Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor: Mgr. Hana Červená Název: VY_32_INOVACE_69 _angličtina-gramatika Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Období vytvoření DUM: Srpen 2012

2 Anotace: Přehledný výklad používání způsobových sloves v angličtině Jazyk: Anglický Očekávaný výstup: Pochopení používání způsobových sloves v angličtině Ročník: 7. Druh učebního materiálu: Prezentace

3 Modal verbs Can, must

4 Sloveso can I can play the piano. She can sing very well.
- pro vyjádření schopnosti I can play the piano. She can sing very well. They can speak English. - pro požádání o souhlas Can I go to the cinema, please? Can I borrow your pen, please? Can they go with us, please?

5 Sloveso could - pro vyjádření schopnosti v minulosti He could run fast when he was younger. They could play tenis well last year. - pro vyjádření souhlasu nebo zdvořilé žádosti Could I have some tea, please? Could you come to me in the evening?

6 Sloveso must – have to - pro vyjádření potřebnosti It´s raining. I must take my umbrella. - pro vyjádření povinnosti I must do my homework. - pro vyjádření nutnosti She has to go to hospital.

7 Sloveso must – have to I had to work hard. I didn´t have to work hard.
- sloveso must se používá pouze v přítomném čase - sloveso have to se používá pro ostatní časy I must work hard. I had to work hard. I didn´t have to work hard. Did you have to work hard? I will have to work hard.

8 Sloveso mustn´t - používá se pro vyjádření zákazu You mustn´t drive fast. You mustn´t let sleep the dog in your bed. You mustn´t tell anyone, it´s a secret. They mustn´t smoke here.

9 Sloveso needn´t - používá se pro vyjádření toho, co nemusíme dělat You needn´t wear uniforms at school. We needn´t buy any bread. You needn´t get up early at weekends. You needn´t go out if you don´t want.

10 Fill in the correct modal verb.
1. ….... I help you with your homework? 2. I ……. play football well, I´m better at tennis. 3. You ……. watch TV, it´s too late. 4. Jenny ……. play the flute very well. 5. I brush my teeth every day. 6. You ……. clean your room, it´s tidy. 7. ……. you open the window, please?

11 Použité zdroje HOVORKOVÁ, Martina. FRAUS Přehledná anglická gramatika. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2004, ISBN BETÁKOVÁ, Lucie; DVOŘÁKOVÁ, Kateřina. Angličtina 7 Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2006, ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google