Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 1
Advertisements

Čistírna odpadních vod v Náměšti nad Oslavou
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Program Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Odbor vodovodů a kanalizací Vypracoval: Ing. Jan Žák Místo.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
01  PF02-12 Podprogram na podporu obnovy venkova  PF03-12 Podprogram podpory předprojektové přípravy projektů regenerace brownfields ve ZK  PF04-12.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Vodohospodářské aktuality
Podpora vodohospodářské infrastruktury Zlín,
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Seminář: Školství v regionu a jeho perspektivy – podprogram
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
odbor politiky bydlení
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
PROGRAM PODPORA VÝSTAVBY A TECHNICKÉHO ZHODNOCENÍ INFRASTRUKTURY VODOVODŮ A KANALIZACI II Ing. Jan žák.
Vodohospodářské dotační Programy MZe určené pro města a obce
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík

Úvod •MZe, odbor vodovodů a kanalizací, dlouhodobě podporuje výstavbu infrastruktury ve vodním hospodářství. • Dokladem toho jsou např. již ukončené programy „Výstavba a technická obnova vodovodů a úpraven vod“ a „Výstavba a technická obnova čistíren odpadních vod a kanalizací“ • povodňové programy, které byly aktuálně zaměřeny na obnovu a zabezpečování vodohospodářské infrastruktury vodovodů a kanalizací postižených srpnovou povodní v r a v jarních měsících r

Současný stav V současné době disponuje odbor vodovodů a kanalizací investičním programem – „Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací, který je platný pro období 2006 – Tento program se dělí na 2 podprogramy: – který je zaměřen na podporu výstavby vodovodů a souvisejících objektů – který se zaměřuje na podporu výstavby kanalizací a ČOV

Obecné cíle Programu MZe zajištění finančních prostředků na výstavbu a obnovu infrastruktury vodovodů a kanalizací -Zvýšení podílu obyvatel bydlících v domech napojených na kanalizaci -Zvýšení podílu obyvatel zásobených pitnou vodou z vodovodů pro veřejnou potřebu -Naplnění požadavků směrnice Rady 91/271/EHS -Průběžné plnění požadavků směrnice Rady 98/83/ES

Předmět podpory – podprogram a : •Výstavba veřejných vodovodů a souvisejících vodárenských objektů •Výstavba a rekonstrukce vedoucí ke zkvalitnění technologie úpravy vody, její akumulace a čerpání s cílem zlepšení jakosti pitné vody •Výstavba, dostavba rekonstrukce a intenzifikace ČOV v aglomeracích nad 2000 E.O. •Výstavba hlavních kanalizačních sběračů, kanalizační sítě a souvisejících objektů spojených s výstavbou ČOV podle předchozího bodu •Dostavba kanalizačních systémů a souvisejících objektů (vyjma ČOV) minimálně pro 200 E.O. za předpokladu, že odpadní vody budou čištěny v již existujících a kapacitně vyhovujících ČOV •Zajištění přiměřeného čištění městských odp. vod vstupujících do existujících kanalizačních systémů v aglomeracích menších než 2000 E.O., kde dochází k vypouštění odp. vod bez předchozího čištění

Předmětem podpory tohoto programu není: - Rekonstrukce vodovodů - Zainvestování pozemků - Výměna azbestocementového vodovodního potrubí - Rekonstrukce stávající kanalizace - Vodovodní a kanalizační přípojky - Dešťová kanalizace

Finanční zdroje programu: - vlastní zdroje investorů - systémově určené výdaje SR (dotace) -zvýhodněný úvěr ( částečná dotace úroků u komerčního úvěru investora)

Stručná statistika financování: - V roce 2006 byla přidělena dotace celkem pro 261 akcí v celkové výši 911 mil.Kč (z toho na vodovody : 485 mil.Kč a na kanalizace+ČOV: 426 mil. Kč) -V roce 2007 jsme poskytli dotace 317 akcím s celkovou dotační částkou ve výši mil. Kč.( z toho na vodovody: 899 mil.Kč a na kanalizaci + ČOV: 721 mil.Kč) -V roce 2008 byla přidělena dotace pro 309 akcí v celkové výši mil.Kč (z toho na vodovody: 783 mil.Kč a na kanalizace vč.ČOV: mil.Kč).

Nový program V současné době se připravuje nový program na podporu budování vodovodů a kanalizací s názvem „Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II“, platný pro roky 2009 – 2013, který má již schválenu dokumentaci MF (leden 2009). Je prakticky pokračováním stávajícího programu. Celkový finanční rámec Programu je 9,1 miliard Kč: z toho: EIB……………………………….….3,0 mld. Kč MZe………………………..…….....1,5 mld. Kč obce, města- vl. zdroje…………...1,5 mld. Kč úvěry bez stát.záruky…………..…2,0 mld. Kč dotace z územních rozpočtů……..1,1 mld. Kč Financování programu v navrhovaném rozsahu je podmíněno schválením zákona o přijetí úvěru Českou republikou od EIB, který je v současné době úspěšně projednán ve Sněmovně a čeká na projednání v Senátu.

Poznámky k Směrnici Rady č. 91/271/EHS o čištění městských odpadních vod •V současné době probíhají konečné úpravy materiálu „Aktualizace strategie financování implementace směrnice Rady č. 91/271/EHS, o čištění městských odpadních vod“ (dále jen Směrnice), který má být předložen Vládě ČR do konce března •V celé ČR v současnosti evidujeme 637 aglomerací nad EO, kterých se tato Směrnice bezprostředně dotýká. •Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí považuje za „vyřešené“ aglomerace ty, u kterých je ČOV dostatečně kapacitní a odpovídá parametrům NV č. 229/2007Sb. a % napojení na kanalizaci je větší nebo rovno 85. •315 aglomerací již v současné době považujeme z tohoto pohledu za vyřešené. •K dořešení 322 aglomerací, nezbytné celkové náklady z hlediska plnění implementace Směrnice jsou 40,7 mld. Kč, z toho na ČOV to je 24,1 mld. Kč a na kanalizaci 16,5 mld. Kč. •V roce 2008 a počátkem roku 2009 náš odbor zaznamenal nárůst žádostí o dotaci týkajíc se kanalizací a ČOV – evidujeme cca 180 žádostí za cca 6,0 mld. Kč.