Kroky k založení ERZ v kostce. Organizační příprava  informovat svůj odborový svaz o úmyslu založit evropskou radu zaměstnanců;  zjistit, zda podnik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropské rady zaměstnanců v českém právu. Transpozice směrnice  Transpozice směrnice o evropských radách zaměstnanců (ERZ) do českého pracovního práva.
Advertisements

HARMONOGRAM DALŠÍCH KROKŮ A ŘÍZENÍ EKS CM 25. června 2013 KONFERENCE VELEHRADSKÝ DŮM CYRILA A METODĚJE Mgr. Milan Filip vedoucí Odboru strategického rozvoje.
Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Podpora meziobecní spolupráce
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Evropská soukromá společnost s r. o
mimořádná Valná hromada SPŘ Praha 1 Zpráva komise k tvorbě Stanov SPŘ Složení komise: Ing. Jan Doležal Ing. Jaromír Pitaš Ing. Jaroslav Švec.
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Historie Od roku 1946 jedinými zástupci zaměstnanců - odbory Zákon 144/1946 Sb. o jednotné odborové organizaci –§1 – název ROH Po roce 1989 Zachování principu.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Strategie OS KOVO v kolektivním vyjednávání Piešťany,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Problémy a řešení stranické struktury Kateřina Klasnová místopředsedkyně strany VV.
Návrh směrnice Organizační změny a optimalizace systemizace Rozpory po projednání s OO.
Přijímací řízení na střední školy školní rok 2014/2015
OMC Pracovní expertní skupina
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Pracovní vztahy.
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1.kolo přijímacích zkoušek podat 2 přihlášky, počet přihlášek na 1 SŠ není omezen (uchazeč si musí dávat.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Stanovení postupu soutěžního dialogu Jonathan Davey, Partner, Addleshaw Goddard
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Evropská rada zaměstnanců v praxi
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
K ČEMU SLOUŽÍ EVROPSKÁ RADA ZAMĚSTNANCŮ? PRÁVNÍ RÁMEC.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR MONITOROVACÍ VÝBOR Praha 21. ledna 2015 Milada Hroňková.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Statut a Jednací řád Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce Praha 21. ledna.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
REFERENČNÍ RÁMEC PRO UDRŽITELNÁ EVROPSKÁ MĚSTA Bc. Iveta Baťalová Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj 4. srpna.
Transfer Pricing Aktuální informace z pohledu České daňové správy
Systém kontrolní činnosti SEI
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Ekonomické informace Jakub Fischer, předseda Ekonomické komise 18. zasedání P RVŠ, Karolinum,
1© Technologické centrum AV ČR (Lenka Lepičová) Seminář k 7.RP – Specifický program LIDÉ Vyjednávání podmínek a podpis grantové dohody s EK Únor 2009,
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Střednědobé hodnocení Operačního programu Rybářství Ing. Kateřina Krylová.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Evropské rady zaměstnanců. Právní základ Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Uzavírání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol.
Živnostenské podnikání v TV a sportu Přednáška 3 Občanská sdružení ve sportu.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2014.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
postup podání žádosti odbor 55 - SIPVZ
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Další vnitrostátní předpisy
Postup při zřizování obchodní společnosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Kroky k založení ERZ v kostce

Organizační příprava  informovat svůj odborový svaz o úmyslu založit evropskou radu zaměstnanců;  zjistit, zda podnik splňuje podmínky pro založení ERZ a pokusit se zjistit, v kterých dalších zemích má podnik pobočky splňující daná kritéria;  rozhodnout v příslušných orgánech, zda o založení ERZ usilovat;  stanovit koordinátora pro založení ERZ na podniku i v odborovém svazu;  informovat o úmyslu založit ERZ pobočky v dalších zemích a požádat je, aby rovněž jmenovaly koordinátory, případně kontaktní osoby;  informovat evropskou odvětvovou odborovou federaci a případně požádat o pomoc experta (odborový svaz);  dohodnout se s ostatními koordinátory na hlavním koordinátorovi;  dohodnout mezi koordinátory způsob komunikace a výměny informací, jazyk, v němž se bude komunikovat - včetně financování tlumočení, které by rozhodně neměl v této fázi zajišťovat zaměstnavatel.

Zaslání žádosti  zaslat ústřednímu vedení dopis se žádostí o zřízení vyjednávacího výboru za účelem vyjednávání o vytvoření evropské rady zaměstnanců; není-li jasné, kde je ústřední vedení, je možné dopis poslat místnímu vedení se žádostí o jeho předání vedení ústřednímu;  pokud budou žádost vedení odesílat zástupci zaměstnanců poboček z více zemí, měly by být všechny dopisy doručeny pokud možno ve stejné době, což je důležité pro další časové termíny stanovené ve směrnici; o tom je třeba se dohodnout mezi koordinátory;  ústřední vedení má na odpověď 6 měsíců.

Čekání na odpověď  jsou-li k dispozici informace o pobočkách a počtu jejich zaměstnanců, je třeba dohodnout počet zástupců jednotlivých poboček ve vyjednávacím výboru a stanovit tyto zástupce;  dohodnout se s partnery na jménech expertů, kteří se zúčastní vyjednávání;  začít pracovat na návrhu dohody;  s předstihem začít organizovat přípravné zasedání.

Kladná odpověď  pokud již existuje dohoda o složení vyjednávacího výboru, je třeba je oznámit ústřednímu vedení a současně požádat o svolání jeho schůzky k jednání o obsahu dohody o založení ERZ;  pokud je teprve z odpovědi vedení jasná struktura podniku a počet zaměstnanců jeho poboček, je třeba dohodnout počet zástupců poboček ve vyjednávacím výboru a stanovit tyto zástupce;  pokračovat v přípravě návrhu dohody, po jejím dokončení ji zaslat ústřednímu vedení;  navrhnout ústřednímu vedení počet expertů, kteří by se měli jednání zúčastnit.

Žádná nebo záporná odpověď  pokud vedení do 6 měsíců neodpoví, případně odpoví záporně, nesvolá vyjednávací výbor a jednání o dohodě o založení ERZ tak nezačne, postupuje se podle podpůrných pravidel a ERZ vznikne ze zákona

Jednání o dohodě, ustavení ERZ  pokud se nedospěje k dohodě do tří let od podání žádosti, vzniká ERZ na základě zákona;  pokud je dohoda úspěšně vyjednána, je třeba zvolit členy ERZ v jednotlivých zemích, podle pravidel dojednaných v dohodě;  zaslat informaci o složení ERZ ústřednímu vedení spolu se žádostí o svolání ustavujícího zasedání;  ustavující zasedání obvykle m.j. volí předsedu a další orgány ERZ (podle obsahu dohody), schvaluje jednací řád a dohodne se o způsobu přenosu informací o činnosti ERZ jejím členům i zastoupeným zaměstnancům.