Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Rychlost vstřebávání tekutin v zaž Rychlost vstřebávání tekutin v zaž. traktu závisí na koncentraci nápoje: hypotonický roztok - jeho koncentrace je nižší než koncentrace plazmy, snadno se vstřebává. izotonický hypertonický Poměr Na a K by měl být 3-4:1, další vhodné ionty jsou Mg, Ca, Cl (ten je již v soli s Na)
Nepoužívat látky dráždící zaž. trakt - CO2, kofein, chinin… Umělá sladidla nejsou vhodná, vhodná je směs sacharózy a glukózy v poměru 1:1 Mírně kyselý nápoj podporuje chuť k dalšímu pití - citrónová, pomerančová nebo grapefruit. šťáva (jablečná obsahuje i draslík) Nejvhodnější teplota nápoje- v létě 10 - 12 oC, v zimě kolem 20oC
Teplota nápoje při sportování v zimě Teplota by se měla blížit teplotě lidského těla - snáze prochází trávicím traktem, extrémní teplotu nápoje si musí tělo upravovat: studený nápoj hrozí následným nastydnutím (průdušky jsou prokrvené), horký nápoj způsobuje pocení (ztráta energie) a mate sliznici (zhoršují se její přirozené reflexní reakce).
Rehydratační nápoje - u výkonů nepřekračujících 1 hod a při výkonech za vysoké teploty vzduchu. Nejdůležitější je dodání tekutin (ne energie) S nízkým obsahem sacharidů 2 - 3% (10 - 15g cukru na 1 l). Vhodnější je zastoupení více druhů sacharidů v nápoji
Rehydratačně-energetické nápoje - doba zátěže nad 1 hod Kromě zavodnění i dodání energie Obsah sacharidů 4 - 8% - tato koncentrace ještě neovlivňuje významně dobu vstřebávání vody a slouží již i jako zdroj energie
Energetické nápoje - fáze regenerace, zátěž nad 3 hodiny Obsah sacharidů nad 8%, ale i 20% a více
Jak postupovat? 20 min před výkonem 0,4l rehydratační nápoj a pokračovat v doplňování tekutin při zátěži (asi 0,5 - 0,8l za 1 hod) Při výkonu nad 1 hod přejít na nápoj rehydratačně-energetický Po výkonu - při velkých ztrátách tekutin rehydratačně - energetiké nápoje při menších ztrátách a dobrém doplňování energetický nápoj