Druhy přísudku Skladba věty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Advertisements

Procvičujeme větné členy 2
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Digitální učební materiál
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Opakujeme Slovesa Přísudek.
Větné členy, základní větné členy
Grafické znázornění věty jednoduché
Přísudek Zpracovala: Mgr
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Větné členy PŘÍSUDEK.
Slovesa modální a fázová
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Přísudek.
Přísudek slovesný; přísudek jmenný se sponou, beze spony
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
holé, rozvité, několikanásobné
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘÍSUDEK (Př) Základní větný člen Co dělá podmět? slovesný
Druhy přísudku Skladba věty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní větné členy – přísudek
Transkript prezentace:

Druhy přísudku Skladba věty

Přísudek - Př základní větný člen Co dělá podmět? Co se s ním děje?

Petr pracuje. Dívá se z okna. přísudek slovesný vyjádřený slovesem v určitém slovesném tvaru (určíme os.,č.,čas, zp.,sl. rod …) jednoduchý: je tvořen 1 slovesem: Petr pracuje. Dívá se z okna. složený: je tvořen více slovesy: Petr nechce pracovat. Petr se začne učit.

Rozliš přísudek slovesný jednoduchý, nebo složený? V trávě lezli brouci. Babička chtěla jít ven. V rákosí si stavěly hnízdo kachny. U cesty zůstal stát. Už přestaň mluvit. Pes neopustil boudu. Zapomněl přinést sešit. Zapomněl sešit. Ztratil jsem to včera. Koupil bych si nové kolo.

Přísudek slovesný složený Skládá se ze slovesa a infinitivu Bratr nemohl odejít. Před chvílí měl nastoupit. Musel rychle utíkat pryč. Chtěl si zazpívat písničku. Směl si vzít s sebou kamaráda. Způsobová slovesa: moci smět muset chtít mít

Slovesný složený přísudek = sloveso+infinitiv Přestaň si už pořád jen stěžovat. Přestával věřit sám sobě. Začne se opravdu učit. Petr začínal hrát tenis. Složený přísudek nastává také po slovesech fázových: přestat, přestávat, začít, začínat

Přísudek jmenný se sponou skládá se ze jména ( podstatného nebo přídavného) a spony = slovesa: být, bývat stát se, stávat se Petr je lékařem. Petr je pracovitý. 1 2

Přečti z věty přísudek jmenný se sponou Babička bývala učitelka. Milan byl docela pilný. Honza je milým společníkem. Naše vlast bude krásná. Ten nůž není ostrý. Strýček se stal horníkem. Dědeček už není mladý.

Přísudek jmenný beze spony chybí sp na= sponové sloveso (být, bývat, stát se, stávat se) Mladost radost Pes – přítel člověka. Průjezd zakázán. Kouření zakázáno.

Přísudek vyjádřený citoslovcem Zajíc hop přes plot. Žába žbluňk do vody. Děti hurá domů. Vrabec frnk na střechu.

Slovesný jednoduchý (Př-s) Slovesný složený (Př-ss) Druhy přísudku Slovesný jednoduchý (Př-s) Slovesný složený (Př-ss) Jmenný se sponou (Př-js) Jmenný beze spony (Př-bez s) Vyjádřený citoslovcem (Př-10)

Opiš věty, označ Př a urči druh přísudku Petr je už zdravý. Petr se už uzdravil. Petr přestal stonat. Čistota – půl zdraví. Petr šup z postele.

Správné řešení Petr je už zdravý. (Př-js) Petr se už uzdravil. (Př-s) Petr přestal stonat. (Př-ss) Čistota – půl zdraví. (Př- bez s) Petr šup z postele. (Př-10)