Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OSVČ v evidenci úřadu práce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OSVČ v evidenci úřadu práce"— Transkript prezentace:

1 OSVČ v evidenci úřadu práce
Mgr. Milan Horna ředitel Úřadu práce v Bruntále Úřad práce v Bruntále

2 Porovnání počtu OSVČ v roce 2008 a 2009
* zdroj ČSSZ K  bylo v ČR evidováno u ČSSZ celkem 955 659 OSVČ, z toho 648 941 vykonávajících jako hlavní činnost. meziročně se v ČR zvýšil celkový počet OSVČ o 17 394. v MSK se počet OSVČ na hlavní činnost meziročně zvýšil o 661. v okrese Bruntál počet OSVČ na hlavní činnost meziročně poklesl o 250.

3 Důvody nárůstu počtu OSVČ v krizovém roce 2009
Hlavními důvody tohoto nárůstu jsou: cizinci kteří se nechávali zaměstnávat převážně přes agentury, v době krize přišli o práci a následně se stali podnikateli, aby mohli v Česku zůstat. Jsou buď živnostníky a pracují v rámci švarcsystému, nebo vstoupili do družstev. V roce 2009 začalo nově podnikat celkem cizinců, což je o více než v roce 2008. - zvýšená „obliba“ zaměstnavatelů v švarcsystému - takto pracující člověk nemá ze zákona nárok na dovolenou a za dny „dovolené“ nemůže čerpat náhradu mzdy. Dále nemá nárok na poskytnutí pracovních pomůcek a materiálu, nemá nárok na přestávku na oběd, v případě ukončení spolupráce nemá nárok na odstupné. V případě pracovního úrazu může být odškodněn pouze z vlastní úrazové pojistky, nevztahuje se na něj zákonné pojištění zaměstnavatele.

4 Porovnání počtu OSVČ k 31.12.2009 & k 28.2.2010 v MSK a okrese Bruntál
* zdroj ČSSZ - v MSK se počet OSVČ na hlavní činnost se za leden – únor 2010 snížil o osob! Naopak k navýšení došlo u OSVČ na vedlejší činnost (+333). - v okrese Bruntál počet OSVČ na hlavní činnost se za leden – únor 2010 snížil o 217!

5 Počet býv. OSVČ v evidenci ÚP v MSK
Počet evidovaných bývalých OSVČ na úřadech práce v Moravskoslezském kraji se za poslední rok zdvojnásobil!

6 Vývoj počtu NOVĚ EVIDOVANÝCH býv. OSVČ na ÚP v Moravskoslezském kraji
Od roku 2002 byl v Moravskoslezském kraji zaznamenán nejvyšší počet nově evidovaných býv. OSVČ v roce V porovnání s předchozím rokem byl tento počet téměř dvojnásobný! Za měsíc leden – únor 2010 bylo v kraji na úřadech práce evidováno dalších OSVČ, kteří ukončili svou činnost.

7 MSK – nejčetnější profesní zastoupení býv. OSVČ v evidenci ÚP
Z vykonávaných činností býv. OSVČ v MSK je průměrně cca 50% sezónního charakteru, především v činnostech zaměřených na stavebnictví a lesnictví. Zvýšený „příliv“ býv. OSVČ do evidence úřadů práce v roce 2009 byl zaznamenán u osob, které svou vykonávanou činností byly vázány na jednoho většího odběratele, především z oblasti strojírenství, automobilového průmyslu a hutnictví.

8 MSK – evidovaní UoZ & býv
MSK – evidovaní UoZ & býv. OSVČ z hlediska nároků na podporu v nezaměstnanosti (aktuální stav k ) 29,8 % z celkového počtu UoZ v současnosti v kraji pobírá podporu v nezaměstnanosti, a to v průměrné výši 5 508,-Kč. Naproti tomu 62,3 % bývalých OSVČ sice pobírá podporu v nezaměstnanosti, avšak pouze v průměrné výši 3 326,-Kč, což přestavuje pouze 60,4 % z průměrné podpory všech UoZ.

9 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "OSVČ v evidenci úřadu práce"

Podobné prezentace


Reklamy Google