Shoda (ne)jen několikanásobného podmětu s přísudkem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Advertisements

Shoda přísudku s podmětem
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Shoda přísudku s podmětem 1
Psaní i/y v koncovkách sloves
Podmět (Po) - opakování
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Shoda přísudku s podmětem 2
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_18
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
HRÁČI TRÉNOVALI. MOTORY SE ZAHŘÍVALY. MAŽORETKY TLESKALY. DIVADLA SE OTEVŘELA.
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
Hrátky s češtinou.
Koncovky sloves.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Shoda přísudku s podmětem
Shoda přísudku s podmětem
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Shoda několikanásobného podmětu s přísudkem
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
holé, rozvité, několikanásobné
Základní větné členy Shoda přísudku s podmětem 6. ročník.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Co je to několikanásobný podmět?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT.
Shoda přísudku s podmětem
Shoda podmětu s přísudkem
Digitální učební materiál
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Slovesa II VY_32_INOVACE_03-12 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Shoda (ne)jen několikanásobného podmětu s přísudkem aneb Důležitost jmenného rodu a jeho pozice Lucie Kudrličková VMS, 15. prosince 2009

Shoda podle formy Co to znamená a kdy nastává? - v případě, že podmětem je jméno: mužského rodu životného v množném čísle → -i Př. Účastníci zájezdu se vrátili z hor do hněda opáleni. Hoši se rozběhli bosi po louce. Na dvoře stáli dva obrovští sněhuláci. Hadroví strašáci se kolébali ve větru.

mužského rodu neživotného v množném čísle nebo jméno rodu ženského v množném čísle → -y Př. Motory automobilů se na znamení rozběhly. Počítače se staly součástí našeho života. Učitelky nám připravily hezký výlet. Bezručovy Slezské písně byly přeloženy do několika jazyků.

středního rodu v množném čísle → -a Př. Děvčata psala dopisy. Kuřata běhala po dvoře.

Podle jakých pravidel se ale řídíme… …když je podmět tvořen několika souřadně spojenými jmény: - přednost má: mužský rod životný před neživotným mužský rod před ženským ženský rod před středním

alespoň jedno rodu mužského životného → -i Ale!!! Zde záleží i na postavení S vzhledem k P a. S – P → -i vždy Př. Otec i matka šli večer do divadla. Žáci i žákyně byli veřejně pochváleni. Naši závodníci a jejich stroje budili zaslouženou pozornost.

b. S – P → -i/y Př. Předmětem studia se staly/i kosatky a delfíni. Na koncert šly/i všechny žákyně, ale jen jediný žák.

není-li jméno mužského rodu životného → -y Př. Hřeben a žínka ležely na stole. Krávy i všechna telata byly očkovány. Místní úřad a vedení podniku uzavřely prospěšnou dohodu.

podmět tvořen pouze jmény středního rodu → -y Př. Polsko a Maďarsko byly největšími kandidáty pro vstup do NATO. Letadla a auta spolu závodila/y.

Shoda podle smyslu Co to znamená? mluvnická shoda u předešlých případů uplatněna, neboť mluvnický rod se jevil jako jednoznačný x pokud tomu tak není, nastupuje tzv. shoda podle smyslu

podmět vyjádřen osobním zájmenem nebo tvarem pomocného slovesa → -i/-y Př. Co (my) jsme se vás s tím natrápily! – jde o ženy Co (my) jsme se vás s tím natrápili! – jde o muže a ostatní případy

všeobecný podmět (lidé, někdo..) → -i Př. (Oni) Zvonili poledne. Otiskli to v novinách. Utíkal, jako by ho honili.

podmět není slovně vyjádřen: → -i/-y shoda se jménem, které se vyrozumívá jako podmět na základě toho, že je užito v oslovení Př. Kam jste se, kluci, schovali? Vážené posluchačky, byly jste již informovány? To jste, děti, dělaly samy?

podle přirozeného rodu podmětu ve větě předcházející Př. Na sportovním soustředění se sešla samá děvčata; brzy se navzájem poznaly a prožily krásné dva týdny.

podstatné jméno, které je užito ve větě předcházející v jiném než 1 podstatné jméno, které je užito ve větě předcházející v jiném než 1. pádě Př. Vedoucí pomohl mladším chlapcům postavit stany, protože to nikdy nedělali. – chlapci Stovky posluchačů se sešly na náměstí, aby slyšeli oblíbené zpěváky. – stovky, posluchači

Několikanásobný podmět obsahující jména živých bytostí různého rodu zejména spojení s předložkou s píše se –i/-y/-a podle následujících pravidel: S – P Př. Eva s Pavlem přišli/a pozdě. Eva s oběma bratry přicházeli/a po cestě. Výletnice s průvodci se vrátili/y/a k odpolednímu vlaku.

P – S Př. Vrátily/i se už výletnice s průvodci? Byly/i už pozvány/i studentky se svými instruktory? Pozn. Nechápe-li se 7. pád s předložkou jako součást podmětu, nemá vliv na shodu Př. Dívky s hochy závodily. = dívky závodily s hochy

Cvičení: Tento hráč, ba celé mužstvo zklamal-. V soutěži vystoupil- pěvecké sbory i sólisté. Včera byl- otec i matka na výstavě. Po skončení výstavy se stoly, křesla a židle naložil- na vůz. Kotě a kuře zůstal- na dvoře sam-. Zítra budou očkován- všechn- telata i jalovice. Děvčata s hochy bojoval- bos-. Studentky se svými instruktory byl- pozván- na večeři do chaty. Muži se ženami se neměl- příliš v lásce. Slepice, kuřata a kohouti utekl- před psem. Přišl- všechny sestry i bratři. Navštívil- Lucie s Petrem jejich rodiče?

Použitá literatura: Čechová, M. a kol. Čeština, řeč a jazyk. 2. vydání. Praha: ISV, 2000. 407 s. Kolektiv autorů. Pravidla českého pravopisu. (rozšířené vydání 1999). Praha: Fortuna, 2002. 384 s. Kolektiv autorů. Příruční mluvnice češtiny. 2. vydání. Praha: NLN, 2003. 799 s. Havránek, B. Jedlička A. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna, 2002. 248 s.