It can help you Mapa Anglické gramatiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Advertisements

Použito z webu TICK.CZ Determinanty (členy a/the/-) dávají se k podstatným jménům doplňují, “určují” jeho význam a/an, the, (-) Členy my, your, his, her,...
Elektronická učebnice – l
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
ANJ-GRAMATIKA Zájmena
STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Pavlína Hůrková Datum: Název: VY_22_INOVACE_1.2.7.
PRESENT PERFECT SIMPLE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_110.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NEPŘÍMÁ ŘEČ Vypracovala: Mgr.Silvie Reitharová
Modální slovesa a jejich opisné tvary
Přítomný čas průběhový Present Continuous
"- ing" forma slovesa.
Past simple & past continuous
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Výrazy s present perfect VY_22_INOVACE_24 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Minulý čas prostý Pravidelná slovesa.
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
NUMBERS- ČÍSLA Aj pro 3.-5.r.
Základní a řadové číslovky do 100
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_426_Minulý čas průběhový AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Second Conditional – tvar a použití
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivity III/2 Sada Anglický jazyk Název Present continuous Klíčová slova přítomný čas průběhový,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Reported speech – nepřímá řeč Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Reported speech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_08 Název materiálu: Modální slovesa – gramatická cvičení Tematická oblast: Angličtina 2. ročník – strojírenské.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_434_Předpřítomný čas (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině
Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_43.
Označení DUM 13 _ 07 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
So, such, (a) few, (a) little Nominal Subject Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_433_Vyjadřování budoucnosti AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tázací dovětky – 8. ročník ZŠ
Articles /členy/ Articles /členy/ 1. The definite article /určitý/ : The sun The sun 2. The indefinite article /neurčitý/ : A car An apple A car An apple.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
QUESTION TAGS? (VĚTNÉ DOVĚTKY)
 Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Bc. Lucie Ševčíková  VY_22_INOVACE_2.2.2 AJ8,9g_23  Téma: členy   8.
Time Expressions Used with Present Perfect Tense Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ Vyjadřuje děje, které jsou pořád nebo se.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní škola Název školyStřední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám. 350, Kladno PředmětAnglický.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What did you do yesterday?
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová PŘÍTOMNÝ ČAS PRŮBĚHOVÝ Přítomný čas průběhový popisuje děj,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
VY_32_Inovace_ Future simple Project 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Anglický jazyk – cvičení na podporu konverzace
Present perfect nebo past simple
Quantifiers.
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
VY_32_INOVACE_222_Časy sloves
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Radka Černá Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_ANGLICKY_JAZYK_GRAMATIKA_03.
I haven´t seen your ID card.
Modal verbs. Modal verbs Mezi modální slovesa patří: can, could may, might shall, should will, would must.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Past simple x Past continous
Transkript prezentace:

It can help you Mapa Anglické gramatiky

SLOVESA

Plnovýznamová slovesa Přítomný čas prostý Použití: Popis činností, které se dějí opakovaně či pravidelně. Struktura: 3.os.j.č. má koncovku – s ; v otázce používáme pomocné sloveso do/does, v záporu don‘t/doesn‘t. I work from 9 to 5. He plays football every Saturday. How often do you go to the cinema. She does not (doesn‘t) like milk.

Přítomný čas průběhový Použití: Popis činnosti, které probíhají právě teď nebo budou probíhat v blízké budocnousti. Struktura: Pomocné sloveso be+sloveso s – ing. Otázky a zápor tvoříme pomocným slovesem. She is (she‘s) writing an email. What are you doing ? We are not (aren‘t) sleeping now.

Budoucí čas prostý Použití: Předpověď události, které se asi stanou, často se používá,když mluvíme o nějakých náhlých rozhodnutích. I will (I‘ll) help you. When will you finish your work. The shops will not (won‘t) be open tomorrow.

Budoucí čas průbehový I will (I‘ll) be working in Dublin this time next month.

Budoucí čas, be going to‘ Použití: Popis událostí, které plánujeme do budoucna, předpověď něčeho, co se pravděpodobně stane. Struktura: am/are/is going to + plnovýznamové sloveso. Look at clouds! It is (it‘s) going to rain. What are you going to do when you finish your studies? I am (I‘m) not going to work at the weekend again!

Předpřítomný čas prostý Použití: Když mluvíme o svých zkušenostech (neříkáme kdy se to stalo, ale že se to stalo), o něčem, co začalo v minulosti a dosud to trvá. Je to spojnice minulosti a přítomnosti. Struktura: Pomocné sloveso have/has + příčestí minulé (3. tvar slovesa). I have (I‘ve) eaten snails. How long has she known Jim? I have not (haven‘t) done my homework.

Předpřítomný čas průběhový Použití: Obdobné jako u předpřítomného času prostého, jen popisuje probíhající činnosti. Struktura: have/has + been + sloveso s – ing I have (I‘ve) been working in this company for 6 years. Has she been driving my car again? They have not (haven‘t) been watching the news in Japanese.

Předbudoucí čas prostý a průběhový Použití: Popis událostí či činností, které se stanou v budoucnu do určité doby. Struktura: will + have + příčestí minulé (3.tvar slovesa)/sloveso s – ing. In May, we will have been married for twenty – five years, darling! Buy the time we arrive, the bend will are ready have been playing for one hour.

Předminulý čas prostý a průbehový Použití: Když chceme zdůraznit, že se něco v minulosti stalo před něčím jiným v minulosti. Struktura: had+ příčestí minulé (3.tvar slovesa ) / had + been + sloveso s – ing. After i had (I‘d) been searching for a new job for a year was happy to get a job as a cleaner. I didn‘t watch the film because i had already seen it.

MODÁLNÍ SLOVESA

Modální slovesa nepoužívají ke tvoření otázky a záporu pomocná slovesa Modální slovesa nepoužívají ke tvoření otázky a záporu pomocná slovesa. Ve 3.osobě jednotného čísla v přítomném čase se k nim nepřidává koncovka – s. Některá nemají budoucí či minulý čas a používají k tomu jiné výrazy (can, be able to, be allowed to, must, have to, need to).

Can/could (moci, uměti) I cannot (can‘t) speak Japanese. Can I go home? I could read when I was three.

Must (muset, v záporu nesmět) I must work hard. You must not (mustn‘t) do that! Ale You don‘t have / need to do that. Must I do that?

Should/ought to(mělo by se) I should (ought) call him. You should not (shouldn‘t). Talk to your boss like that. Should I write an e-mail to them?

May (smět) You may go home. May I borrow your pen? You may not watch TV tonight.

Will (budoucí čas, žádosti) Will you help me, please?

Would (podmiňovací způsob, zdvořilé žádosti) Would you help me, please? I would not (wouldn‘t) do that.

POMOCNÁ SLOVESA

Pomocná slovesa používáme ke tvorbě otázek a záporu u plnovýznamových sloves či při tvorbě některých časů. Do(does)/did-tvoření otázek a záporu v přítomném a minulém času prostém. Do you speak English? He didn‘t come.

Be(am,are,is,was,were,been) – Tvoření průběhového času. I am sitting. She was sleeping. How long have you been working here? This time next month, I‘ll have been working in Australia for 5 years.

Tvoření předpřítomného, předminulého a předbudoucího času. Have(has)/Had Tvoření předpřítomného, předminulého a předbudoucího času. I haven‘t seen you four ages! He had already eaten dinner by the time she arrived.

ČASOVÁ OSA

Anglický slovosled Oznamovací věta

PODSTATNÁ JMÉNA

Použití podstatných jmen je mnohem jednodušší než v češtině, protože je nemusíme skloňovat Množné číslo Přidáme koncovku –s pozor na některé změny v pravopise. Book-Books, Lady-Ladies(slova konci na Y ), box-boxes(slova končí na –CH, - SH, - SS, - O a X) Některá nepravidelná podstatná jména: man-men, child-children, sheep-sheep.

Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména Počitatelná podstatná jména mají množné číslo, můžeme je počítat používají se s nimi určitý a neurčitý člen: book, car, table, dog, tree, woman, house… Nepočitatelná podstatná jména nemají množné číslo, nedají se počítat a nemůžeme s nimi použít neurčitý člen. Většinou jde o abstraktní pojmy, materiály, tekutiny, některá jídla: work, money, tea, meat, paper.

PŘÍDAVNÁ JMÉNA

Stupňování přídavných jmen Jednoslabičná přidavná jména: Cold-colder-the coldest Nice-nicer-the nicest (krátká přídavná jména jejichž poslední 3 písmena jsou souhláska-samohláska-souhláska) Dvouslabičná přídavná jména Happy-happier-the happiest(příd.jm. končí na –Y) Handsome-more handsome-the most handsome Víceslabičná přídavná jména Beatiful-more beautiful-the most beautiful Výjimky: Good-better-the best Bad-worse-the worst

OPSASHCOM Pořádí přídavných jmen A beautiful big 19th century rectangular dark brown French wooden table

ZÁJMENA

Osobní Zájmena (1.pád) I (já) You (ty) He (on) She (ona) It (ono) We (my) You (vy) They (oni,ony,ona)

Osobní Zájmena (Ostatní pády ) Me (mě, mně, mnou ) You ( tebe, tobě, tebou ) Him ( jeho, jemu, ním, něm ) Her ( ji, jí, ní ) It ( ho,něm, ním ) Us ( nás, nám, námi ) You ( vás, vám, vámi ) Them (nich, jim, je, nimi, nich )

Přivlastňovací zájmena My ( můj, moje ) Your ( tvůj, tvoje ) His ( jeho ) Her ( její ) Its ( jeho ) Our ( náš, naše ) Your ( váš, vaše ) Their ( jejich )

Přivlastňovací zájmena stojící samostatně ve větě Mine ( můj, moje ) Your ( tvůj, tvoje ) His ( jeho ) Hers ( její ) Ours ( náš, naše ) Yours ( váš , vaše ) Theirs ( jejich )

Vztažná zájmena se, si, sobě Myself Yourself Himself Herself Itself Ourselves Yourselves Themselves

ČÍSLOVKY

One - First Two - Second Three - Third Four - Fourth Five - Fifth Six - Sixth Seven - Seventh Eight - Eighth Nine - Ninth Ten - Tenth

11) Eleven - Eleventh 12) Twelve – Twelfth 13) Thirteen – Thirteenth 14) Fourteen – Fourteenth 15) Fifteen – Fifteenth 16) Sixteen – Sixteenth 17) Seventeen – Seventeenth 18) Eighteen – Eighteenth 19) Nineteen – Nineteenth 20) Twenty - Twentieth

30) Thirty – Thirtieth 40) Forty – Fortieth 50) Fifty – Fiftieth 60) Sixty – Sixtieth 70) Seventy – Seventieth 80) Eighty – Eightieth 90) Ninety – Ninetieth 100) A Hundred – Hundredth 1000) A Thousand – Thousandth 1000000) A Million - Millionth

PŘEDLOŽKY

Předložky místní NAD - Above

Pod - Under

Vedle – Next to

Uvnitř - In

Na - On

Skrz - Through

Přes - over

U (řeky) - by

Vepředu – in front of

Vzadu - behind

Naproti - opposite

PŘEDLOŽKY ČASOVÉ

IN – části dne ( in the morning ), roky, měsíce, roční období, za jakou dobu ( in 5 minutes – za 5 minut ) ON – dny v týdnu, datum AT – přesný čas ( at lunchtime, at Christmas, at night ) FOR – po nějakou dobu ( for 2 weeks, for a long time ) FROM…TO – od…do

ČLENY

Neurčitý člen ( indefinite article ) a/an Když hovoříme o něčem poprvé, všeobecně. Používá se pouze v jednotném čísle počitatelných podstatných jmen. ,,A“ se používá, když po něm následuje slovo, které se vyslovuje se souhláskou na začátku ( a dog, a big dog ). ,,AN“ se používá se slovy začínajícími na samohlásku, opět jde o výslovnost ( an apple, an honest man ). Používáme jej např. s povoláními a některými výrazy vyjadřujícími množství ( a few, a little… ).

Určitý člen (definite article ) the: Když mluvíme o něčem určitém nebo jedinečném. Používá se v jednotném i množném čísle všech podstatných jmen. Používáme jej např. u 3. stupně přídavných jmen, se jmény řek, moří a oceánů, s názvy států, které obsahují všeobecné podstatné jméno (republic, state, kingdom…).

Žádný člen ( zero article ): Bez členu používáme např. názvy dnů, měsíců, hor, většiny zemí, kontinentů, měst, řečí, jídel ( breakfast, lunch, dinner ) a se spojeními at work, in bed, at night…

PŘÍSLOVCE

Většina příslovci se tvoří přidáním koncovky– ly k přídavným jménům: sudden – suddnely certain – certainly bad – badly Vyjímky: good – well fast – fast hard – hard.