stravovacích zařízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivana Kůtová Tereza Navrátilová
Advertisements

Milan Babický Štěpán Barák
Formy veřejného stravování
Hlavní zásady obsluhy.
STOLNIČENÍ KAVÁRNY A KAVÁRENSKÉ HERNY
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.02 SOU Obořiště
Vinárny Střední odborná škola Otrokovice
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘDCÍCH
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.03 SOU Obořiště
ZÁVODY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ se zabývají hromadnou výrobou, prodejem pokrmů a nápojů, poskytují další doplňkové služby.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Základní povinnosti provozovatele
VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.05 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Stravovací služby – formy a realizace rychlého občerstvení
Materiálně technické předpoklady
MARKETINGOVÝ MIX DISTRIBUCE.
Bary Střední odborná škola Otrokovice
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Terénní základnu - Rohanov
Raut.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
H ISTORIE POHOSTINSTVÍ Pohostinnost je jedna ze základních vlastností člověka. Úroveň je poměrná úrovni společnosti a jejímu rozvoji. Původně byla poskytována.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH Obsluha v letadlech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického.
Technika obsluhy – Vinárny
Rozdělení odbytových středisek
LP catering & events s.r.o.
Společenská výchova – Zásady chování v ubytovacích zařízeních
Výrobní činnost hotelu
Prodejní a odbytová činnost ve stravovacích zařízeních
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
OSTATNÍ HOSTINY I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výrobní faktory organizace
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kategorizace hostinských zařízení a nabídka produktu stravovacích zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Kategorie odbytových středisek
Autor: Ing. Sikorová Renata
Technika obsluhy – Společenská setkání
Slavnostní hostiny Rozdělujeme podle dvou základních kritérií
SLUŽBY CESTOVNÍHO RUCHU
KUCHAŘ/ČÍŠNÍK STEFANIE WINTEROVÁ. Číšník (servírka) je profese v oblasti gastronomie a pohostinství, číšník v baru se nazývá barman, v hostinci hostinský,
Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Transkript prezentace:

stravovacích zařízení Základní třídění stravovacích zařízení Stravovací zařízení dělíme podle účelu: Veřejné (komerční) = přístupné široké veřejnosti. Výběr jídel a nápojů se uskutečňuje podle jídelních a nápojových lístků, host platí veškerou konzumaci. Účelové (uzavřené) - zajišťuje diferencované stravování uzavřených skupin. Náklady na stravování jsou hrazeny částečně strávníkem, větší část platí organizace, podnik, stát, ministerstvo, atd. Výběr jídel je omezený (diety, levná jídla podle finančního limitu). Nevytváří zisk. Kategorizace provozoven veřejného stravování: Provozovna veřejného stravování se skládá ze střediska: výrobního – zajišťuje výrobce jídel odbytového - prostory, kde se uskutečňuje prodej jídel

Odbytová střediska můžeme dělit na tyto kategorie: 1) stravovací – převládá prodej pokrmů a vhodné druhy nápojů restaurace jídelny (samoobslužné restaurace) jídelní vozy pohostinství rychlé občerstvení motoresty 2) společensko – zábavné – hlavní funkcí je prodej nápojů a různé formy společenské zábavy- podávání pokrmů je funkcí doplňkovou. Rozlišujeme: kavárnyvinárny pivnice noční bary, varieté a kluby

3) doplňkové – poskytující občerstvení Rozlišujeme: občerstvení, kiosky espresso výčep piva prodej polotovarů U jednotlivých kategorií lze zřizovat též doplňková střediska, například zahrady, terasy, předzahrádky, salónky atd. Všechny hostinské provozovny mají povinnost zajistit pro hosty WC – oddělení pro ženy a pro muže (výjimku tvoří občerstvení a kiosky). Skupina – je stanovena minimálními požadavky na vybavení, rozsah, úroveň poskytovaných služeb. Přehled jednotlivých kategorií odbytových středisek, jejich kategorizace:

Odbytová střediska stravovací: Restaurace – tyto podniky zajišťují obslužným způsobem široký sortiment pokrmů základního stravování. Restaurace mohou být specializované dle charakteru jídel a též podle vybavení – rozlišujeme například salaše, koliby, rybí restaurace. Jídelny – (samoobslužné restaurace) – zajišťují základní stravování formou samoobsluhy. Motoresty – jsou to restaurace u dálnic a u silnic, zajišťují celodenní stravování, též služby motoristům a parkoviště. S provozní dobou NON – STOP. Pohostinství – plní funkci stravovací a částečně společensko – zábavní. Tyto podniky jsou typické pro venkov, a také se vyskytují na okraji měst.

Denní bar – poskytuje obslužným způsobem hlavně stravovací služby Denní bar – poskytuje obslužným způsobem hlavně stravovací služby. Je vybaven barovým pultem a stolky se židlemi. Často bývá specializovaný. Rozlišujeme: gril – bar (grilovaní pokrmy) pizzerie (výroba pizzy) aperitiv – bar (výrobky studen kuchyně a teplé a studené nápoje) snach – bar (výrobky studené kuchyně a minutková jídla) Jídelní vozy – zajišťují základní stravování ve veřejných dopravních prostředcích. 2) Společensko – zábavní střediska, jejich charakteristika V současné době převládají tyto druhy společensko – zábavních středisek: pivnice – obslužné zařízení na podávání piva a vhodně doplňujících jídel (která podporují konzumaci piva).

noční bar, noční klub, varieté, dancing – jsou to noční zábavní podniky, pokrmy a nápoje jsou zde podávány obslužným způsobem, jsou vybaveny tanečním parketem a barovým pultem. vinárna – je obslužné zařízení, které se specializuje na podávání vína, zahrnuje velký výběr vín (lahvová a sudová vína), pokrmy zde podávané mají minutkový charakter, převládá studená kuchyně, je podáváno slané pečivo, slané oříšky a mandle. Nedílnou součástí mnohých vináren je hudba a tanec. kavárna – podává se v tomto zařízení hlavně široký sortiment kávy a též cukrářských výrobků. Nápoje zde převládají nealkoholické, avšak možno podávat i víno a jeden nebo dva druhy lihovin. Doplňkovým prodejem může být studená kuchyně, kavárny jsou určeny k delšímu pobytu hosta, mohou být zařízeny stylovým nábytkem, křesly atd. Host má též k dispozici tisk, společenské hry, v mnohých kavárnách je možnost poslechu klidné hudby (jak živé, tak reprodukované). Rozlišujeme denní kavárny a kavárny s večerním poslechem.

3) Doplňková střediska, jejich charakteristika V tomto typu středisek rozlišujeme: hostinec – je charakteristickým zařízením pro prodej piva, na venkově však plní i další funkci a to je společensko – zábavní. bufet – poskytuje občerstvení, popřípadě též zajišťuje stravovací služby samoobslužným způsobem. bistro – je formou bufetu s velmi malým počtem stolů k sezení. Patří sem i McDonald’s a další, kde se nápoje a pokrmy podávají v nevratných plastikových a papírových obalech. výčep piva - prodej piva se uskutečňuje do přinesených nádob, může být však součástí jiného zařízení.

občerstvení a kiosek – většinou je sezónním a příležitostním zařízením bez vlastní odbytové plochy – forma prodeje – pochůzkový prodej nebo prodejní okno. espreso – patří k typům obslužného zařízení, které zabezpečuje podávání teplých nápojů, převážně kávy, zákusků a též výrobků studené kuchyně.