Odborné diskusní fórum, 13. února 2014 Rámcový rezortní interní protikorupční program bod 5: Vyhodnocování IPP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Postupy při podezření na korupci a následná opatření
Osnova RIPP Vytváření a posilování protikorupčního klimatu
vedoucí Oddělení boje s korupcí
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Aktivita 05 projektu „Efektivní vnitřní kontrola v rezortu Ministerstva obrany“
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Návrh směrnice Organizační změny a optimalizace systemizace Rozpory po projednání s OO.
Hodnocení škol a školských zařízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Řízení korupčních rizik
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
ZPRÁVA O ČINNOSTI KONTROLNÍ KOMISE za období –
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
ČLENSKÁ SCHŮZE 2006 ZPRÁVA O ČINNOSTI KONTROLNÍ KOMISE za období
Audit systému jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Vzdělávání k problematice boje s korupcí.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Seminární práce Postupy pro školní rok 2014/2015.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
vlastní hodnocení školy
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Boj proti korupci v rezortu MO – historie a současnost.
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
1 Zajišťování kvality a vnitřní hodnocení kvality Praha, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha 1- Malá.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Plnění protikorupční strategie v oblasti veřejných zakázek malého rozsahu Lenka Matějková Odbor pro koordinaci boje s korupcí Úřad.
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Místní plán inkluze + OP VVV
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Informace o plnění úkolů z Politiky územního rozvoje ČR
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Institucionální program
Projekt manažer SK Florbal Benešov: Individuální plán rozvoje dle zralostního modelu pro období Petr Tůma.
Transkript prezentace:

Odborné diskusní fórum, 13. února 2014 Rámcový rezortní interní protikorupční program bod 5: Vyhodnocování IPP

Obecně cíl IPP (ERÚ) • odstranit nebo v maximální možné míře omezit předpoklady pro vznik korupčního jednání v rámci úřadu, • vytipovat riziková místa, funkce a činnosti a vymezit oblasti činností, při kterých by mohlo docházet ke vzniku korupce; v souvislosti se zjištěnými korupčními riziky pak definovat zásadní systémové postupy a opatření k jejich minimalizaci, • průběžně přijímanými opatřeními vnášet do řídicího systému takové prvky, které již svým charakterem (vícestupňovým schvalováním, kolektivním rozhodováním, zveřejňováním výsledků rozhodovacího řízení apod.) brání vzniku možného korupčního prostředí nebo možnosti nepřímého zvýhodňování, • sledovat úkoly vyplývající z usnesení vlády, která jsou přijímána v oblasti strategie boje s korupcí, a zabezpečit jejich rozpracování v rámci úřadu určenými zaměstnanci

Vyhodnocování RIPP Úkol: Pravidelné roční hodnocení souladu IPP s RRIPP. Účel: Vyhodnocení účinnosti IPP je zaměřeno na plnění všech jeho částí (jak kvalitativně, tak kvantitativně), na účinnost tohoto plnění a na implementaci nápravných opatření. Tip: Postupy pro vyhodnocování jsou efektivní tehdy, jsou-li zpracovány jako závazné, se stanovenou konkrétní zodpovědností. Měly by být časově nastaveny tak, aby korespondovaly s termínem 30. září, kdy je podle schválené Strategie vlády v boji s korupcí na období let 2013 a 2014 stanoven termín pro každoroční pravidelné vyhodnocení IPP, jeho aktualizaci a zveřejnění na internetových stránkách.

Vyhodnocování RIPP Postup: 1. Vydat interní předpis a v něm nastavit celý mechanismus, včetně harmonogramu plnění. 2. Určit útvary/osoby, které budou zodpovědné za řádné a včasné plnění jednotlivých úkolů RIPP. 3. Určit útvar/osobu, který/á bude pravidelně roční hodnocení RIPP realizovat. a) Gestor: ministr/vedoucí, event. jeho náměstek b) Zpracovatel: útvar, který bude určen c) Realizátor: osoba, která bude mít úkol v náplni práce a bude zodpovědná za včasné a řádné splnění úkolu

Vyhodnocování RIPP Postup: 4. Oslovit všechny útvary a požádat o spolupráci – aby vyhodnotily naplnění jednotlivých bodů RIPP na svém úseku (co nenaplnily a co porušily) + navrhly aktualizaci RIPP. 5. Došlé odpovědi vyhodnotit, zpracovat a zařadit do roční zprávy a zaujmout k nim stanovisko. + nezapomenout na výklad uvedený na str. 8 a 9 RRIPP a dodržet jej! 6. Vyhodnotit plnění jednotlivých částí RIPP za celý rezort, včetně nápravných opatření v případě zjištění nedostatků: a) pokud bylo zjištěno pochybení, je nutno zjistit osobu zodpovědnou za pochybení – péče řádného hospodáře b) po této osobě vymáhat náhradu škody – ZP a z.č. 82/1998 c) zjistit, zda šlo o systémovou chybu nebo o selhání lidského faktoru

Zpráva o RIPP Úkol: Každoroční zpracování zprávy o plnění RIPP a přijatých nápravných opatřeních. Účel: Obsahem zprávy je: -stav implementace protikorupčních nástrojů a plán jejich nápravných opatření, -systém a rozsah školení, -mapa / katalog korupčních rizik, -počet identifikovaných podezření na korupci a výsledky jejich prověření, -výsledek hodnocení účinnosti celého protikorupčního programu. Tip: Zpracování roční zprávy je vhodné provázat s plněním bodu 5.1. RRIPP

Zpráva o RIPP Postup: 1.Na základě podkladů zpracovaných podle bodu 5.1. RRIPP zpracovat (výroční) zprávu o RIPP na daném rezortu. 2.Zprávu předložit ministrovi/vedoucímu ke schválení, 3.a to do 30. září kalendářního roku

Aktualizace RIPP Úkol: Na základě zprávy o plnění – viz bod 5.2. RRIPP – aktualizovat RIPP a jeho aktuální znění zveřejnit na internetových stránkách rezortu / ústředního správního úřadu. Účel: Aktualizovaný RIPP obsahuje úpravy jednotlivých bodů tam, kde ze zprávy o plnění a z hodnocení účinnosti vyplynula potřeba zlepšení. Tip: Termínové plnění bodu 5.3., stejně jako bodu 5.2., je určeno úkolem č Strategie vlády v boji s korupcí na období let 2013 a 2014, tj. každoročně k datu 30. září, resp. 31. října.

Aktualizace RIPP Postup: 1.Po vyhodnocení plnění RIPP eventuálně zpracovat aktualizaci RIPP, která bude reagovat na: a) zjištěné nedostatky b) aktuální znění protikorupční strategie vlády, případně další usnesení vlády týkající se boje s korupcí - Může být samostatný materiál nebo jako součást Zprávy o RIPP. 2. Aktuální verzi RIPP zveřejnit do 31. října kalendářního roku na rezortních internetových stránkách (UV č. 752/2013)

Aktualizace RIPP Připomenutí: -Podřízené organizace musejí mít svůj IPP v souladu s RIPP. -Podřízené organizace plní úkol souběžně ve spolupráci s rezortem. -Není třeba mít dostupné IPP podřízených organizací na internetových stránkách rezortů, ale je vhodné na nich mít alespoň odkaz.

Děkuji Vám za pozornost. JUDr. Jan Horník, Ph.D. tel.: