Deregulace nájemného Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference 1. 7. 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
Státní podpora v oblasti bydlení – jak dál ? Obsah: - Stav bydlení v ČR - Role MMR a SFRB - Připravované změny - Výsledné efekty změn Tisková konference.
Bydlení v obecních bytech
Životní úroveň (II. část)
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
ODBOR POLITIKY BYDLENÍ
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Nájemní bydlení Municipality & Development. Nájemní bydlení Vysokoškolské koleje (PPP a jiné formy) Domovy mládeže – internáty Ubytovny.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Povodně a finanční pomoc Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Rozpočtové určení daní – „U-křivka“ a nástrahy průměru Ing. Miroslav Uchytil starosta města Chlumec nad Cidlinou XII. Sněm, Zlín 26. a 27. května 2011.
Země živitelka 2009 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
VÝVOJ TRHU NEMOVITOSTÍ V BRNĚ
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
SUBURBANIZACE.
Přednáška č. 9 Bytová politika.
Teorie optimální velikosti města
Tisková konference Praha, Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Deregulace nájemného v bytech RPG Deregulace nájemného v bytech RPG.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Nájemní bydlení Ekonomika bydlení 8. přednáška 10. dubna 2007.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 9. duben 2006.
1 Konzultace pro starosty a místostarosty Legislativa v bytové oblasti.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
odbor politiky bydlení
Ministerstvo financí ČR červen 2011
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Program na podporu lesních ekosystémů
Transkript prezentace:

Deregulace nájemného Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference

Deregulace v číslech počet bytů s regulovaným nájmem 17,3% - odhad MMR o růstu nájemného pro rok ,4% - možné zvýšení inflace 30% - odhadované navýšení pro rok 2009

Faktory, které ovlivňují cenu nájemného –kupní ceny bytů ze skutečně realizovaných obchodů –základní ceny za lokalitu – klouzavé tříleté průměry (dodává MF) –aktuální výše cílového nájemného (ve většině případů 5 % základní ceny bytu za lokalitu) –aktuální výše nájemného za byt (nájemné, které je placeno před oznámením o jednostranným zvýšením) –počet let deregulace –struktura bytů z hlediska četnosti a velikosti v jednotlivých lokalitách 17,3 %

Různé výše nájmů Přírůstky nájemného za konkrétní byty jsou individuální Vypočítaný maximální přírůstek závisí na : -vůli pronajímatele (nesmí ovšem v daném roce přesáhnout maximální přírůstek) -hodnotě cílového nájemného za lokalitu, která odráží její atraktivitu -odstupu aktuálního (placeného) nájemného za byt od cílového nájemného 17,3 %

Prodloužení deregulace 60% nájemních bytů – konec regulace v roce % nájemních bytů - novela zákona o jednostranném zvyšování nájemného prodlužuje deregulaci pro vybrané lokality do roku 2012 Kriteriem výběru lokalit – převažující a již nyní vysoká míra nájemného – přes 40Kč/m 2. Všechna krajská města (kromě Ostravy a Ústí n. L.) a některé obce Středočeského kraje s počtem obyvatel nad V těchto lokalitách může být cílového nájemného dosaženo až v roce 2012 Cíl - zmírnění sociálních dopadů, které by způsobilo jednorázové navýšení na cílové nájemné

Modelový příklad bytu 60 m 2 Praha, oblast 4, Nusle, nesnížená kvalita rokaktuální nájemnécílové nájemné maximální přírůstky v % ,6 Kč41, ,4 Kč7653,0 Kč15, ,4 Kč7653,0 Kč15, ,0 Kč15,9 Brno, oblast 3, nesnížená kvalita rokaktuální nájemnécílové nájemnémaximální přírůstky v % ,4 Kč44, ,2 Kč6676,8 Kč18, ,6 Kč6676,8 Kč18, ,8 Kč18,5

Modelový příklad bytu 60 m 2 Pardubický kraj, obec 2000 – 9999 obyvatel, nesnížená kvalita rokaktuální nájemnécílové nájemnépřírůstky v % ,2 Kč ,2 Kč58,4 Navýšení představuje 975 Kč Moravskoslezský kraj, obec 1999 obyvatel, nesnížená kvalita rokaktuální nájemnécílové nájemnépřírůstky v % ,6 Kč ,2 Kč13,8 Navýšení představuje 144,6 Kč

Příklady růstu cílového nájemného Příklad rozdílů v nájmech jednotlivých lokalit, kdy procentuelní vyjádření nárůstu cen představuje značné zkreslení Praha, oblast 4, Nusle, nesnížená kvalita rokaktuální nájemnécílové nájemné přírůstky v % ,6 Kč41, ,4 Kč7653,0 Kč15, ,4 Kč7653,0 Kč15, ,0 Kč15,9 Navýšení představuje 781,8 Kč Královéhradecký kraj, obec 10 tis obyvatel, nesnížená kvalita rokaktuální nájemnécílové nájemnépřírůstky v % ,0 Kč32, ,4 Kč56,8 Navýšení představuje 1121,4 Kč

Vývoj situace po ukončení deregulace Po roce 2010 bude platit tržní nájemné (mimo některých lokalit, u kterých je deregulace prodloužena do roku 2012 ) Výše nájmu bude záležet na dohodě nájemce a pronajímatele V případech, kdy nedojde k dohodě, mohou rozhodovat o výši nájemného příslušné obecné soudy

Nástroje pro zmírnění sociálních dopadů Příspěvek na bydlení - podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře Nárok má domácnost, jejíž náklady na bydlení přesahují částku součinu rozhodného příjmu v rodině a koeficientu 0,30 nebo na území Prahy 0,35. Doplatek na bydlení - podle zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi Řeší na dobu nezbytně nutnou situaci osob v individuálních případech, kdy jejich skutečné náklady na bydlení nepokryje jejich příjem spolu s příspěvkem na bydlení. V současné době je předkládán na základě Plánu legislativních prací vlády pro rok 2009 návrh nařízení vlády upravující podmínky pro poskytování investičních dotací na podporu výstavby nájemních sociálních bytů. Cílem připravovaného opatření je podpořit výstavbu dostupných bytů pro „skupinu obyvatel, která si nemůže z důvodů svého nízkého příjmu pořídit nebo udržet bydlení v tržním sektoru“. Příjemcem dotace může být jakákoli právnická nebo fyzická osoba. Nájemní byty postavené s dotací budou sloužit osobám z cílové skupiny po dobu 10 let v období 15 let od dokončení stavby.

Deregulace – důležité informace 17,3 % - odhad MMR průměrného zvýšení nájemného v regulovaných bytech pro rok 2010 Konec deregulace pro 60% bytů – rok 2010 ( asi bytů), nájemné zde už nebude možné jednostranně zvyšovat, záležet bude na dohodě majitele a nájemníka Vybrané lokality – prodloužení deregulace do roku 2012 (pro tyto byty ale už nebude navyšování přepočítáváno, bude konstantní pro každý rok) asi bytů Sdělení pro roky 2010 – 2012 je posledním předpisem zákona č. 107/2006 Sb., ve znění č. 150/2009 Sb.