Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, ze dne 9

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Správní právo Pojem správního práva.
Elektronický podpis.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Nástroje územního plánování
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Ministerstvo dopravy České republiky
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Práce s certifikáty (prohlášeními o vlastnostech/shodě) při projektování a realizaci staveb Rostislav DROCHYTKA stavební fakulta Vysokého učení technického.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Akreditační systém v ČR a v EU
Ing. Eva Sýkorová Ministerstvo zdravotnictví ČR
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
1 CE značení pro SDZ Školení CDV Směrnice pro stavební výrobky (CPD) uvádí způsob splnění ‘základních požadavků’ Prostřednictvím značení CE Cesta A: Evropská.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Paragrafované znění II
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Posuzování shody stavebních výrobků Čistírny odpadních vod
Paragrafované znění II
Transkript prezentace:

Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, ze dne 9 Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, ze dne 9. března 2011, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh neboli CPR

Zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků Výrobkem je jakákoliv movitá věc, která byla vyrobena, vytěžena nebo jinak získána bez ohledu na stupeň jejího zpracování a je určena k nabídce spotřebiteli nebo lze rozumně předvídat, že bude užívána spotřebiteli, včetně věci poskytnuté v rámci služby, a to i v případě, že nebyla určena k nabídce spotřebiteli, pokud je tato věc dodávána v rámci podnikatelské činnosti úplatně nebo bezúplatně, a to jako věc nová nebo použitá či upravená

Zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků Za bezpečné se považují výrobky splňující příslušné právní předpisy pro regulovanou oblast požadavky technické normy – mezinárodní, evropské, české, jiného státu doporučení Komise s pokyny pro posuzování výrobku pravidla správné praxe stav vědy a techniky rozumné očekávání spotřebitele, týkající se bezpečnosti

Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky Zákon č. 22/1997 Sb. se týká způsobu stanovení technických požadavků (nařízení vlády), práva a povinností výrobců; práva a povinností osob pověřených k dalším činnostem v zákoně uvedených – regulovaná oblast; Jedná se o požadavky pro uvedení výrobků na trh (prodej a nabízení) z hlediska bezpečnosti, nejedná se o jejich správné použití, např. o zabudování do stavby technické normy nejsou závazné, jejich závaznost však může stanovit právní předpis nebo přihlášení se k normě;

Zák. č. 183/2006 Sb., stavební zákon, §156 (1) Pro stavbu mohou být navrženy a použity jen takové výrobky, materiály a konstrukce, jejichž vlastnosti z hlediska způsobilosti stavby pro navržený účel zaručují, že stavba při správném provedení a běžné údržbě po dobu předpokládané existence splní požadavky na mechanickou odolnost a stabilitu, požární bezpečnost, hygienu, ochranu zdraví a životního prostředí, bezpečnost při udržování a užívání stavby včetně bezbariérového užívání stavby, ochranu proti hluku a na úsporu energie a ochranu tepla. (2) Výrobky pro stavbu, které mají rozhodující význam pro výslednou kvalitu stavby a představují zvýšenou míru ohrožení oprávněných zájmů, jsou stanoveny a posuzovány podle zvláštních právních předpisů

Posuzování stavebních výrobků Trocha historie: zákon č. 30/1968 Sb., o státním zkušebnictví povinné hodnocení na základě technických norem; schvalování výrobků určených k širokému použití, kde by mohlo dojít ke škodám velkého rozsahu, na nichž je závislá odolnost konečného výrobku/stavby; certifikace podle schválených norem, technických a právních předpisů; provádění namátkových kontrol státními zkušebnami;

Posuzování stavebních výrobků Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky prováděcími předpisy jsou nařízení vlády (dále NV) k jednotlivým skupinám výrobků (strojní zařízení, výtahy, tlakové nádoby, stavební výrobky) výrobky, na něž se vztahuje některé nařízení vlády jsou stanovené za splnění požadavků uvedených v nařízení vlády je odpovědný výrobce/dovozce výrobce/dovozce vydává „prohlášení o shodě“ s příslušným NV kontrolu provádí orgán státního dozoru ČOI

Posuzování stavebních výrobků Stanovené stavební výrobky: nařízení vlády č. 190/2002 Sb., v platném znění (NV 190) nařízení vlády č. 163/2002 Sb., v platném znění (NV 163) Posuzují se vlastnosti, které mohou ovlivnit základní požadavky na stavby; NV 190, požadavky na stavební výrobky označované CE harmonizovaná oblast; NV 163, technických požadavků na vybrané stavební výrobky neharmonizovaná oblast; Jestliže se na výrobek vztahuje harmonizovaná norma (dále HEN), musí být posouzen podle NV 190

http://ec. europa. eu/enterprise/newapproach/nando/index. cfm http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/nando/index.cfm?fuseaction=cpd.hs

Způsoby posouzení shody Systém posouzení shody Úkoly pro notifikovanou osobu Úkoly pro výrobce 1+ Počáteční zkoušky typu Kontrola systému řízení výroby ES certifikát shody Dohledy zkoušením vzorků a kontrolou sytému řízení výroby Zajištění systému řízení výroby Kontrolní zkoušky 1 Dohledy kontrolou sytému řízení výroby 2+ ES certifikát systému řízení výroby 3 Protokol o počáteční zkoušce typu 4

ČSN EN 40-5 Osvětlovací stožáry – Část 5: Požadavky na ocelové osvětlovací stožáry

ČSN EN 40-5 Osvětlovací stožáry – Část 5: Požadavky na ocelové osvětlovací stožáry

CPD - CPR Směrnice EU – dokument vydaný k implementaci do právních předpisů členských států EU; Směrnice 89/106/EHS (CPD) byla implementována do nařízení vlády č. 190/2002 Sb. Nařízení EP a Rady – převezme se do právních předpisů členských států EU překladem bez doplnění a výkladů; jsou zveřejněny v Úředním věstníku EU (OJEU) na http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm nikoliv ve Sbírce zákonů ČR

Přechod CPD - CPR nařízení č. 305/2011 CPR (Construction Products Regulation) bylo zveřejněno v Úředním věstníku EU 4.4.2011, účinnost od 24.4. 2011, většina ustanovení se použije až od 1.7.2013; neodkladnou účinnost mají ustanovení o oznámených subjektech NB (dříve notifikované osoby); a subjektech pro technické posuzování TAB (dříve schvalovací osoby), o jejich ustanovení, koordinaci a financování

Přechod CPD - CPR Směrnice 89/106/EHS – CPD byla zrušena, avšak až do 1.7.2013 platí právní předpisy členských států, do kterých byla implementována, v ČR NV 190 Od 1.7.2013 „prohlášení o shodě“ bude nahrazeno „prohlášením o vlastnostech“; CE se připojí ke všem výrobkům, na které bylo vydáno „prohlášení o vlastnostech“; dosavadní posouzení shody podle CPD platí, výrobci na jeho základě mohou vypracovat „prohlášení o vlastnostech“;

Přechod CPD - CPR Výrobek byl posouzen podle NV 190 před 1.7.2013: výrobek byl posouzen podle HEN resp. ETA bylo vydáno „prohlášení o shodě“ a výrobek označen CE k 1.7.2013 bude vydáno „prohlášení o vlastnostech“, označení CE zůstává Výrobek je uveden na trh po 1.7.2013: výrobek bude posouzen podle CPR – hEN resp. ETA bude vydáno „prohlášení o vlastnostech“ a výrobek označen CE Výrobek spadá do výjimky z označení CE: výrobce může při uvedení výrobku na trh po 1.7.2013 upustit od vydání „prohlášení o vlastnostech“ ve stanovených případech výrobek nebude označen CE

Změny CPD - CPR Základní požadavky na stavby - požadavky na výrobky doplnění ZP 4 – Bezpečnost a přístupnost při užívání; nově ZP 7 - Udržitelné využívání přírodních zdrojů; a) opětovné využití a recykovatelnost staveb, materiálů a částí po zbourání b) životnost staveb c) použití surovin a materiálů šetrných k životnímu prostředí bude aplikován v nových a revidovaných HEN Pokyny k postupu pro konkrétní výrobkové skupiny, životní cyklus výrobku EPD ...

Nová terminologie CPR Základní charakteristiky: Vlastnost výrobku: regulované vlastnosti výrobku – uvedeny v příloze ZA HEN; Vlastnost výrobku: hodnota charakteristiky vyjádřená třídou, úrovní; Harmonizované technické specifikace (HTS): harmonizované normy (HEN) a EAD (ETA); Specifická technická dokumentace (STD): dokumentace prokazující, že metody v rámci příslušného systému posouzení shody byly nahrazeny jinými metodami než v HEN, ale výsledky jsou rovnocenné s výsledky podle zkušebních metod v HEN;

Nová terminologie CPR Oznámený subjekt (NB): v CPD notifikovaná osoba; Organizace pro technické posuzování (OTAB): v CPD EOTA; Subjekt pro technické posuzování (TAB): v CPD schvalovací osoba; Evropský dokument pro posuzování (EAD): určený k vydávání ETA (v CPD ETAG/CUAP); Evropské technické posouzení (ETA): v CPD evropské technické schválení (ETA);

Nová terminologie CPR Úroveň: výsledek posouzení vyjádřený číselnou hodnotou; Třída: rozmezí úrovní ohraničené min a max hodnotou; Výrobce: fyzická nebo právnická osoba uvádějící na trh výrobek pod svým jménem; Mikropodnik: dle doporučení Komise č. 2003/361/EC podnik do 10 zaměstnanců a s roční bilancí do 2 mil €;

Výjimky z povinnosti výrobce vypracovat prohlášení o vlastnostech výrobek je vyroben nesériově na zakázku a je nainstalován do jedné konkrétní stavby výrobcem, odpovědným za bezpečné zabudování výrobku do stavby (výrobce je montážní firmou); výrobek je vyroben na staveništi a zabudován do příslušné stavby na odpovědnost osob odpovědných za bezpečné provedení stavby (stavební firma je výrobce); výrobek je vyroben tradičně nebo speciálně pro památky a chráněné stavby;

Prohlášení o vlastnostech a označení CE obsah prohlášení o vlastnostech je uveden v čl. 6 a v př. III; kopie se poskytuje odběratelům v tištěné podobě nebo elektronicky v jazyce požadovaném členským státem; kopie prohlášení o vlastnostech může být zpřístupněna i na internetové stránce avšak za podmínek stanovených Komisí; výrobce musí deklarovat aspoň jednu vlastnost, aby mohl vydat prohlášení o vlastnostech a označil výrobek CE;

Prohlášení o vlastnostech a označení CE připojením CE dává výrobce na vědomí, že vystavil prohlášení o vlastnostech a nese odpovědnost za shodu výrobku s údaji v něm uvedenými; výrobce nemusí deklarovat ty vlastnosti ze ZA, na které není kladen právní požadavek v zemi určení (v ČR předpis ze Sbírky zákonů); prohlášení o vlastnostech má být opřeno o deklaraci výrobce, požadavky budou minimalizovány; Odpovědnost za výběr výrobku nese ten, kdo jej do stavby navrhne nebo ve stavbě použije !

Označení CE označení CE musí být viditelně, čitelně a nesmazatelně připojeno k výrobku nebo k jeho štítku; doplňují ho dvě poslední číslice roku, kdy bylo poprvé připojeno, sídlo a adresa výrobce, jedinečný identifikační kód výrobku, referenční číslo prohlášení o vlastnostech, odkaz na HTS, číslo oznámeného subjektu a zamýšlené použití (je-li stanoveno v HTS); sídlo výrobce může být nahrazeno identifikační značkou;

Zplnomocněný zástupce, dovozce , distributor zplnomocněný zástupce vykonává úkoly stanovené písemně v plné moci, nemůže však vypracovat technickou dokumentaci; dovozce zajistí, aby výrobce provedl příslušné posouzení a výrobek s ním byl s nimi ve shodě, uvede na výrobku své jméno, pokud je to vhodné provádí zkoušky výrobků; distributor zajistí, aby k výrobku bylo připojeno CE a dodány příslušné dokumenty a výrobek byl s nimi ve shodě; dovozce nebo distributor je považován za výrobce, pokud uvádí na trh výrobek pod svým jménem nebo ho upravuje tak, že je dotčena shoda s vlastnostmi na prohlášení o vlastnostech;

Harmonizované TS HEN + EAD HEN vypracuje CEN (CENELEC) podle mandátu Komise a stanoví v nich metody a kritéria posuzování vlastností; HEN budou i nadále zveřejňovány v Úředním věstníku EU; EAD (evropský dokument pro posuzování) lze vypracovat na všechny výrobky, nespadají-li pod HEN nebo aspoň jedna vlastnost není v HEN uvedena nebo není v HEN na některou vlastnost stanovena metoda posouzení; ETA (evropské technické posouzení) dokument zpracovaný na konkrétní výrobek a pro konkrétního výrobce na základě EAD,

Nové postupy při vydávání ETA Na žádost výrobce bude zpracováno oprávněnou organizací (TAB) „evropské technické posouzení“ ETA pro jakýkoli stavební výrobek, na nějž se nevztahuje nebo plně nevztahuje HEN, může být vypracován i v případě, že existuje mandát na zpracování HEN Za účelem vydání bude zpracován/použit EAD, schválený všemi členskými státy V ETA budou obsaženy vlastnosti uvedené v „prohlášení o vlastnostech“ dohodnuté mezi TAB a výrobcem a bude uvedeno zamýšlené použití Držitel ETA vydá prohlášení o vlastnostech a výrobek označí CE

Zjednodušené postupy Výrobce může zkoušky typu nebo výpočty nahradit příslušnou technickou dokumentací: výrobek lze považovat za odpovídající úrovni nebo třídě v souladu s podmínkami uvedenými v HEN nebo v rozhodnutí Komise; výrobce může uzavřít dohodu o využití zkoušek stejného výrobku, provedených u jiného výrobce, pokud se jedná o shodný typ a pokud majitel zkoušek toto využití povolí, u systémů 1+ a 1 ověří použití příslušné technické dokumentace oznámený subjekt (dříve „sdílené ITT);

Zjednodušené postupy jestliže výrobce dodává na trh systém sestávající ze součástí, jejichž poskytovatel již zkoušky provedl a povolí toto využit; u systémů 1+ a 1 ověří použití příslušné technické dokumentace oznámený subjekt (dříve kaskádované ITT); mikropodnik může nahradit u systémů posouzení shody 3 a 4 u zkoušek typu metody podle HEN odlišnými metodami; mikropodnik může nahradit při posouzení shody systém 3 systémem 4;

Zjednodušené postupy použije-li mikropodnik tyto zjednodušené postupy prokáže prostřednictvím „specifické technické dokumentace“, že výrobky splňují požadavky a použité metody odpovídají metodám v HEN; pro jednotlivě nebo nesériově vyráběné výrobky zabudované do jedné stanovené stavby, může být část požadavků nahrazena specifickou technickou dokumentací, která prokazuje, že výrobky splňují požadavky a použité metody odpovídají metodám v HEN (kusová výroba); jedná-li se u kusové výroby o systémy 1+ nebo 1 ověří specifickou technickou dokumentaci NB;

Pravomoci přenesené na Komisi stanovení základních vlastností a mezních úrovní pro výrobky; úprava tříd s ohledem na technický pokrok; podmínky pro zpracování elektronického prohlášení o vlastnostech; úprava přijetí ETA; úprava prohlášení o vlastnostech; podmínky, za nichž je výrobek považován za vyhovující bez zkoušení; úprava systémů posuzování shody a ověřování stálosti vlastností vztahující se k výrobku, skupině výrobků, základním vlastnostem;

Přechodná ustanovení výrobky uvedené na trh v souladu s CPD před 1.7.2013 se považují za výrobky, které jsou v souladu s CPR; výrobci mohou vypracovat „prohlášení o vlastnostech“ na základě posouzení shody nebo „prohlášení o shodě“ podle CPD; ETAG a CUAP zveřejněné před 1.7.2013 mohou být použity jako EAD; výrobci mohou ETA vydaná podle CPD použít jako ETA vydaná podle CPR;

Děkuji za pozornost Ing. Jana Čurdová Technický a zkušební ústav stavební, s.p. tel. 286 019 413, 602283190 mail curdova@tzus.cz