Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SLUŽBY CESTOVNÍHO RUCHU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SLUŽBY CESTOVNÍHO RUCHU"— Transkript prezentace:

1 SLUŽBY CESTOVNÍHO RUCHU

2 Přehled služeb cestovního ruchu
Služby CR představují činnosti, jejichž výsledkem je užitečný efekt buď individuální, nebo společenský. S rostoucí životní úrovní vzrůstá i podíl výdajů za služby obecně, tzn. i za cestovní ruch. Výdaje jsou závislé na vývoji příjmů, sociální struktuře obyvatelstva, způsobu trávení volného času. Pro CR je důležitá tzv. komplementarita služeb = spotřeba jedné služby vyvolává spotřebu další služby. Služby CR čerpá účastník ve volném čase a mimo své trvalé bydliště.

3 Činitelé ovlivňující účast na CR
Zvyšování životní úrovně, změny životního stylu. Zhoršování životního prostředí → cestovní ruch jako kompenzace a prevence. Růst vzdělanosti, touha poznávat. Ekonomické faktory. Fond volného času. Nabídka – celkový rozsah, poskytované služby, ceny, dostupnost.

4 Dělení služeb cestovního ruchu
Základní služby: ubytovací, stravovací, dopravní. Doplňkové služby: obchodní, sportovně-rekreační, společensko-kulturní, lázeňsko-léčebné, směnárenské, zprostředkovatelské. Video - Prague on segway -

5 Subjekty poskytující nebo zajišťující služby
1) Subjekty zajišťující ubytovací služby Hotely a obdobná zařízení (motely, penziony,…) Specializovaná zařízení – např. léčebná zařízení, veřejné dopravní prostředky,… Jiná hromadná ubytovací zařízení – chatové osady, turistické ubytovny, studentské koleje,… Video - 2) Subjekty zajišťující stravovací služby Stravovací služby jsou v cestovním ruchu zajišťovány subjekty provozujícími společné stravování. Video -

6 3) Subjekty zajišťující dopravní služby
Prostřednictvím dopravních prostředků a komunikací je zajišťována přeprava obyvatelstva do míst cestovního ruchu. Video Dělí se na: železniční, silniční, vodní, speciální (lanovky, vleky, apod.).

7 Služby CR – video

8 Stravovací služby Poskytování stravovacích služeb je podmínkou rozvoje cestovního ruchu. Zabezpečují uspokojování základních potřeb výživy účastníků CR. Provozovny se dělí podle druhu do kategorií. Kategorizace má velký význam při stanovení cen. Zařazení do určité kategorie poskytuje i určitou informaci o typu a rozsahu služeb, které může návštěvník očekávat. Charakteristika jednotlivých kategorií:

9 DOPRAVNÍ SLUŽBY Doprava je základní předpoklad pro rozvoj cestovního ruchu. Překlenuje prostorové i časové rozdíly mezi bydlištěm a místem cestovního ruchu. Dopravní služby jsou spojeny se zabezpečením přepravy účastníků a jejich zavazadel, včetně poskytování informací o dopravních spojích, rezervováním míst, prodejem dopravních cenin, vyřizováním reklamací, apod.

10 Služby se dělí: Podle druhu dopravy: železniční, letecké, silniční, vodní, ostatní. Podle teritoriálního hlediska: vnitrostátní a mezinárodní. Z hlediska periodicity: pravidelná a nepravidelná. Přeprava je výkonem dopravy, uskutečňuje se podle plánu (např. letový řád, jízdní řád).

11 Dopravní cenina – poukázka opravňující k uskutečnění cesty (např
Dopravní cenina – poukázka opravňující k uskutečnění cesty (např. letenka, vlaková jízdenka). Přepravní tarif – sezam cen (přehled tarifních sazeb) a soubor podmínek, podle nichž se přeprava uskutečňuje.

12 Dnes už by to stačilo…pokračování příště…

13 UBYTOVACÍ SLUŽBY Poskytování ubytovacích služeb je významným předpokladem rozvoje zejména pobytového cestovního ruchu. Jejich úkolem je umožnit účastníkům cestovního ruchu přenocování nebo přechodné ubytování mimo místo trvalého bydliště. Dělení ubytovacích zařízení – podle různých hledisek.

14 1) Podle místa a způsobu výstavby:
a) ubytovací zařízení pevná – hotely, motely,… b) částečná pevná – montované chaty c) přenosná – stany d) pohyblivá – lůžkové vozy na železnici, lůžkové autobusy, hotelbusy, přívěsy,…

15 2) Podle kategorií: tradiční, doplňková a ostatní a) hotely – podle kvality a rozsahu vybavení se označují různým počtem tzv. hvězdiček (* až *****), b) hotely s apartmány, c) rezidence – apartmány s kancelářemi, d) hostely, e) penzióny, f) motely.

16 3) Doplňková ubytování: a) chaty v chatové osadě b) bungalovy c) botely – ubytování na lodích d) rotely – přívěsné vozy k autobusům - e) autokempink f) turistické ubytovny g) ubytovací hostince h) veřejná tábořiště i) ubytování v soukromí j) ubytování ve studentských kolejích, domovech mládeže

17 Kategorizace ubytovacích zařízení
Zásady pro označování a zařazování veřejných zařízení do kategorií a klasifikační znaky pro jejich zařazování do třídy: V souladu s uvedenými zásadami rozlišujeme: a) veřejná ubytovací zařízení – ubytovací zařízení (objekty), prostory nebo plochy, kde je veřejnosti poskytováno za úhradu přechodné ubytování a služby s ním spojené,

18 b) sezónní ubytovací zařízení – poskytuje ubytovací
b) sezónní ubytovací zařízení – poskytuje ubytovací služby maximálně 9 měsíců v roce c) kategorie – určuje druh ubytovacího zařízení, d) třída – stanoví minimální požadavky na vybavení, úroveň a rozsah služeb spojených s ubytováním, e) ubytovací objekt – je uzamykatelná část ubytovacího zařízení, např. chata, bungalov, srub, f) ubytovací část – zahrnuje pokoje hostů, vstupní prostory sloužící k přijímání a odbavování hostů, např. recepce, vrátnice, g) odbytová část – prostory odbytových středisek, např. stravovací, společenské a zábavní.

19 Každé ubytovací zařízení musí být u vchodu na místě viditelném a hostům přístupném po celých 24 hodin označeno: kategorií a třídou, do níž je zařazeno, názvem a adresou provozovatele, jménem a příjmením vedoucího, obdobím provozu. Obchodní název ubytovacího zařízení nebo jeho odbytových středisek může být upraven podle specifických podmínek, které blíže charakterizují jejich provoz nebo specializaci, případně místní tradice.

20 Hotel – ubytovací zařízení s minimálně 10 pokoji pro hosty, (zajišťuje stravování).
Hotel garni – ubytovací zařízení s minimálně 10 pokoji, s omezeným rozsahem stravovaní – pouze snídaně. Motel – nejméně 10 pokojů pro hosty, především pro motoristy, musí být zajištěno parkování, zajišťuje provoz 24 hodin denně. Depandance – je vedlejší budova hotelu, motelu nebo penzionu bez vlastní recepce, poskytuje pouze ubytování, má být vzdálena do 300 m od hlavní budovy. Většinou se zřizují apartmány.

21 Ubytování v soukromí – poskytování prostor nebo jejich částí, které jsou ve vlastnictví nebo užívání občana a jsou vybaveny pro účely přechodného ubytování za úhradu, včetně případných navazujících služeb, v souladu s předpisy upravujícími soukromé podnikání občanů. Host je povinen v ubytovacím zařízení dodržovat ubytovací řád, který upravuje základní podmínky ubytování – např. noční klid, uvolnění pokoje v den odjezdu, apod. Ve všech ubytovacích zařízeních má být na viditelném místě umístěn: ubytovací a reklamační řád, ceny za ubytování, vyznačeny únikové cesty.

22 Botel – v trvale zakotvené osobní lodi
Botel – v trvale zakotvené osobní lodi. V pokoji (kajutě) jsou 1 – 2 lůžka. Penzion – menší ubytovací zařízení pro hosty s požadavky na klidnější a útulné prostředí, zpravidla s omezenějším rozsahem a nižší úrovní společenských a doplňkových služeb, avšak s ubytovacími službami srovnatelnými s odpovídající třídou hotelu. Turistická ubytovna – jednodušší ubytovací zařízení s větším počtem lůžek v ubytovacích místnostech. Chatová osada – poskytuje ubytování výhradně v chatách nebo srubech provozovatele. Kemp – ubytování ve vlastním zařízení hostů (stan, karavan), nebo v chatách, srubech, bungalovech provozovatele.


Stáhnout ppt "SLUŽBY CESTOVNÍHO RUCHU"

Podobné prezentace


Reklamy Google