Vnější havarijní plány Zóny havarijního plánování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Advertisements

Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC. ÚVODNÍ USTANOVENÍ  Bezpečnostní rada obce byla zřízena jako koordinační orgán pro přípravu na řešení krizových situací.
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Ing. Kateřina Blažková, Ph.D.
Prevence závažných havárií
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Nástroje územního plánování
Doložka civilní ochrany regulačního plánu
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko-geologická fakulta, Institut geoinformatiky Stanovení možných dosahů závažné havárie s nebezpečnými.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Nový zákon v prevenci závažných havárií
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Ing. Jana Vanková, Ing. Václav Komárek
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Novela krizové legislativy a způsob zpracování krizového plánu ORP
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
ANALÝZA RIZIK Středočeského kraje
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Vnější havarijní plány Zóny havarijního plánování Kpt. Ing. Danuše Kratochvílová

Legislativa Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů.

Legislativa Zákon č. 353/1999 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami a chemickými přípravky Vyhl. č. 8/2000 Sb., kterou se stanoví zásady hodnocení rizik závažné havárie, rozsah a způsob zpracování bezpečnostního programu prevence závažné havárie a bezpečnostní zprávy, zpracování vnitřního havarijního plánu, zpracování podkladů pro stanovení zóny havarijního plánování a pro vypracování vnějšího havarijního plánu a rozsah a způsob informací určených veřejnosti a postup při zabezpečování informování veřejnosti v zóně havarijního plánování

Legislativa Vyhl. č. 383/2000 Sb., kterou se stanoví zásady pro stanovení zóny havarijního plánování a rozsah a způsob vypracování vnějšího havarijního plánu pro havárie způsobené vybranými nebezpečnými chemickými látkami a chemickými přípravky

Zákon č. 239/2000 Sb., o IZS Pokud zóna havarijního plánování nepřesahuje správní obvod obecního úřadu obce s rozšířenou působností, zpracovává dle § 12 hasičský záchranný sbor kraje (za obecní úřad obce s rozšířenou působností) vnější havarijní plán. Pokud zóna havarijního plánování zasahuje území více než jednoho správního obvodu obce s rozšířenou působností vlastního kraje nebo zasahuje na území kraje z území jiného kraje, zpracovává dle §10 hasičský záchranný sbor kraje (za krajský úřad) vnější havarijní plán. (ve spolupráci s obecními úřady obcí s rozšířenou působností)

Základní pojmy Zóna havarijního plánování Oznámení o zařazení objektu do příslušné skupiny Zařazení do skupiny „A“ Zařazení do skupiny “B“ Bezpečnostní program Bezpečnostní zpráva Vnitřní havarijní plán Vnější havarijní plán

Zóna havarijního plánování Je území okolí objektu nebo zařízení (dále jen „objekt“), v němž krajský úřad, v jehož územním obvodu se nachází objekt, kde je umístěna nebezpečná látka, uplatňuje požadavky formou vnějšího havarijního plánu a v němž zajišťuje veřejné projednávání stanovených dokumentů.

Oznámení o zařazení objektu do příslušné skupiny Oznámení o zařazení objektu do příslušné skupiny je dokument, jímž provozovatel oznámí krajskému úřadu základní identifikační údaje o objektu, uvede v něm seznam umístěných nebezpečných látek podle jejich druhu a množství, zařazení objektu do skupiny A nebo B a hodnocení rizik závažné havárie. Oznámení je provozovatel povinen zpracovat podle vzoru uvedeného v příloze k zákonu 353/99 Sb.

Zařazení do skupiny „A“ Město Ostrava Okres Frýdek – Místek Okres Karviná Okres Bruntál

Město Ostrava LINDE TECHNOPLYN a.s. LINDE – VÍTKOVICE (býv. AGA) - kyslíkárna (Ostrava – Hulváky) - acetylénka (Ostrava-Vítkovice) MG ODRA GAS s.r.o. (výroba acetylénu v areálu NH a.s.) VÍTKOVICE, a.s. Ostrava VÍTKOVICE STEEL, a.s.

Okres Frýdek – Místek LINDE TECHNOPLYN a.s., Třinec BIOCEL a.s., Paskov MG ODRA GAS s.r.o., Vratimov

Okres Karviná Krieg Plyny s.r.o., Stonava ŽDB a.s., Bohumín LINDE TECHNOPLYN a.s., Bohumín

Okres Bruntál DEN BRAVEN Czech and Slovak s.r.o., Úvalno

Zařazení do skupiny „B“ Město Ostrava Okres Frýdek – Místek Okres Karviná Okres Opava

Město Ostrava BorsodChem MCHZ s.r.o. OKD, Ostravsko-karvinské koksovny, a.s. - koksovna Svoboda - koksovna Jan Šverma Nová huť, a.s. Energetika Vítkovice a.s. DETEX s.r.o. Krmelín (sklady)

Okres Frýdek – Místek Energetika Třinec a.s. Třinecké železárny a.s., Třinec DETEX s.r.o., Krmelín (správní budova)

Okres Karviná BOCHEMIE s.r.o., Bohumín PRIMAPLYN s.r.o., Horní Suchá

Okres Opava IVAX-CR a.s., Opava-Komárov

Co objekty zpracovávají Objekty zařazené do skupiny A - bezpečnostní program Objekty zařazené do skupiny B - bezpečnostní zprávu včetně bezpečnostního programu - vnitřní havarijní plán - podklady: a) pro stanovení zóny havarijního plánování b) pro vypracování vnějšího havarijního plánu

Bezpečnostní program Provozovatel objektu je povinen zpracovat bezpečnostní program a podle něj postupovat v případě, že objekt zařadí do skupiny „A“. Bezpečnostní program je dokument, který stanoví systém řízení bezpečnosti v objektu.

Bezpečnostní zpráva Provozovatel objektu je povinen zpracovat bezpečnostní zprávu a podle ní postupovat v případě, že objekt zařadí do skupiny „B“. Bezpečnostní zpráva je dokument, který obsahuje program s podrobným zpracováním hodnocení rizika závažné havárie, hodnocení rozsahu možných škod a popis preventivních bezpečnostních opatření v objektu.

Vnitřní havarijní plán Provozovatel, který zpracovává bezpečnostní zprávu, je povinen zpracovat vnitřní havarijní plán. Vnitřní havarijní plán stanoví preventivní bezpečnostní opatření k minimalizaci následků závažné havárie. Tato opatření musí být provedena uvnitř organizace. Půdorysný obvod území, pro které provozovatel zpracovává vnitřní havarijní plán, tvoří vnitřní hranici zóny havarijního plánování.

Vnější havarijní plán Vnější havarijní plán je dokument, v němž jsou uvedeny popisy činnosti a opatření prováděných při vzniku závažné havárie vedoucí k minimalizaci jejích následků v okolí objektu. Tzn., že zóna havarijního plánování je větší než plocha ohraničená vnitřní hranicí zóny havarijního plánování. Provozovatel, který zpracovává bezpečnostní zprávu, je povinen vypracovat a předložit krajskému úřadu písemné podklady pro vypracování vnějšího havarijního plánu současně s předložením bezpečnostní zprávy.

Spolupráce na stanovení zóny havarijního plánování Zóna havarijního plánování se stanovuje pro organizace zařazené do skupiny „B“ V roce 2002 zóny stanovovaly okresní úřady a Magistrát města Ostravy Od roku 2003 zóny stanovuje krajský úřad Synergické a kumulativní účinky vyhodnocuje KÚ (synergie=zesilování,kumulace=hromadění) dominoefekt

Kontroly v roce 2002 Vnitřní havarijní plán Podklady pro stanovení zóny havarijního plánování Podklady pro vypracování vnějšího havarijního plánu

Zpracování vnějších havarijních plánů Ostrava Byl stanoven rozsah VHP Byly stanoveny odpovědnosti za jednotlivé části VHP (hl. plánů konkrétních činností) Schváleno na zasedání BRMO Zóny havarijního plánování stanovil MMO – odbor životního prostředí ve spolupráci s oddělením KaHP KŘ HZS MSK Zóny byly schváleny v BRMO v říjnu 2002

Další postup při zpracovávání vnějších havarijních plánů Zpracovat části VHP, za které odpovídají HZS kraje Spolupracovat se zpracovateli dalších plánů konkrétních činností či částí VHP Uzavřít potřebné součinnostní dohody Uzavřít smlouvy potřebné k realizaci plánů konkrétních činností (provádí všichni zpracovatelé) Předložit bezpečnostní radě VHP

Co dál ? VHP se projedná s provozovatelem a připraví se jeho veřejné projednávání (zajišťuje krajský úřad). Zapracovat do VHP vyjádření veřejnosti. Předložit VHP ke schválení starostovi obce s rozšířenou působností, případně hejtmanovi. Schválený VHP se předá provozovateli. Zaslat (předat) výpisy z VHP, vč. informace o stanovení zóny složkám IZS, dotčeným orgánům samosprávy.

BorsodChem MCHZ a.s. Vyhodnocení kumulativních a synergických účinků. Stanovení počtu ohrožených obyvatel v zóně havarijního plánování. Chovy zvířectva v zóně. Využití dostupných podkladů pro zpracování jednotlivých částí VHP. Doplňující konzultace. Ohrožené obyvatelstvo, orgány a organizace v zóně (nutno je uvědomit).

Děkuji za pozornost