Jirka Pospíšil, 2. 6. 2013. BIBLICKÁ ŠKOLA EBED KŘEST VE VODĚ Jirka Pospíšil, 2. 6. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Náboženská společenství Matěj Keblovský C2B
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Průlet liturgickým rokem
O Ježíši Kristu a Božím království
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Přijď Duchu svatý.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Uvedení do křesťanského života
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Starověká Palestina.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Abrahamův život víry Řím 4:1-4 Abrahamův život Povolání Gn 12;1-3 Smlouva Gn 15;1-6 Znamení smlouvy Gn 17;1-5,10 ZákonMojžíš.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křesťanství.
Světová náboženství.
Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Exkurze ČJL –
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
„ Hle, činím něco docela nového a už to raší. Nevíte o tom? Já povedu pouští cestu, pustou krajinou řeky.“ Izajáš
Peníze jsou jazykem světa. Boží Slovo je překlad, který vede k Finanční svobodě.
Olivetská hora V Jeruzalémě
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Síla přesvědčení.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Co je typické pro židy?.
Vypracoval: Jakub Moravec
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Judaismus.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
ŽIDOVSKÉ SVÁTKY.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
LEVITICUS. Leviticus „lévitský“, „týkající se lévitů“ וַיִּקְרָא ‎ (wajjikrá) Autor: Mojžíš Datum sepsání: 1400 př.n.l. Jazyk: hebrejský.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Vypracovaly : Irada Rahmanova Mariia Vasylchenko Valeriya Dvoryadkina Valeriia Mikhailova.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Jaký je skutečný biblický křest?
Křesťanství B. Trojanová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Ježíš.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Obnov svoje brány!.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověká Palestina.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Jirka Pospíšil,

BIBLICKÁ ŠKOLA EBED KŘEST VE VODĚ Jirka Pospíšil,

EBED - Křest ve vodě  Význam slova křest  Židovské pozadí – MIKVE

MIKVE - hebrejsky ‫מקווה‬‎‎ - doslova „sebrání“ nebo „shromáždění (vody)“), je židovská rituální lázeň. Je tvořena nádrží s přírodní vodou a slouží k rituálnímu očištění osob nebo předmětů. Mikve by měla pojmout nejméně 762 litrů vody a měla by být dost hluboká, aby umožnila dospělému úplné ponoření. Ve starověkém Izraeli používali mikve kněží k rituální očistě před službou v Jeruzalémském chrámu. V současné době mikve slouží pro očistu ženy po menstruaci, po porodu či jiném krvavém výtoku. Ponoření do mikve je také nezbytnou součástí konverze k judaismu (musí je podstoupit konvertující muži i ženy). Ponořením v mikvi se dále rituálně očišťují některé druhy nádobí vyrobené nežidy před použitím v židovské kuchyni. Muži chodí do mikve zpravidla pouze před vysokými svátky (Roš ha-šana a Jom kipur) a poutními svátky za účelem duchovní přípravy a očisty. Rozšířený je také zvyk chodit do mikve před začátkem šabatu. Chasidský zvyk je chodit se ponořit každé ráno před ranní modlitbou. K ženské sekci moderní mikve je často připojen kosmetický salón nebo kadeřnictví. V minulosti byly mikve umísťovány do sklepů domů sousedících s modlitebnami. Tyto kamenné nádrže byly napájeny podzemními prameny, protože musely mít přirozený přítok a odtok vody. O zákonech rozhodujících o tom, jak se budují rituální lázně a jakého typu vody je možno použít, pojednává traktát Mikva'ot v Mišně. V Izraeli bylo nalezeno několik mikví, které odpovídají stejným halachickým předpisům jako současné rituální lázně. V Česku slouží Židům k očistné lázni dvě mikve. Jedna je historická mikve v Praze (nachází se v sousedství Pinkasovy synagogy) a druhá od října 2006 v Brně, která vznikla ve sklepních prostorách domu na třídě Kapitána Jaroše patřícího židovské obci; musela být vybudována nově, neboť žádná historická lázeň se v Brně nedochovala.

EBED - Křest ve vodě  Význam slova křest  Židovské pozadí – MIKVE  BAPTIZÓ – vnořit, ponořit, oblít…  Vždy, když v Bibli se mluví o křtu, je tam toto slovo

EBED - Křest ve vodě  Různé druhy křtů  Žid 6/2  Křest Janův (Mk 1/4, SK 19/4)  Křest utrpení a bolesti (Luk 12/50, Mk 10/38)  Křest ve vodě  Křest v Duchu Svatém

EBED - Křest ve vodě  Význam křtu ve vodě  Smlouva  SZ, NZ  Smlouva krve - platnost

EBED - Křest ve vodě  Proč se křtít ?  Mt 3/13-16, Mt 28/19, Mk 16/16  A) protože to Ježíš přikazuje  B) je to součást následování Krista  C) naplnění všeliké spravedlnosti  - neřeší se aktuální hřích (viz Ježíš)  - smlouva o smlouvě budoucí  - závěť

EBED - Křest ve vodě  Kdo má být křtěn  Mk 16/16, 1 P 3/21, Sk 2/38  A) kdo má víru  B) kdo činil pokání  C) kdo zná smysl křtu  D) kdo se zavázal k dobrému svědomí  E) kdo se rozhodl stát se učedníkem  E) kdo se rozhodl stát se služebníkem  F) kdo se rozhodnut zapojit se do církve

EBED - Křest ve vodě  Biblická pořádek duchovního růstu  Sk 2/38,  obrácení se – pokání  křest ve vodě  křest v Duch svatém  připojení se k církvi

BIBLICKÁ ŠKOLA EBED KŘEST VE VODĚ Jirka Pospíšil,