výdaje na spotřebu S γ s + c = 1 γ

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Důchod se mění na spotřebu úspory 

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Sklon k úsporám je motivován : úrokovou mírou rostoucí úroková míra vyvolává sklon k úsporám preferencí likvidity potřeba mít část důchodu v hotovostní podobě k okamžitému použití umožňuje to rychle reagovat na příležitosti trhu spekulace zajištění pro případ nouze apod.

3. Kapitálový trh jako zdroj financování S rostoucím důchodem roste sklon k úsporám

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Investice Záměrné obětování přesně určené hodnoty za účelem získání hodnoty vyšší Investiční záměr Krátkodobé tržby Dlouhodobé tržby Cílem záměru je Získat okamžité Cash Flow Spekulace koupit a se ziskem prodat Kombinace obojího

3. Kapitálový trh jako zdroj financování (tady jsme skončili) Investice se dělí na Reálné investice Přímé podnikání Nákup nemovitostí Nákup movitostí Nákup drahých kovů Nákup komodit Finanční investice Peněžní vklady Poskytování úvěrů a půjček Nákup klasických cenných papírů Sjednání pojištění Finanční spoluúčast na podnikání jiných Další investice (např. finanční deriváty)

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Reálné investice Kombinace vlastností peněz, majetkových aktiv a dlužních dokumentů Osoba, která poskytla své disponibilní prostředky má zaručena práva Na navrácení majetku Na zaručenou peněžní odměnu Právo podílet se na zisku Právo podílet se vlastnicky na majetku osoby, která si peníze půjčila Právo rozhodovat nebo spolurozhodovat o způsobu použití poskytnutých peněžních prostředků Další práva na základě smluvních dohod

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Reálné investice Jsou oproti finančním investicím vázány na určité činnosti nebo předměty – charakteru hmotných aktiv Jedná se o investice Do vlastní výroby Do služeb Investice do reálného majetku za účelem majetnictví a zhodnocení Investice do nemovitostí Investice do movitých věcí – zejména trvalé hodnoty – umění, drahých kovů, nerostných surovin

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Reálné investice Stojí na konci řetězce finančního toku Jedná se mnohdy o konečný cíl investorů

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Finanční investice mají zejména formu investic do investičních nástrojů finančního trhu a zejména do cenných papírů

3. Kapitálový trh jako zdroj financování Finanční investice mají zejména formu investic do investičních nástrojů finančního trhu a zejména do cenných papírů