Www.nvf.cz/observatory VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

CePo – cesta k podnik ání seminář pro zástupce cílových skupin Garant: NARP Vyškov, složení účastníků - průběh - výsledky a návrhy k využití.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Projekt FUTURA Kateřina Koutská. Cíle projektu  Projekt realizuje společnost Respekt institut, o.p.s. ve spolupráci s partnery:  Institut pro evropskou.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
PŘEDVÍDÁNÍ KRÁTKODOBÝCH TRENDŮ 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2b Bořetice, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Systémový přístup k předvídání kvalifikačních potřeb Ing. Věra Czesaná, CSc. Národní observatoř zaměstnanosti.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Monitoring dalšího vzdělávání
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
Monitorování a prognózování trhu práce: Švédskou cestou? Konference, Projekt ”Aktivní matching: Strategická podpora poradenství na pracovním.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
© 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o. a OKsystems s.r.o. Všechna práva.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Bc. Jaromír Šetek VNÍMÁNÍ ZEMĚ PŮVODU ZNAČKY A ZEMĚ PŮVODU PRODUKTU VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Pavel Štrach, Ph.D. et Ph.D.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle

REALIZOVANÉ AKTIVITY 2

Zahraniční přístupy 3

Zahraniční přístupy 4 •Vstupní analýza 7 zemí: Austrálie, Finsko, Irsko, Německo, Rakousko, USA, Velká Británie •Podrobná analýza: Austrálie a USA •Hlavní důvody: Rozvinutost systémů, dostupnost informací, praktické aplikace •Hlavní zjištění:  Monitoring VPM důležitou součástí IS o trhu práce  Nabídka VPM služeb zaměstnanosti propojená s informacemi soukromých portálů  Často propojen se systémem předvídání kvalifikačních potřeb a s oblastí kariérového poradenství  Šetření zaměstnavatelů významným podpůrným nástrojem monitoringu

Hloubkové rozhovory a konzultace 5

Hloubkové rozhovory a konzultace 6 •10 expertů z MPSV a soukromé sféry (MPSV, LMC (jobs.cz/prace.cz), Manpower, Asociace poskytovatelů personálních služeb, SPrace.cz, Džob.cz, Agentka.cz) •Hlavní výstupy:  Analýza silných a slabých stránek jednotlivých zdrojů informací o VPM  Hodnocení vlivu recese na postupy zaměstnavatelů při hledání pracovníků  Analýza dalších trendů trhu práce, ovlivňujících nabídku VPM  Doporučení ohledně podoby dotazníku pro šetření cílových skupin  Získání partnerů ze soukromého sektoru pro výzkum monitoringu VPM (LMC, Agentka.cz)

Dotazníková šetření 7

8 Dotazníková šetření

9 Nahlašování VPM na úřady práce Jaký podíl pracovních míst zaměstnavatelé hledají bez pomoci úřadů práce? (%)

10 Jak podniky vyhledávají pracovníky? Výrazné odlišnosti podle profese.  Nejčastější osobní doporučení (60-70 %) a webové stránky firem (50 – 60 %) – obtížně zachytitelné, ale kombinovány s dalšími způsoby.  Úřady práce dobře pokrývají nabídky VPM pro dělnické profese (74% zaměstnavatelů) a relativně dobře pro technické a administrativní (57%).  Internetové portály pokrývají hlavně odborníky (43 %) a technické a administrativní pracovníky (37 %).  Vedoucí pracovníci vyhledáváni nejčastěji přes personální agenturu (41 %).  Tisk není masový, přesto jej používá přes 40 % zaměstnavatelů. Pro monitoring komplexní nabídky VPM je nutné zdroje kombinovat a odstraňovat duplicity mezi nimi.

11 Zájem o informace o krátkodobých trendech v poptávce Vysoký mezi všemi skupinami. Největší zájem o kvalifikační a profesní členění (80 %). Velký význam také odvětvové a krajské hledisko (70%). Rozlišení krátkodobých a dlouhodobých trendů (75 % úřady práce, 58 % zaměstnavatelé). Ochota přispívat do systému monitoringu informacemi nad rámec současných zjišťování ale není tak vysoká – zaměstnavatelé i personální agentury jsou již zatíženy současnými zjišťováními. Je třeba využívat existujících zdrojů informací a přímým dotazováním pouze doplňovat informace, které nelze zjistit jinak.

12 Děkujeme za pozornost. Hana ŽáčkováJiří Braňka