Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné"— Transkript prezentace:

1 PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_05_PŘÍSUDEK Téma: ČESKÝ JAZYK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Autor Mgr. Helena Baculáková Vytvořeno dne 5. února 2012 Odpilotováno dne 8. února 2012 ve třídě VI.B Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Tematický okruh ČESKÝ JAZYK Téma PŘÍSUDEK Klíčová slova Základní skladební dvojice, přísudek slovesný, jednoduchý a slovesný tvar, přísudek jmenný se sponou

3 Základní skladební dvojice
Základem české věty jsou dva větné členy, bez nichž se věta neobejde PODMĚT + PŘÍSUDEK AUTO JELO KVĚTUŠKA SI HRAJE PODMĚT PŘÍSUDEK

4 PŘÍSUDEK = základní větný člen, který vyjadřuje, co podmět dělá, co se s ním děje DRUHY: slovesný - bývá vyjádřen jednoduchým tvarem Honza čte knížku. složeným tvarem Honza bude číst knížku. jmenný se sponou (být, bývat, stát se, stávat se) – význam je vyjádřen teprve ve jméně (podstatné nebo přídavné jméno) Petr se stal letcem. Veronika je veselá.

5 Přísudek jmenný se sponou
Sponová část vyjadřuje slovesné kategorie (osoba, číslo, způsob, čas), chybí jí však význam. Ten najdeme ve jmenné části Jmenná část obsahuje jméno v 1. nebo 7. pádě: Její syn je lékař (1.p.). Její syn je lékařem (7.p.). Hanička je veselá (1.p.). Hanka se stala smutnou (7.p.). Pozn.: 1.pád se často užívá u trvalého pojmenování skutečnosti, sedmého pádu užíváme spíše u dočasné skutečnosti. Praha je naše hlavní město spona jmenná část (slovesné kategorie) (význam) (3.os., č.j., zp.ozn.,č.přít.)

6 Doplň přísudek Kdo z vás _____________ Galerii antického umění v Hostinném? Hostinné ____________ na úpatí Krkonoš. Toto město _____________ výrobou papíru. V Krkonošských papírnách ______________ mnoho obyvatel města. Autobusové nádraží _____________ ve středu města. Na náměstí ____________ morový sloup. ___________ pověst o obrech? Obři na radnici ___________ k obyvatelům města jednou ročně. Najdi přísudek a odliš, zda se jedná o slovesný, nebo jmenný se sponou. Kdysi dávno dopadl na naši Zemi obrovský meteorit. Naše Země se stala součástí Sluneční soustavy. Řidič osobního vozu jel podle předpisů. Jízda velkou rychlostí je nebezpečná. Austrálie je nejmenší kontinent. Nikdo doposud nedokázal existenci mimozemšťanů. Moc jsme si přáli podívat se k Niagarským vodopádům. Pes se postupně stával přítelem člověka.

7 ANOTACE Výklad – a) základní větné členy = základ české věty b) pojem přísudek, druhy přísudků – slovesný a jmenný se sponou c) přísudek jmenný se sponou – vysvětlení pojmu Interaktivní tabule – doplňování různých druhů přísudku Procvičování – odlišování přísudku slovesného a jmenného přísudku ve větách POUŽITÉ ZDROJE Vše z vlastních zdrojů Prezentace obsahuje animace.


Stáhnout ppt "PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné"

Podobné prezentace


Reklamy Google