Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Právní problematika pitvy
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Koordinační středisko transplantací, Praha
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Název vzdělávacího materiálu
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právo na duševní a tělesnou integritu
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Nabývání majetku státem
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Postup při úmrtí a pitvy
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.4.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Všeobecné osobnostní právo
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
VÝŽIVNÉ MEZI ROZVEDENÝMI MANŽELY § 92 – 94 ZOR © Zdeňka Králíčková, Veronika Kozlová, 2012.
Lékař na místě činu (nálezu zemřelé osoby)
JUDr. Jaroslav Stránský
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Občanská práva a povinnosti
Dopad nového občanského zákoníku na provádění pitev v ČR
Práva a povinnosti mezi manželi
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Občanská práva a povinnosti
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Postup při úmrtí a pitvy
Dispozice s firmou Firma je movitá nehmotná věc, proto by měly být možné všechny dispozice, které jsou možné u věcí. Některé z nich jsou však problematické,
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Postup při úmrtí a pitvy
Prameny obchodního práva
Postup při zřizování obchodní společnosti
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Transkript prezentace:

Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti Ochrana osobnosti Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti © Vladimír Plecitý, 2012

Vychází se z principu, že člověk má právo znát, jak bylo naloženo s jeho částí těla, která mu byla za života odebrána. Současně je vysloven zákaz nedůstojného a veřejné zdraví ohrožujícího nakládání s odňatými částmi lidského těla. Platí i obecná zásada respektování dobrých mravů. O tom, co má původ v lidském těle, platí obdobně to, co o částech lidského těla – např. to, co z těla vyjde. I s takovým materiálem nesmí být naloženo dehonestujícím nebo jinak nevhodným způsobem. Nakládání s částmi lidského těla je upraveno předpisy speciálními (např. transplantační zákon), které se uplatní přednostně.

Za života člověka lze odňatou část jeho těla použít k účelům: zdravotnickým, výzkumným nebo vědeckým – pokud k tomu dal souhlas. K použití odňaté části těla člověka k účelu svou povahou neobvyklému, se vyžaduje vždy jeho výslovný souhlas!

Člověk může přenechat část svého těla jinému jen za podmínek stanovených jiným právním předpisem – rozuměj zejména transplantačním zákonem. Z tohoto režimu jsou vyňaty vlasy nebo podobné části lidského těla, které lze bezbolestně odejmout bez znecitlivění a které se přirozenou cestou obnovují. Zde je možné i přenechání za úplatu. Považují se za věc movitou.

Ochrana lidského těla po smrti Úprava respektuje právo člověka rozhodnout, jak bude naloženo po smrti s jeho tělem (srov. § 113 odst. 1). V otázce pitvy nebo použití lidského těla po smrti člověka pro potřeby lékařské vědy, výzkumu nebo k výukovým účelům zákon odkazuje na zvláštní úpravu. Jedná se o případy zejména veřejnoprávní úpravy. Jinak platí obecná zásada, že neprojeví-li člověk souhlas s pitvou nebo použitím svého těla po smrti pro potřeby lékařské vědy, výzkumu nebo k výukovým účelům, platí, že s pitvou nebo takovým použitím svého těla nesouhlasí (srov. § 115)!!!

Každý člověk má právo rozhodnout, jaký chce mít pohřeb. Nezanechá-li o tom rozhodnutí, rozhodne o jeho pohřbu: manžel zemřelého, není-li ho děti zemřelého, není-li jich rodiče zemřelého, není-li jich sourozenci zemřelého; nežijí-li rozhodnou jejich děti a není-li ani jich kterákoli z osob blízkých; není-li žádná z těchto osob, pak rozhodne obec, na jejímž území člověk zemřel. Náklady pohřbu se hradí z pozůstalosti. Nestačí-li pozůstalost na krytí nákladů, musí být pohřben alespoň slušným způsobem podle místních zvyklostí (srov. § 114 odst. 2).

V případě souhlasu s pitvou nebo použitím těla po smrti pro potřeby lékařské vědy, výzkumu nebo k výukovým účelům je třeba své rozhodnutí zapsat do rejstříku vedeného podle jiného předpisu. Souhlas lze také projevit ve veřejné listině, nebo vůči poskytovateli zdravotních služeb (srov. § 116). Souhlas s pitvou či použitím svého těla po smrti lze odvolat! Odvolá-li souhlas člověk ve zdravotnickém zařízení, může tak učinit prohlášením v písemné formě.