Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Modal verbs I. Modální slovesa I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Modal verbs I. Modální slovesa I."— Transkript prezentace:

1 Modal verbs I. Modální slovesa I.
Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Dana Skaláková Číslo a název klíčové aktivity: III/2, Modální slovesa Interní číslo: nevyplňovat

2 Obecná charakteristika
modální neboli způsobová slovesa jsou pomocná slovesa, která určují tzv. způsob významového slovesa, které za nimi následuje Př.: I can swim. – Umím plavat. I can´t swim. – Neumím plavat. vyjadřují povinnost, nutnost, možnost, schopnost, zákaz, rozkaz, atd.

3 Pravidla Ve všech osobách mají stejný tvar, tzn. nečasují se
Př.: He can dance. – On umí tančit. Vždy následuje sloveso v základním tvaru (bez „to“) Př.: We can´t do that. – To nemůžeme udělat.

4 Sloveso MUST - překládáme jako MUSET
1. příkaz v přítomném i v budoucím čase (povinnost) Př.: We must be quiet. You must come tomorrow. 2. důrazné doporučení Př.: You must study every day. 3. přesvědčení mluvčího Př.: It must be true.

5 Opisný tvar „have to“ Rozdíl mezi must a have to
MUST – přikazuje (povinnost vychází od mluvčího) HAVE TO – oznamuje povinnost (ta vychází z okolností, z pravidel) Př.: I must clean my room. I have to clean my room.

6 Sloveso MUSTN´T překládáme jako NESMĚT zákaz Př.: You mustn´t smoke.
důrazná rada Př.:You mustn´t sing this song.

7 Tvar „do/does not have to“
překládáme jako NEMUSET Př.: I do not have to go there. Nemusím tam chodit. He does not have to wait for me. Nemusí na mě čekat.


Stáhnout ppt "Modal verbs I. Modální slovesa I."

Podobné prezentace


Reklamy Google