Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Význam SJM pro inkaso pohledávek
Smlouva o dílo § 2586 – 2635 Za základ nové úpravy vzata úprava obchodního zákoníku s přihlédnutím k některým zahraničním úpravám, resp. bývalého zákoníku.
SMLOUVY PODLE Občanského a Obchodního zákoníku
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Obchodní právo IV. Blok (14:15-15:45) jednotlivé druhy smluv (smlouva o dílo, kupní smlouva, smlouva o prodeji a nájmu podniku) Česká zemědělská univerzita.
Úvod do smluvního práva Scientia est potentia Vědění je moc.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Občanský zákoník a obchodní zákoník
Smluvní typy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi FEL ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost
Obchodně-závazkové vztahy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi ODBORNÝ SEMINÁŘ Management DP hl. m. Prahy Mgr. František Šejnost.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 09 Číslo.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Kupní smlouva 2012.
Komanditní společnost
Obchodní smlouvy Obecně.
KUPNÍ SMLOUVA S MEZ. PRVKEM
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
Obchodně závazkové vztahy
Obchodní závazkové vztahy
Smluvní výtahy ve výstavbě Poptávka, nabídka, smlouva o dílo, plnění
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Struktura obchodní smlouvy
Obchodněprávní závazky
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
JUDr. Jaroslav Stránský
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
Obchodní závazkové vztahy Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
OBCHODNÍ SMLOUVY (MV844K) doc. JUDr. Karel Marek, CSc.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Pracovně právní vztahy
Výklad o vybraných smluvních typech
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodněprávní závazky
Uzavírání smluv CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
OBCHODNÍ SMLOUVY (MV844K) doc. JUDr. Karel Marek, CSc.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
OBCHODNÍ SMLOUVY (MV844K) doc. JUDr. Karel Marek, CSc.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
Transkript prezentace:

Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc. Sponzorské smlouvy Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.

Smlouva o dílo Je upravena jak občanským tak poněkud podrobněji i obchodním zákoníkem. Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník podle § 536 a následujících zákona 513/1991 Sb., Obchodní zákoník v platném znění

Struktura smlouvy o dílo Smluvní strany se označují zhotovitel a objednatel. Dílem se pak rozumí zhotovení určité věci, pokud nespadá pod kupní smlouvu, montáž určité věci, její údržba, provedení dohodnuté opravy nebo úpravy určité věci nebo hmotně zachycený výsledek jiné činnosti.

Struktura smlouvy o dílo Další náležitostí je samozřejmě sjednaná cena. Ta musí být ve smlouvě dohodnuta nebo v ní musí být alespoň stanoven způsob jejího určení, ledaže z jednání o uzavření smlouvy vyplývá vůle stran uzavřít smlouvu i bez tohoto určení.

Struktura smlouvy o dílo Objednatel je povinen zhotoviteli zaplatit cenu dohodnutou ve smlouvě nebo určenou způsobem stanoveným ve smlouvě. Není-li cena takto dohodnutá nebo určitelná a smlouva je přesto platná, je objednatel povinen zaplatit cenu, která se obvykle platí za srovnatelné dílo v době uzavření smlouvy za obdobných obchodních podmínek. Je vhodnější se na ceně nebo způsobu, kterým bude určena předem dohodnout, čímž je možné se vyhnout případným pozdějším sporů o ni. Není-li dohodnuto jinak, platí se cena až po skončení díla. Provádí-li se však dílo po částech nebo vyžaduje-li provedení díla značných nákladů, je ten, komu bylo zadáno, oprávněn požadovat již během provádění díla od objednatele přiměřené zálohy.

Struktura smlouvy o dílo Zhotovitel postupuje při provádění díla samostatně a není při určení způsobu provedení díla vázán pokyny objednatele, ledaže se k jejich plnění výslovně zavázal. Může ovšem pověřit jeho provedením jinou osobu, jestliže ze smlouvy nebo z povahy díla nevyplývá nic jiného. Při provádění díla jinou osobou má ovšem zhotovitel odpovědnost, jako by dílo prováděl sám. Zhotovitel je povinen provést dílo na svůj náklad a na své nebezpečí ve sjednané době, jinak v době přiměřené s přihlédnutím k povaze díla. Nevyplývá-li ze smlouvy nebo z povahy díla něco jiného, může zhotovitel provést dílo ještě před sjednanou dobou.

Struktura smlouvy o dílo Odstoupil-li zhotovitel od smlouvy pro prodlení objednatele a nespočívá-li překážka pro splnění povinnosti objednavatele v okolnostech vylučujících jeho odpovědnost, náleží zhotoviteli cena, na kterou má nárok na základě smlouvy

Věci určené k provedení díla Věci, které má objednatel podle smlouvy opatřit k provedení díla, je povinen předat zhotoviteli v době určené ve smlouvě, jinak bez zbytečného odkladu po uzavření smlouvy. V pochybnostech se má za to, že o cenu těchto věcí se nesnižuje cena za provedení díla.

Věci určené k provedení díla Neopatří-li věci objednatel včas, může mu proto zhotovitel poskytnout přiměřenou lhůtu a po jejím marném uplynutí může sám po předchozím upozornění opatřit věci na účet objednatele. Objednatel je povinen uhradit jejich cenu a účelné náklady s tím spojené bez zbytečného odkladu poté, kdy jej o to zhotovitel požádá.

Věci určené k provedení díla Věci, které jsou potřebné k provedení díla a k jejichž opatření není podle smlouvy zavázán objednatel, je povinen opatřit zhotovitel.

Obsah smlouvy o dílo 1. Smluvní strany objednatel: sídlo firmy, IČO, DIČ zastoupen: FO zhotovitel: sídlo, IČO, DIČ Předmět smlouvy Cena za dílo 4. Závazky zhotovitele 5. Závazky objednatele 6. Smluvní pokuty 7. Závěrečná ustanovení

Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník 1) Ustanovení upravující v hlavě II této části zákona jednotlivé typy smluv se použijí jen na smlouvy, jejichž obsah dohodnutý stranami zahrnuje podstatné části smlouvy stanovené v základním ustanovení pro každou z těchto smluv. (obsah pro smlouvu v obchodním zákoníku lze použít jen pro vymezený typ smlouvy) (2) Účastníci mohou uzavřít i takovou smlouvu, která není upravena jako typ smlouvy. Jestliže však účastníci dostatečně neurčí předmět svých závazků, smlouva uzavřená není. (3) Dohoda o určité části smlouvy může být nahrazena dohodou stran o způsobu umožňujícím dodatečné určení obsahu závazku, jestliže tento způsob nezávisí jen na vůli jedné strany. Má-li být chybějící část smlouvy určena soudem nebo určitou osobou vyžaduje se, aby dohoda měla písemnou formu.