(Ne)podpora podnikatelů ze strany ODS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců.
Současný systém podpory
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Daň z přidané hodnoty.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
OSVČ v evidenci úřadu práce
Švarcsystém a jeho postih po
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Výhled financí obcí Ing. Luděk Tesař.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Fiskální význam daně z nemovitostí 18. února 2010 Mgr. Peter Chrenko náměstek ministra financí.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Konsolidace veřejných financí v České republice “Když poplatník pláče...” Liberální institut & Katedra ekonomie Vysoká škola ekonomická, Praha Ing. Aleš.
Správa místních poplatků v prostředí daňového řádu – první zkušenosti
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 11 MPO PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH.
SENÁT A REGULACE HAZARDU PETR VÍCHA starosta Bohumína t. č. senátor.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Základní prvky daňové techniky
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Autor bakalářské práce:Martin Šíma Vedoucí bakalářské práce:Ing. Marta Hortová Oponent bakalářské práce:Mgr. Hana Bartošová DAŇOVÉ A ODVODOVÉ ZATÍŽENÍ.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Mezinárodní pronájem pracovní síly
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů
Transkript prezentace:

(Ne)podpora podnikatelů ze strany ODS Ing. Tomáš Hajdušek místopředseda RS ODS jižní Čechy (Ne)podpora podnikatelů ze strany ODS

995 996 v. 384 174

FAKTA O VÝVOJI VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ČR Ing. Tomáš Hajdušek, 25. ledna 2010

Strukturální v. cyklický schodek aneb konec pohádky o moudrém králi Miroslavovi!

Nový daňový řád aneb podpora podnikání ze strany ODS v praxi Ing. Tomáš Hajdušek, 2. února 2011

5 dárků vlády ODS podnikatelům Pokuta za „nevhodné“ chování Nekonečné dílčí kontroly Nemožnost podat dodatečné daňové přiznání na nižší daňovou povinnost Nemožnost odvolat se proti vlastnímu přiznání Nemožnost prominout penále

Administrativa při zaměstnávání aktuální problémy Ing. Tomáš Hajdušek, 28. dubna 2012 České Budějovice

Dvě pohromy na zaměstnavatele z poslední doby 1. Novela zákona o zaměstnanosti – potírání nelegálního zaměstnávání (Švarcsystém) - pracovní smlouva na pracovišti - pokuta za nelegální práci min. 250 tis. Kč 2. Novela zákona o specifických zdravotních službách - povinnost vstupních prohlídek u dohod u provedení práce (uklízečka na jeden den)

Deníky Bohemia 25. 5. 2011 – Poslanci potichu zvýšili podnikatelům 25x daň z nemovitostí - zvýšení daně z nemovitostí u zpevněných ploch z 0,20 Kč/m2 na 5 Kč/m2 18. 9. 2011 – Jak ODS (ne)pomáhá podnikatelům - zavedení soudního poplatku za každé žalované rozhodnutí (do té doby jen za žalobu)

Poradce ministra omezení plateb v hotovosti (MF) návrh na sledování plateb vůči jednomu dodavateli 28 dní po sobě novela zákona o DPH (MF) ručení za odvedení daně dodavatelem povinnost pro všechny plátce (tedy i OSVČ) podat přiznání k dani pouze elektronicky přepisování DIČ ze stvrzenek zjednodušení režimu přenesení daňové povinnosti

Poradce ministra novela daňových zákonů kvůli NOZ zrušení možnosti dědice odepisovat zděděný majetek rozdílné úroky pro podnikatele a správce daně zavedení nových pokut pro podnikatele změna poplatníka u daně z převodu nemovitostí zdanění převodů v obchodních společnostech u nemovitostních společností novela zákona o zaměstnanosti snížení minimální výše pokuty 250 tis. Kč -> 50 tis. Kč

Poradce ministra podpora technického vzdělávání – novela zákona o daních z příjmů zvýšení hranice daňové uznatelnosti stipendia 2 tis. Kč -> 5 tis. Kč SŠ 5 tis. Kč -> 10 tis. Kč VŠ odpočet za praktickou výuku 200 Kč / hod odpočet za pořízení majetku pro praktickou výuku 110% při zapojení aspoň 50% provozu 50% při zapojení 30% – 50% provozu neochota MF sepsat novelu – vznikla na MPO

Náměstek ministra oblast podnikání a ochrany spotřebitele + digitální ekonomika zjednodušení živnostenského zákona např. digitalizace dokumentů reakce na podvodné praktiky prodejců na předváděcích akcích (tzv. „Šmejdi“) systém spotřebitelského ombudsmana na ŽÚ zákaz řetězení živností ohlašovací povinnost na ČOI Národní akční plán Společenské odpovědnosti podniků

Náměstek ministra deregulační balíček snížení počtu navštěvovaných/kontaktovaných úřadů snížení a zjednodušení výkaznictví a vedených evidencí zrušení nadbytečných či nedůvodných povinností snížení sankčních dopadů na podnikatele Ekoaudit – zrušení či snížení regulace odpor resortů, vedených ministry za TOP09 připraven k předložení do vlády (pád vlády Petra Nečase)

ZMĚNY DAŇOVÝCH ZÁKONŮ V OBDOBÍ 2007 - 2013 zákon o daních z příjmů celkem cca 60 změn 5 podstatných novel zákon o dani z přidané hodnoty celkem cca 30 změn 8 podstatných novel 2007 zavedení superhrubé mzdy (261/2007 Sb.), od 2015 zrušení superhrubé mzdy (458/2011 Sb.) změna v osobě poplatníka daně z převodu nemovitostí bez projednání s koaličními partnery

ABSURDITA ROKU www.firmaroku.cz/absurdita/ 2012 Dva miliony za jednodenního brigádníka Zákon o specifických zdravotních službách – ministerstvo zdravotnictví 2013 Stát svou neschopnost vybírat daně převedl na poctivé podnikatele Zákon o dani z přidané hodnoty – ministerstvo financí Úřady znemožňují elektronické podání v dostupných formátech Opatření GFŘ a ČSSZ

995 996 v. 384 174

PLOŠNÁ POVINNOST PRO NEUVOLNĚNÉ ZASTUPITELE PODAT DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ do roku 2013 srážková daň z odměny neuvolněných zastupitelů od roku 2014 zálohová daň z odměny neuvolněných zastupitelů 2 souběžné příjmy ze závislé činnosti (funkčního požitku), z nichž je srážená zálohová daň -> povinnost podat daňové přiznání

POČET ZASTUPITELŮ V ČR ZASTUPITELSTVA CELKEM ODS OBCE (2010) 62 338 5 097 KRAJE (2012) 675 102

NÁVRH USNESENÍ Kongres ODS žádá poslanecký klub ODS o předložení novely zákona o daních z příjmů, která odstraní plošnou povinnost neuvolněných zastupitelů podat daňové přiznání z důvodu souběhu příjmů ze závislé činnosti a odměny za výkon funkce zastupitele, tj. návrat k právní úpravě do roku 2013.

Děkuji za pozornost Ing. Tomáš Hajdušek místopředseda RS ODS jižní Čechy