Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezinárodní pronájem pracovní síly

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezinárodní pronájem pracovní síly"— Transkript prezentace:

1 Mezinárodní pronájem pracovní síly
Mezinárodní pronájem pracovní síly Praktické problémy únor 2013 Tomáš Hunal / PwC Petra Bobková / PwC

2 Situace Zahraniční pracovníci vykonávající práci na území ČR - pro českou společnost - odměňováni ze zahraničí Česká společnost (uživatel / ekonomický zaměstnavatel) vede mzdovou evidenci – odvod záloh na daň ze závislé činnosti vázán na fakturaci / účtování o závazku Příjem ekonomického zaměstnance stanoven §6 odst. 2 ZDP - na příjem od zahraničního zaměstnavatele je pohlíženo jako na příjem od české společnosti (uživatele / ekonomického zaměstnavatele)

3 Dosavadní postup Vedení mzdové evidence českou společností - dle dostupnosti informací a v návaznosti na § 6 odst. 2 ZDP je za příjem pracovníků považováno: skutečná mzda 60% úhrady do zahraničí (fakturace) částka celkové úhrady do zahraničí (celková faktura) Podání českého daňového přiznání zahraničním pracovníkem – různé důvody: přefakturace / podfakturace nulová fakturace odvod záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti z fikce 60% úhrady do zahraničí či z částek, které nepředstavují příjem pracovníka Česká společnost plní povinnost odvodu záloh na daň => pracovník v rámci daňového přiznání „narovná“ zdanění svých skutečných příjmů

4 Nový postup FÚ Výzvy v souvislosti s daňovými přiznáními pronajatých zaměstnanců na doložení „Potvrzení o příjmech“ dle § 38j odst. 3 ZDP Zamítnutí Potvrzení o příjmech vystavených zahraničním zaměstnavatelem (skutečné příjmy) Vyměření daňové povinnosti ze mzdového listu vedeného českou společností (bez ohledu na to, co částky na mzdovém listu pracovníků představují) Výsledkem je zdanění částek odlišujících se od skutečného příjmu zahraničních pracovníků (kromě situace, kdy česká mzdová evidence reflektuje skutečné příjmy zahraničních pracovníků)

5 Nový postup FÚ - argumentace
§ 6 odst. 2 ZDP definuje jednoznačně postup stanovení příjmů „pronajatého“ zaměstnance § 6 odst. 2 ZDP stanoví příjem poplatníka jak pro odvodovou povinnost plátce (české společnosti), tak pro pracovníka jako poplatníka daně z příjmů fyzických osob Žádné jiné ustanovení ZDP neumožňuje pracovníkovi zdanit příjmy vyplacené mu zahraničním zaměstnavatelem Pro účely zdanění......není rozhodné, jaký byl reálný příjem poplatníka, ale jaká výše příjmu mu byla zúčtována (uživatelem) Český ekonomický zaměstnavatel je povinen vystavit doklad o údajích uvedených na mzdovém listu, které jsou rozhodné pro výpočet základu daně, daně a záloh.

6 Nový postup FÚ - dopady Výsledkem je zdanění částek:
- vyšších (zdanění částek nepředstavujících pro srovnatelné zaměstnance zdanitelný příjem) - nižších (nedostatečné zdanění příjmů – vazba na zdroj příjmů §22 ZDP) Diskriminace oproti českým zaměstnancům Zdanění částek nepředstavujících zvýšení majetku poplatníka Mezinárodní prvek: Dopady do zabránění dvojího zdanění Usnesení NSS – 1 Afs 38/2012 – 53 - předložení 3 předběžných otázek Evropskému soudnímu dvoru v oblastech odvodové povinnosti uživatele a zdanění zaměstnanců fikcí

7 Děkujeme za pozornost Informace obsažené v této publikaci mají obecný charakter a neslouží jako zdroj odborného poradenství. Nedoporučujeme, abyste na základě těchto informací podnikali konkrétní kroky bez dodatečné odborné konzultace. Neposkytujeme žádná prohlášení ani záruky (výslovné ani učiněné mlčky), pokud jde o úplnost a přesnost informací obsažených v této publikaci. PricewaterhouseCoopers Česká republika, s.r.o., její členové, zaměstnanci a spolupracovníci, v rozsahu povoleném příslušnými právními předpisy, neodpovídají za jakékoliv následky způsobené případným jednáním, zdržením se jednání, spoléháním se na informace obsažené v této publikaci či jakýmkoliv rozhodnutím učiněným na základě informací v této publikaci. © 2013 PricewaterhouseCoopers Česká republika, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. “PwC” je značka, pod níž členské společnosti PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL) podnikají a poskytují své služby. Společně tvoří světovou síť společností PwC. Každá společnost je samostatným právním subjektem a jednotlivé společnosti nezastupují síť PwCIL ani žádnou jinou členskou společnost. PwCIL neposkytuje žádné služby klientům. PwCIL neodpovídá za jednání či opomenutí jednotlivých společností sítě PwC, ani nemůže kontrolovat výkon jejich profesionální činnosti či je jakýmkoli způsobem ovlivňovat.


Stáhnout ppt "Mezinárodní pronájem pracovní síly"

Podobné prezentace


Reklamy Google