Zařízení na Energetické Využití Odpadů EVO - Komořany

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
NEREGULOVANÝ BUSINESS REGULOVANÝ BUSINESS NEREGULOVANÝ BUSINESS
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Projekt TROLLEY Dobrý den.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Odpadové hospodářství Královéhradecký kraj
Využívání druhotných zdrojů energie
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Současný systém managementu skládkování v MSK
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
Duben ’15Plzeň Odpady Aspekty energetického využívání odpadů, srovnání situace v ČR a EU. Pavel Bartoš – FITE, a.s. Dagmar Juchelková – VŠB-TU Ostrava.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit EVECO Brno, s.r.o. Březinova 42, Brno
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Transkript prezentace:

Zařízení na Energetické Využití Odpadů EVO - Komořany Most – Komořany, březen 2011 Most- Komožřany

Představení společností A) EVO-Komořany, a.s.: Dceřiná společnost United Energy, a.s. Žadatel o dotaci, investor a provozovatel projektu B) United Energy, a.s.: Iniciátor projektu, nositel přípravných aktivit Vlastník a provozovatel teplárny Vlastník pozemků a inženýrských sítí pro projekt Instalovaný tepelný výkon 1087 MWth Instalovaný el. výkon 239 MWel V Mostě a Litvínově zásobuje více než 34 tisíc domácností Významný hospodářský partner regionu C) Energetický a průmyslový holding, a.s. dlouhodobý strategický investor v energetice významný investor v průmyslu více jak 20 podniků v oblasti energetiky zaměstnává cca 6 000 lidí EBITDA 2008 > 4,3 mld. Kč

United Energy, a.s. podporuje region United Energy, a.s. je: významným zaměstnavatelem regionu Mostecka i Ústec.kraje členem regionálních organizací - Euroregion Krušnohoří - HSRM - OHK Most ročně vynakládá více než 3 mil. Kč na přímou podporu regionu aktivním členem Teplárenského sdružení ČR a členem Českého svazu zaměstnavatelů v energetice, kde aktivně připomínkuje a spolutvoří energetickou legislativu ČR dle zájmů „kraje energetiků“ = Ústeckého kraje

Cíle projektu EVO - Komořany Dlouhodobá regionální podnikatelská příležitost vycházející z realizace/plnění závazků ČR plynoucích z přijatých principů EU a výzvy Ministerstva ŽP ČR - tj. postupná povinnost významného snižování podílu ukládaného komunálního odpadu na skládky (spálení KO = objemová redukce na cca 10 %, hmotnostně na 25-30 % původního množství) Reálné využití energetického potenciálu odpadní suroviny – „černé kontejnery“ (NE modré, žluté, zelené, …) či zbytků po vytřídění Dílčí úspora klasických zdrojů energií (uhlí), tím dílčí ponížení lokální emisní zátěže, včetně snížení produkce skleníkových plynů Podpora regionu cestou vytvoření nových pracovních míst (35 až 40 v EVO + část v návazné logistice)

Plynoucí závazky ČR - směsný komunální odpad (t/rok) Evropská směrnice 99/31/ES EU stanovuje termíny týkající se redukce množství odpadu určeného ke skládkování: - 2010 o 25 % méně biologicky rozložitelných odpadů než v roce 1995 - 2013 o 50 % méně biologicky rozložitelných odpadů než v roce 1995 - 2014 o 65 % méně biologicky rozložitelných odpadů než v roce 1995 Plynoucí závazky ČR - směsný komunální odpad (t/rok) Zdroj: Strategie měst a obcí ČR pro nakládání s komunálními odpady, 2008  Základní bilance    2006  2010 2013 2020  Produkce SKO , po vytřídění materiálově využitelných složek bioodpadu 2 208 034  2 243 465 2 318 923  2 726 380  Nutno odklonit od skládkování     942 013 1 412 764 2 049 959  Možno uložit na skládku  1 920 990  1 301 452  906 159  676 421 Most- Komožřany

Prostředky k cíli Výstavba zařízení EVO, jako nové technologie, splňující předepsané nejlepší dosažitelné parametry (BAT) s využitím kombinované výroby tepla a elektřiny Stávající technologická infrastruktura (lokalita sousedství teplárny, tepelný napaječ CZT, vyvedení elektřiny přes stávající vedení teplárny do distribuční společnosti) Stávající logistická infrastruktura (kapacitní silnice, železnice) Most- Komožřany

Efekty záměru EVO Komořany přispěje k plnění cílů Evropských a národních směrnic a závazků ČR i budoucích potřeb municipalit - tzn. snižování podílu ukládaného komunálního odpadu na skládky a) eventualita sankcí pro ČR … hrozba od EU b) přijatelné regionální řešení = nevozit ke spalování daleko / nákladněji Výhodnější cena za likvidaci odpadů v EVO v době chystaného zavedení „motivační“ výše ceny za skládkování (legislativní cíl EU i MŽP) Zamezení vzniku „smetiště republiky“ (vyšší koncentrace skládkování v regionu Mostecka a Ústec. kraje) Záložní zdroj tepla pro CZT (řešení odstávek)

Širší vazby zájmu ČR dosud jen minimálně využívá komunální odpady jako zdroj energie, pouze 10 - 12% ČR významně neplní závazky k významé redukci skládkování, proto MŽP programově podporuje přípravu a výstavbu dalších zařízení na energetic.využití odpadů z Operačního programu ŽP - pokročilá příprava projektů: - KIC Ostrava - 200 tis.t/r - ZEVO Chotíkov (Plzeň) - 95 tis.t/r - EVO Komořany - 150 tis.t/r - provozu: - ZEVO Malešice - 310 tis.t/r - SAKO Brno - 230 tis.t/r - Termizo Liberec – 96 tis.t/r Most- Komožřany

Co je proti záměru Existující business skládkování – lobby 9 Co je proti záměru Existující business skládkování – lobby Obava z nového, místně neznámého … Obecné veřejné „a priori“ negativní podvědomí k označení „spalovna“ (zde ne spalovna, ale EVO - Energ. Využ. Odpadů), s mylnou představou kapacitního viditelně kouřícího a zapáchajícího komínu … Představa “Megaspalovna“ (zde 150 000 t/r KO) … přestože význam vlastního spal. zdroje (výkon 42 MWt) je velmi nízký ve srovnání s běžnými spal. zdroji v okolí Pozn: Největší zařízení v EU na jednom místě jsou v Holandsku - - „megaspalovna“ Amsterdam - kapacita 1 400 000 t/r KO - nebo Rozenburg - kapacita 1 125 000 t/r KO Průměrný příklad z Rakouska – Wels - kapacita 270 000 t/r KO

Optický poměr velikostí zdrojů v okolí (EVO = černá tečka pod šipkou) 10 Optický poměr velikostí zdrojů v okolí (EVO = černá tečka pod šipkou) EPRU I+II 3 600 MWt ETU II 2 000 MWt EPOČ 2 500 MWt ELE 1 300 MWt UE 1 087 MWt CHMP 770 MWt EVO Komořany 43 MWt

Fakta o energetickém využívání odpadů Zařízení EVO (tedy spalovací) = evropsky uznávané, moderní a bezpečné řešení problému KO, v západ.Evropě často uprostřed měst, řešení v souběhu se separovaným sběrem KO a tříděním Produkce emisí do ovzduší srovnatelné s teplárnou či elektrárnou na zemní plyn Zbavují nás části odpadů, které jsou ekonomicky jinak nezajímavé, či nevyužitelných a objemných odpadů Využití odpadů k substituci jinak (jinými způsoby) nutně vyráběnému teplu a elektřině Výstupní recyklace železných a neželezných kovů - druhotná surovina Spalovna odpadů neznečišťuje ovzduší, neboť je vybavena vysoce výkonným filtračním zařízením a znečišťující látky jsou nepřetržitě kontrolovány. Spalovny jsou z tohoto pohledu srovnatelné s plynovými zdroji. Most- Komožřany

Kotle na kapalná paliva Porovnání základních emisních limitů pro zařízení EVO Komořany a ostatní zdroje v oblasti - vztaženo pro zařízení o příkonu v palivu 50 MW a více (EVO ~ cca 52 MW příkonu), (Směrnice EU 75/2010 o průmyslových emisích platná pro nové zdroje od roku 2016, Nařízení vlády 146/2007 Sb. o emisních limitech platné v současnosti) mg/Nm3 Zařízení EVO Uhelné kotle Fluidní uhel. kotle Kotle na biomasu Kotle na kapalná paliva Plynové kotle Tuhé emise 10 20 - 30 (dosud 50 - 100) (dosud 50) 20 – 30 5 (dosud 5) Oxidy síry (jako SO2) 50 150 - 400 (dosud 400 - 2000) 200 – 400 (dosud 400 - 500) 150 - 200 150 - 350 (dosud 400 - 1700) 35 (dosud 35) Oxidy dusíku (jako NO2) 200 200 - 400 (dosud 500 - 600) 150 - 300 (dosud 400) 150 - 250 100 - 300 (dosud 400 - 450) 100 (dosud 200) Oxid uhelnatý (dosud 250) - ( Starší existující zařízení jsou zatím omezena emisními stropy )

Umístění záměru Ústecký kraj, okres Most, katastr Umístění záměru Ústecký kraj, okres Most, katastr.území Třebušice, lokalita areálu UE - průmyslová oblast bez obytné zástavby

Most- Komožřany

Pohled západní Most- Komožřany

Technologie – základní údaje Příjem odpadů Drcení odpadu Bunkr – kapacita cca 7 dní Jeřáb s drapáky Spalovací část s výrobou páry Kotel Roštové ohniště poslední generace Spalovací teplota : 900 – 1100 °C Teplota spalin: min 850 °C - dokonalé rozložení organic. látek Energetická část – výroba elektřiny a tepla (turbína, výměníky) Čištění spalin Odstranění oxidů dusíku Zachycení popílku Odstranění dioxinů Mokrá vypírka – odstranění možných zbytkových látek (chlorovodíku, fluorovodíku, oxidů síry, atd. ) Most- Komožřany

Technologické schéma Most- Komožřany

Technické parametry Varianta 150 000 t/rok komunál. odpadu, jedna linka Fond provozní doby: 8 000 h/r Hodinová kapacita kotle: 18,75 t odpadu /h Výhřevnost odpadu: 10 MJ/kg (orientační průměr ) Množství vyrobené páry: 56 t/h Výkon kotle : 43 MWth Výkon elektric.generátoru : 7,6 – 12,7 MWel

Harmonogram a současný stav projektu 2008 Projektová idea 2009 Pre-feasibility study 2010 Studie proveditelnosti, dokumentace EIA, Dokumentace pro územní rozhodnutí, Komunikace s MŽP, SFŽP, KÚ, městy a obcemi 2011 Projednání EIA, jednání s městy a KÚ, se SFŽP, Jednání s experty EU pro dohled a podporu projektů EVO, Vydání územního rozhodnutí, Podání žádosti o dotaci z prostředků EU + projednávání Zahájení veřejného VŘ na zhotovitele stavby 2012 – 2014 Stavební povolení a vlastní výstavba zařízení 2015 Zkušební provoz a kolaudace

Proč my v Komořanech ? – kapacitní silniční návaznost 21 Proč my v Komořanech ? Umístění vzdálené od rezidenčních a rekreačních zón Dobrá dopravní dostupnost – kapacitní silniční návaznost - železnice v místě Navazující energetická a inženýrská infrastruktura Silný investor Pozice Komořan v rozpracovanosti příprav (3 reálné projekty) vs. předpoklad dotace EU, ústící v sociálně přijatelné nastavení ekonomických poměrů nakládání s KO v oblasti

Závěr Co nabízíme ? Co potřebujeme ? Co je v Ústeckém kraji jinak ? 22 Závěr Co nabízíme ? Řešení - významné omezení skládkování Co potřebujeme ? Podporu v přípravě projektu Co je v Ústeckém kraji jinak ? Záměr je rozpracován a rozvíjen soukr. subjektem (nositelem v KIC Ostrava i ZEVO Chotíkov jsou kraj. úřady a města)

V třídění a recyklaci odpadů je naše republika do průměru Evropy. V energetickém využití odpadů jsme mezi posledními. Podobně jako ve většině států Evropy se i u nás tato zařízení stanou nedílnou součástí odpadového hospodářství. Děkujeme za pozornost United Energy , a.s. Teplárenská 2 434 03 Most-Komořany Ing. Karel Hlaváček, manažer projektu tel.: 476 447 463, 602 427 393 karel.hlavacek@ue.cz ___________________________________________________________________________________ Most- Komožřany