Výsledky rešerše informací, údajů, podkladů k možnostem a podmínkám instalace fotovoltaiky jako resocializačního opatření v rámci těžbou narušených území.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Energetický management budov
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM HYBRIDNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA a SYSTÉM DaG
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Solární Střešní solární elektrárna Informace pro majitele nemovitostí.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Skupina Czech Coal a její místo v regionu září
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
ČESKO a jeho krajina.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Operační program životní prostředí
Transkript prezentace:

Výsledky rešerše informací, údajů, podkladů k možnostem a podmínkám instalace fotovoltaiky jako resocializačního opatření v rámci těžbou narušených území Hospodářské a sociální rada Mostecka, 13. května Zpracoval Mgr. MUDr. Tomáš Hájek Dr.

Vstupní hypotéza: Jsou k dispozici takové podklady, které ukazují, že diskuse o perspektivní resocializaci rekultivovaných území (území narušených těžbou) pomocí instalace fotovoltaiky je smysluplná? (jde tedy o zdůvodnění, že rozumná diskuse má začít, nikoli o to, předjímat či uzavírat závěry takové diskuse) Obsah rešerše: • Příklad realizovaných projektů umístění fotovoltaiky jako resocializačního opatření v rámci rekultivovaných území. • Rozbor situace na Mostecku z hlediska identifikace vhodných pozemků k umístění fotovoltaiky. • Závěry (včetně aktuální situace v legislativě a strategii obnovitelných zdrojů).

Příklad realizovaných projektů umístění fotovoltaiky jako resocializačního opatření v rámci rekultivovaných území: bývalý lom Lotta-Marie Podklady poskytl ing. S. Štýs DrSc

Rozbor situace na Mostecku z hlediska identifikace vhodných pozemků k umístění fotovoltaiky Stěžejní vlastníci pozemků v dobývacích prostorech v okresu Most • Palivový kombinát Ústí s.p. • Lesy ČR • Státní pozemkový úřad • Vršanská uhelná a.s. • Litvínovská uhelná a,s, • Severočeské doly a.s. • Obce. • Soukromníci

Rozbor situace na Mostecku z hlediska identifikace vhodných pozemků k umístění fotovoltaiky Rozbor situace z hlediska dostupnosti a využití pozemků pro instalaci solárních elektráren • Součastná vlastnická struktura pozemků nepochybně umožňuje případným zájemcům v komerčním režimu (který je ale různě nastaven například u vlastníka ČR či privátní fyzické osoby) získat dostatečný počet pozemků k instalaci. Například Palivový kombinát Ústí s.p. „prodává“ pozemky v druhu pozemku ostatní plocha v intervalu Kč/m 2 (cena je stanovena platnou znaleckou vyhláškou) • Pro případnou instalaci solární elektrárny je nejvýhodnější výchozí pozici druh pozemku „ostatní plocha“, u kterého již byla ukončena rekultivace. Podstatně složitějším problémem (pokud vůbec systémově řešitelným) je využití k instalaci solárních elektráren pozemků, které byly po ukončené rekultivaci převedeny do ZPF nebo LPF. Součastná situace nepochybně dovoluje nalézt významný počet pozemků v druhu „ostatní plocha“ (s ukončenou rekultivací) k instalaci solárních elektráren • Jsou k dispozici v území integrované celky pozemků (druh pozemku ostatní plocha s ukončenou rekultivací), se zřetelnou vlastnickou strukturou, které umožňují efektivní instalaci solárních elektráren? Jako určitý „důkaz“, že je to možné, byly identifikovány tři takové pozemkové integrované celky: (potenciální) instalační lokalita Vršany (viz mapové podklady a výpisy z katastru nemovitostí) (potenciální) instalalační lokalita bývalého dolu Obránců míru (viz mapové podklady a výpisy z katastru nemovitostí) (potenciální) Instalační lokalita Hornojiřetínská výsypka (viz mapové podklady a výpisy z katastru nemovitostí)

(potenciální) Instalační lokalita Vršany - Obsahuje tyto parcely ve vlastnictví státu, s využitím pozemků jako dobývací prostor, s druhem pozemků ostatní plocha: KN 461/13, KN 461/24, KN 461/32, KN 461/39, KN 461/42, KN 461/43, KN 461/44, KN 464/9, KN 464/18, KN 127/11, KN 127/20, KN 135/3 Celková výměra: m2 - Lokalita může být doplněna analogickými parcelami ve vlastnictví Vršanské uhelné a.s. : KN 461/22, KN 461/23, KN 461/41, KN 464/10 a dalšími

(potenciální ) Instalační lokalita bývalého dolu Obránců míru - Obsahuje tyto parcely ve vlastnictví státu, s využitím pozemků jako dobývací prostor (případně manipulační plocha či dráha, která ovšem neexistuje, jiná plocha), s druhem pozemků ostatní plocha: KN 534/1, KN 782/1, KN 782/2, KN 1375/7, KN 1376/1, KN 1376/3, KN 1611, KN 1807/1, KN 2700/1, KN 5028/1, KN 5028/4, KN 1593/1, Celková výměra: m2

(potenciální) Instalační lokalita Hornojiřetínská výsypka - Obsahuje tyto parcely ve vlastnictví státu, s využitím pozemků jako zejména jiná plocha (případně dobývací prostor či dráha, bývalá vlečka ovšem neexistuje), s druhem pozemků ostatní plocha: KN 97/1, KN 97/8, KN 97/9, KN 475/1, KN 475/2, KN 1075, KN 3100/1, KN 206/1, KN 206/3, KN 252, KN 286, KN 313, KN 322, KN 605 Celková výměra: m2

Závěry a) Nyní platí zákon č. 165/2912 Sb. o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů (nahrazuje zákon č. 180/2005 sb.) Zahrnuje podporu energie ze slunečního záření §4 (5) d, „využitím energie slunečního záření se podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů vztahuje pouze na elektřinu vyrobenou ve výrobně elektřiny s instalovaným výkonem výrobny do 30 kWp, která je umístěna na střešní konstrukci nebo na obvodové zdi jedné budovy spojené se zemí pevným základem evidované v katastru nemovitostí; podporovaná je pouze elektřina vyrobená v jedné výrobně elektřiny do 30 kWp, která je umístěna na jedné střešní konstrukci nebo na obvodové zdi jedné budovy spojené se zemí pevným základem evidované v katastru nemovitostí Závěr: solární elektrárny instalované jako forma resocializačního opatření v těžbou narušeném území se (alespoň v bezprostředně navazující době) se musí být ekonomicky rentabilní v plně tržním prostředí v energetice. Nový zákon podporuje ekonomicky a energeticky efektivní zdroje. Významným tématem z hlediska nového zákona a NAP bude nepochybně připojení k příslušné k přenosové a distribuční soustavě.

b)Rozvoj obnovitelných zdrojů není a nemůže být alternativou k racionálnímu dotěžení a využití zásob hnědého uhlí na Mostecku. Rozvoj obnovitelných zdrojů (ve smyslu instalace zejména solárních elektráren) je chápán jako resocializační opatření v rekultivovaných územích narušených těžbou. Rozvoj instalace obnovitelných zdrojů (především fotovoltaiky) chápeme především vhodný - z hlediska redukce nezaměstnanosti (EU považuje tyto přínosy za reálné, samozřejmě je nutno je dokladovat a prokázat pro české podmínky, celostátně i regionálně) - může mít svůj efekt v oblasti ekologizace územního rozvoje bývalých těžebních oblastí, a to především ekologizace jako diverzifikace aktivit v oblastech s poměrně značným množstvím disponibilních pozemků - rozvoj instalace fotovoltaiky je i určitým přínosem pro teorii a praxi tvorby kulturní krajiny v rekultivovaných územích (prevence černých skládek, aj.) - je vhodné zahájit diskusi o perspektivách a podmínkách souladu mezi zájmu investorů ve fotovoltaice a regionem Mostecka

c) Resocializace rekultivovaných území pomocí instalace fotovoltaiky může být chápána i v širším smyslu. Do možných vhodných ploch k instalaci fotovoltaiky patří i bývalé skládky, například domovního odpadu, ale je možno uvažovat i o dalších odpadech. Určitým příkladem je solární elektrárna na Deponie Wittgensdorf – Chemnitz (bývalá skládka komunálního odpadu.)