Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Výživa v zimních sportech - lyžování
Otázky a odpovědi.
Kondiční a výživový specialista
Výživa II – alpské lyžování
M O N O S A C H A R I DY.
Vylučovací soustava Ledviny párový orgán velikosti 12x6x3 cm
Pitný režim.
Vytrvalostní výkon. Vytrvalostní sporty Příprava Pitný režim Přísun sacharidů Pravidelnost Po zátěži.
Tato prezentace byla vytvořena
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Látkové složení lidského těla- prvky
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Zásady výživy sportovce
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
Ovoce – Význam ve výživě
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Sacharidy.
Žena a sport.
Metabolismus vody Homeostáza II
Aklimatizace na pobyt v prostředí vyšší teploty a vlhkosti Marcelo Faina.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Abiotické faktory prostředí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
JÁTRA Trávicí soustava.
Sacharidy ve výživě ryb
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pomocné prostředky tréninku
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Potraviny pro zvláštní výživu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník
MUDr.Kateřina Kapounková
EXKRECE Během zátěže – narušení homeostázy – regulační mechanismy (exkrece je součást) Vylučování katabolitů (většinou látek pro tělo nepotřebných) A)
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Výživa běžců.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
SLOŽENÍ ROZTOKŮ. OBSAH Složení roztoků Vyjádření složení roztoků Nasycený roztok Nenasycený roztok Zředěný a koncentrovaný roztok Hmotnostní zlomek Procentní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Pitný režim a minerální látky ve sportu RVSK 2. Ročník Podzimní semestr.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Výživa v zimních sportech - lyžování
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Věcné učení VY_32_INOVACE_10_11_smysly člověka (chuť)
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
POZVEDNĚTE SVÉ PODNIKÁNÍ
Transkript prezentace:

Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.

Rychlost vstřebávání tekutin v zaž Rychlost vstřebávání tekutin v zaž. traktu závisí na koncentraci nápoje: hypotonický roztok - jeho koncentrace je nižší než koncentrace plazmy, snadno se vstřebává. izotonický hypertonický Poměr Na a K by měl být 3-4:1, další vhodné ionty jsou Mg, Ca, Cl (ten je již v soli s Na)

Nepoužívat látky dráždící zaž. trakt - CO2, kofein, chinin… Umělá sladidla nejsou vhodná, vhodná je směs sacharózy a glukózy v poměru 1:1 Mírně kyselý nápoj podporuje chuť k dalšímu pití - citrónová, pomerančová nebo grapefruit. šťáva (jablečná obsahuje i draslík) Nejvhodnější teplota nápoje- v létě 10 - 12 oC, v zimě kolem 20oC

Teplota nápoje při sportování v zimě Teplota by se měla blížit teplotě lidského těla - snáze prochází trávicím traktem, extrémní teplotu nápoje si musí tělo upravovat: studený nápoj hrozí následným nastydnutím (průdušky jsou prokrvené), horký nápoj způsobuje pocení (ztráta energie) a mate sliznici (zhoršují se její přirozené reflexní reakce).

Rehydratační nápoje - u výkonů nepřekračujících 1 hod a při výkonech za vysoké teploty vzduchu. Nejdůležitější je dodání tekutin (ne energie) S nízkým obsahem sacharidů 2 - 3% (10 - 15g cukru na 1 l). Vhodnější je zastoupení více druhů sacharidů v nápoji

Rehydratačně-energetické nápoje - doba zátěže nad 1 hod Kromě zavodnění i dodání energie Obsah sacharidů 4 - 8% - tato koncentrace ještě neovlivňuje významně dobu vstřebávání vody a slouží již i jako zdroj energie

Energetické nápoje - fáze regenerace, zátěž nad 3 hodiny Obsah sacharidů nad 8%, ale i 20% a více

Jak postupovat? 20 min před výkonem 0,4l rehydratační nápoj a pokračovat v doplňování tekutin při zátěži (asi 0,5 - 0,8l za 1 hod) Při výkonu nad 1 hod přejít na nápoj rehydratačně-energetický Po výkonu - při velkých ztrátách tekutin rehydratačně - energetiké nápoje při menších ztrátách a dobrém doplňování energetický nápoj