Rozvoj venkova v evropských programech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup při zpracování projektu do PRV 27. – Mgr. Michal Jarolímek.
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
PROGRAMY PODPORY VÝSTAVBY ZE STRANY EVROPSKÉ UNIE Autor: Jiří Vaněk Vyučující: Ing. Martin Čásenský, CSc. Management podniku 2013/2014 České vysoké učení.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Téma: Ekonomická problematika zemědělských podniků
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Dotační příležitosti.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
Krajský úřad Karlovarského kraje
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I Čejkovice Získávání prostředků z dotačních titulů PRV Seminář Okresní agrární.
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 VŠFS – KS LS 2006/2007 Konzultace Strukturální fondy EU.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Rozvoj venkova v EU Rozvoj venkova.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Případová studie – analýza úspěšně realizovaného projektu z OP Zemědělství Bc. Lukáš Tymel Řídící orgán OP Zemědělství a OP Rybářství.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Rozvoj venkova v evropských programech Ing. Jiří Vačkář Ředitel odboru rozvoje venkova a ekologie MZe tel.: 221812064, e-mail: vackar@mze.cz Konference v Liberci 8. října 2003

Fondy EU pro venkov ERDF European Regional Development Fund – Evropský fond regionálního rozvoje ESF European Social Fund – Evropský sociální fond EAGGF European Agriculture Guidance and Guarantee Fund – Evropský zemědělský orientační a záruční fond FIFG Financial Instrument for Fisheries Guidance – Finanční nástroj pro podporu rybolovu

Předvstupní programy Phare – hlavní nástroj podpory přípravy administrativy, hospodářské a sociální soudržnosti a investice ve vybraných regionech – 79 mil. EUR ročně SAPARD – podpora zemědělství a rozvoje venkova – 22 mil. EUR ročně ISPA – podpora velkých investičních akcí v sektorech dopravy a životního prostředí – 70 mil. ročně

Operační programy 2004-2006 v EUR Průmysl a podnikání Rozvoj podnikatelského prostředí Rozvoj konkurenceschopnosti podniků Technická pomoc Infrastruktura Modernizace a rozvoj dopravní infrastruktury celostátního významu Snížení negativních důsledků dopravy na životní prostředí Zlepšování environmentální infrastruktury Rozvoj lidských zdrojů Aktivní politika zaměstnanosti Sociální integrace a rovnost příležitostí Rozvoj celoživotního učení Adaptabilita a podnikání Celková podpora Technická asistence 260 810 834 130 405 417 119 972 983 10 432 434 246 321 341 84 056 905 14 833 106 142 070 252 318 768 794 102 585 593 39 556 310 107 714 873 50 510 364 3 187 688 15 213 966

Operační programy 2004-2006 v EUR Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podpora zemědělství, zpracování zemědělských produktů a lesnictví Rozvoj venkova, rybářství a odborná příprava SROP Regionální podpora podnikání Regionální rozvoj infrastruktury Rozvoj lidských zdrojů v regionech Rozvoj cestovního ruchu Technická pomoc pro SROP Technická pomoc pro CSF Celkem 173 873 888 107 292 848 63 555 636 454 260 622 45 131 208 196 967 407 92 288 235 108 068 602 6 718 760 5 086 410 1 454 035 479

Přehled programů pro rozvoj venkova Evropské unie EAGGF-O, FIFG – operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství (RVMZ) – investiční projekty EAGGF-Z – Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP) – nárokové sazby Související: ERDF – Společný regionální operační program (SROP) –strategické a páteřní projekty pro rozvoj regionů, skupinové projekty cestovního ruchu ERDF – operační program Infrastruktura (I) – kanalizace a ČOV v obcích

OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství – stav před negociacemi I. Rozvoj zemědělství, lesního a vodního hospodářství 1.1. Investice do zemědělského majetku zemědělských podniků 1.2. Zlepšení zpracování zemědělských výrobků a jejich marketing 1.3. Lesní hospodářství - nové 1.4. Posílení přizpůsobivosti a rozvoje venkovských oblastí 1.5. Odborné vzdělávání 1.6. Chov ryb a činnosti prováděné odborníky v rybářství - nové II. Technická pomoc

1.1. Investice do zemědělského majetku zemědělských podniků 1.1.1 Investice do zemědělského majetku a podpora mladým začínajícím zemědělcům Welfare, jímky, stroje. Zemědělci, mladí zemědělci do 40 let. Dotace 40%, 50% v LFA, mladí 45%, v LFA 55%. 30 mil.Kč 1.1.2. Prohlubování diverzifikace zemědělských činností Netradiční potraviny, odbyt, ŽP, stavby, IKT. FO PO v zemědělství a lesnictví. Dotace 50%. Náklady 1,5 mil. Kč

1.2. Zlepšení zpracování zemědělských výrobků a jejich marketing 1.2.1. Podpora zvyšování konkurenceschopnosti zemědělských produktů a produktů následného zpracování Výrobní zařízení, technologie. FO, PO zpracovatelský sektor. Dotace 50%. Náklady do 30 mil. Kč. 1.2.2. Podpora zlepšení produkce tradičních výrobků a krajových specialit Dotace 50%. Náklady do 15 mil. Kč.

1.3. Lesní hospodářství 1.3.1. Trvale udržitelné hospodaření v lesích Obnova a péče o les. Náklady do 50 mil. Kč. 1.3.2. Obnova lesního potenciálu poškozeného přírodními kalamitami a požárem a zavádění příslušných ochranných preventivních opatření Rekonstrukce lesa, ochranná opatření. Náklady do 50 mil. Kč. 1.3.3. Investice do lesů Lesní cesty, vodní režim, návštěvnický režim. Dotace 1.3.1.-1.3.3. 75%. Náklady do 15 mil. Kč.

1.3. Lesní hospodářství 1.3.4. Investice do zpracování a odbytu výrobků lesního hospodářství Marketingový projekt, technologie. 1.3.1.-1.3.4. vlastník nebo nájemce lesa. Dotace 50%. Náklady do 12 mil. Kč. 1.3.5. Sdružování majitelů lesa Založení a vybavení sdružení. Sdružení min.10 vlastníků s 500 ha. Dotace 75%, 50% na vybavení. Náklady do 9 mil. Kč 1.3.6. Zalesňování zemědělsky nevyužívaných půd Zalesnění a péče o kultury. Vlastník pozemku, sdružení. Dotace 75%. Náklady do 9 mil. Kč.

1.4. Posílení přizpůsobivosti a rozvoje venkovských oblastí 1.4.1. Pozemkové úpravy Digitální mapy, geodetické práce, polní cesty, ÚSES. Pozemkové úřady. Dotace 100%. Náklady do 80 mil. Kč. 1.4.2. Obnova potenciálu a zachování zemědělské krajiny Ochrana a rekonstrukce po povodních, meliorace. FO, PO, včetně obcí, správce toku nebo vlastník zem. pozemku (u meliorací). Dotace 100%. Na m´ hráze, ha pozemku.. 1.4.3. Řízení a zajištění funkčnosti (zemědělských) vodních zdrojů Obnova a odbahnění rybníků a nádrží. FO, PO, včetně obcí. Dotace 100%.

1.4. Posílení přizpůsobivosti a rozvoje venkovských oblastí 1.4.4. Rozvoj venkova (LEADER +) Zpracování rozvojové strategie mikroregionu, realizace projektů, zřízení informačního centra a napojení do evropských sítí. Místní akční skupiny (LAG) – OPS, obce. Území do 120 obyvatel na km2, do 100 000 obyvatel. Dotace 50%. Náklady na projekt do 9 mil. Kč. 1.4.5. Diverzifikace zemědělských aktivit a aktivit blízkých zemědělství Výstavba a rekonstrukce budov, sportovišť, cyklistických cest, vybavení pro agroturistiku. FO, PO zemědělci. Dotace 50%. Náklady do 12 mil. Kč.

1.5. Odborné vzdělávání Projekty vzdělávání, konzultací, praxe vybírané Ústavem zemědělských a potravinářských informací Příjemci – všichni příjemci operačního programu Dotace 100%. Náklady do 1 mil. Kč.

1.6. Chov ryb a činnosti prováděné odborníky v rybářství 1.6.1. Zpracování ryb a propagace výrobků z ryb Zpracovatelská zařízení, technologie. FO, PO. Dotace 50%. Náklady do 6 mil. Kč. 1.6.2. Chov vodních živočichů, akvakultura Obnova společenstev, netradiční chov ryb. Rybářské svazy, profesní sdružení, FO, PO. Dotace 100%, 50% u chovu ryb. Náklady do 1,5 mil. Kč. 1.6.3. Činnosti prováděné odborníky v rybářství Odbyt. Zpracovatelské organizace, FO, PO. Dotace 50%. Do 3 mil. Kč. 1.6.4. Mimoprodukční funkce rybářství Druhová pestrost, krajinářské úpravy. FO, PO rybáři v chráněných oblastech. Dotace 100%. Náklady do 1,5 mil. Kč.

Horizontální plán rozvoje venkova I. Předčasný odchod zemědělců do důchodu II. Méně příznivé oblasti a oblasti s environmentálními omezeními III. Agro-environmentální opatření IV. Lesnictví V. Zakládání skupin výrobců VI. Technická pomoc

III. Agro-environmentální podopatření Ekologické zemědělství Celofaremní podopatření B1 Péče o ornou půdu – travnaté okraje B2 Ošetřování travních porostů C. Podopatření péče o krajinu C1 Zatravňování orné půdy C2 Tvorba travnatých pásů na svažitých půdách C3 Pěstování meziplodin C4 Trvale podmáčené louky a rašelinné louky C5 Oplocení cenných lokalit na pastvinách C6 Ptačí lokality na TP: Chřástal polní C7 Údržba extenzívních sadů C8 Rozptýlená zeleň C9 Biopásy

III. Agro-environmentální podopatření Zonální podopatření D1 Osevní postup v ochranných zónách jeskyní (Moravský kras) D2 Stabilizace závrtů na orné půdě (Moravský kras) D3 Ponechání strnišť přes zimu (Moravský kras, České středohoří)