PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace PODMÍNKY PRO ŽIVOT- VODA
Advertisements

VODA 8. třída.
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Voda a její okolí.
Autor: Andrea Bartoníková
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Zpracovala: Natali Hoffmannová
vypracovala: Vendula skalová
Přirozené nádrže Umělé nádrže Podzemní vody Minerální vody Řeky
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
VODA Kateřina Beranová.
Voda Význam a použití. Voda Je základní podmínkou života Je základní podmínkou života Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Lidské tělo obsahuje.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Skupenství látek.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Hydrosféra Filip Bordovský.
ŽIVOTODÁRNÁ KAPALINA CHEMIE TÉMA: Koloběh vody v přírodě,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Zpacoval:Miroslav Trumpeš
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
VODA.
Abiotické faktory prostředí
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VODA.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu
Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
Voda ( environmentální příručka – 5.ročník )
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Prvouka 3. ročník ZŠ „Neživá příroda“
Hydrosféra Vodní obal země.
Den vody je 22. března!! Voda Tereza Štemberková.
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu –embryo 94%, dítě 65%, starý člověk 55% –krev 83%, mozek 75%, kosti 22% –okurek 98%, jablko.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Voda Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Země ZŠ Hejnice M. Hradil. PLANETA ZEMĚ – KOLÉBKA ŽIVOTA (U/4/2) Zkusme najít odpovědi na otázky týkající se naší „modré planety“, o kterých jsme se učili.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
12. f Problémy s vodou Znečištění, Nedostatek vody, Vysychání toků,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
12. Hydrosféra Vodní obal země
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“ NA POČEST OSLAVY DNE VODY 22.3. „ ČISTÁ VODA PRO ZDRAVÝ SVĚT

Voda Voda je základem veškerého života na Zemi. Věda zabývající se vodními zásobami Země se nazývá hydrologie. Zkoumá mimo jiné oběh vody ve vodním cyklu, rozšíření vody a její využití člověkem. Voda, jako chemická látka se vyskytuje v přírodě ve všech skupenstvích: plynném - vzdušná vlhkost, pára, mlha kapalném - voda pozemní ve vodních tocích a oceánech, i voda podzemní pevném - ve formě ledové a sněhové pokrývky

Proč je voda důležitá? Bez vody není život (vývoj začal ve vodě) Každá živá hmota obsahuje vodu (embryo 94%, dítě 65%, starý člověk 55%) x (krev 83%, mozek 75%, kosti 22%) x (okurek 98%, jablko 85%, chléb 40%) Funkce v organismu: odplavuje škodlivé látky, zabraňuje přehřátí organismu, rozvádí živiny v těle Ztráta tekutin z těla je asi 2-3 litry (bez vody člověk nevydrží déle než 5 dnů)

CHARAKTERISTIKA H2O Skupenství vody: pevné, kapalné, plynné Zásoby vody na Zemi: slaná voda (salinita je v průměru 35 g/l vody) sladká voda B. A.

Spotřeba vody Osobní potřeba vody Hygienické minimum je 100 litrů/den V ČR je spotřeba 120 l/den, USA 300 l/den, některé africké země jen 10-20 l/den Spotřeba vody Při výrobě: 1 kg oceli 200 l, 1 kg hovězího masa 13 000 l, 1 kg papíru 300 l Domácnost: spláchnutí WC 12 l, koupel ve vaně 120 l, sprchování 70 l, mytí v myčce 20 l, praní v pračce 40-80 l, mytí roukou 3 l, mytí auta 200 l (plýtvání vodou: kapající kohoutek 4 l/h, netěsnící WC 80 l/h)

Problémy s vodou 1/5 lidstva nemá přístup k nezávadné vodě 2,6 mld. lidí postrádá základní hygienické zázemí Ve 20. století zmizelo 50% mokřadů 3 miliony lidí ročně zemře na choroby způsobené kontaminovanou vodou a špatnou hygienou (průjmy, malárie) z toho 90% jsou děti do 5 let

1. vypařování > 2. kondenzace > 3. srážení > 4 1. vypařování > 2. kondenzace > 3. srážení > 4. déšť, prosakování > 5. vodní toky > a opět vypařování… Tento koloběh se stále opakuje, pomáhá obnovovat podzemní zdroje sladké vody. Většina této vody vzniká vypařováním moří a oceánů a vrací se v podobě dešťů, sněhu nebo krup.

Úkoly: 1) fotografové - krajina skupiny 1) fotografové - krajina 2) negativní vlivy po cestě ( nafotit nebo popsat) 3) pozitivní vlivy po cestě) nafotit nebo popsat) 4) názvy stromů, rostlin, plodin po cestě 5) zvířata, které zde žijí a potkáme po trase 6) zpracování mapy 7) výtvory člověka po trase 8) slohová práce o vycházce a projektu 9) báseň o vodě 10) namaluj Červenou studánku

Otázky k projektu 1) k čemu nám slouží voda 2) Proč bez vody nelze žít 3) Jak člověk znečišťuje vodu 4) Rozdíl mezi rybníkem a jezerem 5) K čemu nám slouží v krajině rybníky 6) Proč jsou Lednické rybníky chráněny 7) Co je to eutrofizace vody 8) Které vodní zdroje napájí Lednické rybníky 9) Kteří ptáci hnízdí na našich rybnících 10) Vymysli 10pravidel jak můžeš šetřit vodou