OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
Česká podnikatelská reprezentace při EU Jsou fondy a programy EU pro podnikatele? OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 3. prosince 2007 Praha.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Zdroje financování projektů - dotace Ing. Vladimír Dobeš, M. Sc. Ing
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ IV. Regionální sympozium „Od programů k projektům“ 24. dubna Lázně Hodonín.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Dotační možnosti pro obce a města Operační program Životní prostředí
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Dotační příležitosti.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obsah Aktuální stav příprav 1. draft OPŽP
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Operační program Doprava
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
OPERAČNÍ PROGRAM Životní prostředí Pro období
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Nový Operační program Životní prostředí.
OPŽP PRIORITNÍ OSA 1 Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní SPECIFICKÝ CÍL 1.1 Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
zelená linka: Operační program Životní prostředí
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
DOTACE PRO OBLAST ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PLZEŇSKÝ KRAJ Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 a předcházení vzniku odpadů.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Možnosti financování činnosti MAS
Ekonomické nástroje ochrany ŽP
SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Č. P
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Operační program životní prostředí
Operační program Životní prostředí
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Mezinárodní nástroje ochrany životního prostředí, Evropské fondy
Transkript prezentace:

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Cíle podpory v rámci operačního programu 1. Vodní hospodářství a protipovodňová ochrana 2. Ovzduší a snižování emisí 3. Využití obnovitelných zdrojů energie 4. Odpady a staré ekologické zátěže 5. Omezování průmyslového znečištění a environmentální rizika 6. Příroda a krajina 7. Environmentální vzdělávání, poradenství a osvěta

Prioritní oblasti životního prostředí v České republice pro období 2007 – 2013  ochrana vody,  ochrana ovzduší  využití obnovitelných zdrojů energie,  řešení problematiky odpadů a starých ekologických zátěží,  omezování průmyslového znečištění a snižování environmentálních rizik,  zlepšení stavu přírody a krajiny  rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání a osvětu Ze sedmi prioritních oblastí vychází sedm prioritních os podpory (+ dvě prioritní osy technické asistence).

Prioritní osa 1. Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní  1.1 Snížení znečištění vod, podoblasti: Snížení znečištění z komunálních zdrojů (výstavba ČOV a kanalizací) Snížení znečištění z průmyslových zdrojů Snížení znečištění způsobující eutrofizaci Komplexní monitoring  1.2 Zlepšování jakosti pitné vody, podoblasti: 1.2.1Výstavba či rekonstrukce úpraven vody, zdrojů pitné vody, zásobující více než 2 tisíce obyv Výstavba či rekonstrukce a dostavba přivaděčů a rozvodných sítí pitné vody v obcích nad 2000 obyvatel  1.3 Omezení rizika povodní, podoblasti: Zlepšení systému předpovědní služby, budování a modernizace varovných a výstražných systémů ochrany před povodněmi Eliminace povodňových průtoků (úprava koryt řek v obcích,výstavba poldrů, investiční podpora přirozených rozlivů)

Prioritní osa 2. Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí  2.1 Zlepšení kvality ovzduší, podoblasti: Snížení imisní zátěže lokálních i centrálních spalovacích strojů a z povrchů v rámci příslušného programu ke zlepšení kvality ovzduší na místní úrovni Snížení imisní zátěže ze zdrojů v bytových a rodinných domech (pořízení nízkoemisních spalovacích zařízení pro rodinné domy, ve vybraných případech plynofikace) Snížení imisní zátěže ze zdrojů CZT a zdrojů teplem (snížení energ. Spotřeby, výstavba nových zdrojů pro dodávku tepla do CZT, nové rozvody CZT v nových lokalitách a rozšiřování stávajích rozvodů za účelem připojení nových zákazníků) Snížení imisní zátěže z povrchů (výsadba a regenerace izolační zeleně)  2.2 Úspory energie, podoblasti: Opatření vedoucí ke snížení tepelných ztrát rodinných domů Opatření vedoucí ke snížení tepelných ztrát bytových domů  2.3 Omezování (snižování) emisí, podoblasti: Instalace dodatečných zařízení pro záchyt emisí NOX prachových částic u stacionárních nespalovacích strojů Technická opatření na zdrojích vedoucích k odstranění či snížení emisí VOC do ovzduší Technická opatření na zdrojích vedoucích k odstranění či snížení emisí NH3 do ovzduší

Prioritní osa 3. Udržitelné využívání zdrojů energie  3.1 Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny, podoblasti: Výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla (výstavba centr.kotelen pro OZE včetně rozvodů, výstavba lokálních zdrojů) Výstavba a rekonstrukce zdrojů elektřiny (solární panely, větrné elektrárny, elektrárny spalující biomasu, malé vodní elektrárny) Výstavba zdrojů pro kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla (kogenerační zařízení) Zlepšení tepelně technických vlastností obvodových konstrukcí budov (zateplení stěn a střech, výměna oken či dveří)  3.2 Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry, podoblasti: Snižování spotřeby energie zlepšením tepelně technických vlastností obvodových konstrukcí budov (zateplení obvodových plátů a střešních konstrukcí, výměna či rekonstrukce otvorových výplní), rekonstrukce otopných soustav, implementace měřící a regulační techniky v systémech vytápění a chlazení Využívání odpadního tepla (např. rekuperace, výměníky na využití odpadního tepla apod.)  3.3.Environmentálně šetrné systémy vytápění a přípravy teplé vody pro fyzické osoby, podoblast: Výroba tepla a teplé vody z obnovitelných zdrojů energie (solární systémy, kotle na biomasu, tepelná čerpadla, využití odpadního tepla)

Prioritní osa 4. Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží  4.1 Zkvalitnění nakládaní s odpady, podoblasti: Integrované systémy nakládání s odpady Systémy odděleného sběru, skladování, manipulace s odpady Zařízení na úpravu nebo využívání odpadů, zejména na třídění, úpravu a recyklaci odpadů Rekultivace starých skládek a odstranění nepovolených skládek  4.2 Odstraňování starých ekologických zátěží, podoblasti Inventarizace kontaminovaných a potenciálně kontaminovaných míst, kategorizace priorit pro výběr nejzávažněji kontaminovaných míst pro sanaci Realizace průzkumných prací, analýz rizik Sanace bážně kontaminovaných lokalit (tam kde původce neexistuje)

Prioritní osa 5. Omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik  5.1. Omezování průmyslového znečištění, podoblasti Budování infrastruktury pro institucionální zázemí výzkumu BAT Podpora propojování informačních systémů Zpřístupňování informací o životním prostředí uživatelům Internetu Vytváření uživatelsky přátelských aplikací k plnění povinností vyplývajících z legislativy Budování infrastruktury pro program REACH

Prioritní osa 6. Zlepšování stavu přírody a krajiny  6.1 Implementace a péče o území soustavy Natura Monitoring zvláště chráněných oblastí  6.2 Podpora biodiverzity investiční opatření pro obnovu a výstavbu návštěvnické infrastruktury ve zvláště chráněných územích, opatření k uchování a zvyšování početnosti druhů, předcházení zavlékání, regulace a likvidace invazních druhů rostlin a živočichů  6.3 Obnova krajinných struktur komplexní pozemk.úpravy, realizace ÚSES, krajinné prvky, péče o památné stromy,opatření zlepšení přír. poměrů v lesích ve chráněných oblastech, …  6.4 Optimalizace vodního režimu krajiny realizace opatření ke zvyšování retenční schopnosti krajiny, opatření k ochraně proti vodní a větrné erozi-negativní důsledky povrchového odtoku vody, obnova mezí, ….  6.5 Podpora regenerace urbanizované krajiny projekty zakládání či revitalizace sídelní zeleně-zakládání a obnova parků,výsadba vegetace namísto brownfields, výsadba zeleného prstence okolo sídla dle ÚP sídla, ….  6.6 Prevence sesuvů a skalních řícení, monitorování geofaktorů a následků hornické činnosti a hodnocení neobnovitelných přírodních zdrojů včetně zdrojů podzemních vod stabilizace či sanace sklaních sesuvů, průzkumy v hornických oblastech, zjištění negativních důsledků po hornické činnosti, …

Prioritní osa 7. Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a světu  7.1 Rozvoj infrastruktury pro realizaci environmentálních vzdělávacích programů, poskytování environmentálního poradenství a environmentálních informací Rekonstrukce stávajících objektů center a poraden, v případě, že je po dobu 5 let každoročně předložen a Fondem schválen celoroční vzdělávací nebo poradenský plán činnosti včetně zhodnocení činnosti za uplynulý rok Nákup, rekonstrukce a výstavba objektů za účelem vzniku nových center a poraden, v případě, že je po dobu 5 let každoročně předložen a Fondem schválen celoroční vzdělávací nebo poradenský plán činnosti včetně zhodnocení činnosti za uplynulý rok Technické vybavení center a poraden investičního charakteru, v případě, že je po dobu 5 let každoročně předložen a Fondem schválen celoroční vzdělávací nebo poradenský plán činnosti včetně zhodnocení činnosti za uplynulý rok Tvorba a vydávání odborných materiálů a pomůcek investičního charakteru, např. filmů a videopořadů