Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko náhradní rodinné péče Používání metodik v neziskovém sektoru - výsledky výzkumu Projekt Centrum.
Advertisements

Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s.
Kariérové poradenství
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Výsledky výzkumu: Anglie a Wales Cíle výzkumu Zachycení aktuálních trendů v oblasti NRP: Deinstitucionalizace Obecný.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Situace náhradní péče o děti v Dánsku Projekt Centrum podpory NRP je.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. POLSKO – výsledky výzkumu: Změny systému, deinstitucionalizace Bariéry a ne/zamýšlené důsledky transformace Nová.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Život v náhradní rodinné péči z pohledu přijatých dětí a náhradních rodin Projekt Centrum.
Schéma výzkumu – listopad 2012 INSPIRACE 1.Sekundární výzkum (analýza výstupů výzkumů a dalších materiálů získaných rešerší) 2.Právní analýza systémů NRP.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušeností přímých aktérů Shrnutí závěrů výzkumu, přehled potřeb dětí a náhradních rodin a doporučení pro praxi.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Pilotní projekt „Centrum podpory NRP“ Projekt Centrum podpory NRP je.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Právní úprava náhradní rodinné péče
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Nadace Sirius Centrum podpory, o. p. s.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Náhradní rodinná péče.
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Zahraniční výzkum Náhradní péče o děti v Dánsku, v Anglii a Walesu, na Slovensku a v Polsku
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Pomáháme dětem, které neměly v životě štěstí.
STŘEP české centrum pro sanaci rodiny Podpůrné služby pro ohrožené a náhradní rodiny z pohledu NNO Nadační fond J &T, PSP ČR,
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
PREZENTUJÍCÍ Společně vše zvládneme Červen 2013 Mgr. et Bc. Petr K r č á l radní Kraje Vysočina pro sociální oblast protidrogové prevence a multikulturní.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
MUDr. František Schneiberg
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Terapie pachatelů domácího násilí
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Financováno Nadací Sirius
Konference je financována Nadací Sirius
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Co říká česká veřejnost?
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Transkript prezentace:

Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace

I. Výsledky omnibusového šetření Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace II. Závěry zahraničního výzkumu

I. Výsledky omnibusového šetření Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace vnímání pěstounské péče ve vybraných zemích

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Stručné shrnutí výzkumu •Omnibusové šetření na reprezentativním vzorku populace 18–65 let –Anglie a Wales, počet dotazníků N = 500 –ČR, počet dotazníků N = 500 –Dánsko, počet dotazníků N = 500 –Polsko, počet dotazníků N = 500 –Slovensko, počet dotazníků N = 500 –Celkem N = dotazníků •Online panel agentury IPSOS •Termín sběru dat: od do Cíl výzkumu •Zjistit vnímání pěstounské péče v jednotlivých zemích.

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Představte si, že byste Vy chtěl/a přijmout dítě do pěstounské péče. Máte podle Vašeho mínění dostatek informací o této problematice? Statisticky významný rozdíl

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Uvažoval/a jste již někdy o tom, že byste si vzal/a dítě do pěstounské péče? Statisticky významný rozdíl

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Jaký byl hlavní důvod, proč jste o přijetí dítěte do pěstounské péče uvažoval/a? Statisticky významný rozdíl

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Vadilo by Vám, kdyby dítě bylo: Statisticky významný rozdíl oproti všem ostatním zemím pouze některým zemím

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Jaký je podle Vás nejčastější důvod, kvůli kterému si lidé berou do pěstounské péče děti? Statisticky významný rozdíl

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Do jaké míry souhlasíte s následujícími výroky?

II. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace

Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace •Přijetí zcela nové právní úpravy reflektující zásadní změnu v pohledu na náhradní péči o děti (ne jen novelizace zákona o sociálně-právní ochraně dětí) •Komplexnost právní úpravy (vše zahrnuto pouze v jednom zákonu) – fáze péče (od podpory biologické rodině po dospívání dítěte v náhradní péči), aktéři v systému náhradní péče a jejich role atd., stanovení jedné zodpovědné instituce •Flexibilita systému, mezioborový a meziinstitucionální přístup, důraz na komunikaci a spolupráci mezi aktéry

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Deinstitucionalizace •Pokračování procesu deinstitucionalizace •Transformace současných ústavních zařízení (zařízení s malou kapacitou na přechodný pobyt, síť zařízení pro respitní a terapeutické služby, …) •Zavedení širšího spektra typů péče včetně „otevřeného osvojení“, podpora pěstounské péče osob dítěti blízkých a příbuzenské pěstounské péče a typů péče naplňující specifické potřeby (např. komunální místní pěstounská péče) Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti Deinstitucionalizace Dostupnost služeb rodině a jejich standardy •Poskytování průběžné odborné pomoci a podpory pěstounům, trvalé vzdělávání, poradenské služky apod. •Vytvoření dostatečné sítě terapeutických a podpůrných služeb pro děti a náhradní rodiny •Podpora sdílení s ostatními pěstounskými rodinami, sebepodpůrný systém pěstounů •Umožnění respitní péče pěstounům v podobě institutu „pomocných rodin“ •Rovné podmínky pro finanční podporu různých typů pěstounské péče •Podpora osvojitelských rodin •Vytvoření národních standardů pro všechny typy institucí a organizací •Otevření systému pro různé formy organizací (státní, nestátní, ziskové i neziskové)

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Dostupnost služeb a standardy Prevence, zapojení rodiny a práce s dítětem •Podpora biologické rodiny •Zapojení dítěte a všech aktérů do procesu rozhodování při řešení situace ohroženého dítěte •Využívání a vyhodnocování individuálních plánů a zavádění nových metod (rodinné konference atd.) •Stanovení časových limitů pro řešení situace ohroženého dítěte Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti Deinstitucionalizace

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Prevence, zapojení rodiny a práce s dítětem Získávání nových pěstounů •Kampaně, oslovování veřejnosti, využívání nových technologií •Zavedení studijního oboru specializovaného na náhradní rodinnou péči •Zabezpečení pěstounů (finanční, sociálně-právní, terapeutické aj.) •Vzdělávání pěstounů, příprava a posuzování přímo v rodinách Dostupnost služeb a standardy Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti Deinstitucionalizace

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Změna vnímání pěstounské péče ve společnosti •Komunikace, osvěta (porozumění systému péče a především roli pěstounské péče) Prevence, zapojení rodiny a práce s dítětem Dostupnost služeb a standardy Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti Deinstitucionalizace Získávání nových pěstounů

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Prevence, zapojení rodiny a práce s dítětem Dostupnost služeb a standardy Obecný rámec změny systému náhradní péče o děti Deinstitucionalizace Získávání nových pěstounů Změna vnímání pěstounské péče

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Středisko náhradní rodinné péče o. s. Mgr. Ondřej Novák Adresa: Jelení 91, Praha 1 Tel./fax: Tel.: Web: