Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc."— Transkript prezentace:

1 Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc

2 Cíl regenerace: Urychlení návratu buněčné rovnováhy do výchozího stavu. Prostředky: Lokální (strečink, masáž, vodní procedury, fyzikální terapie, atd.) Celkové (dieta, pitný režim, vitamíny, minerály a stopové prvky, životospráva, odstranění zlozvyků, psychoterapie, sauna, atd.)

3 Strečink Cíl: Protažení svalových zatížených nebo přetížených skupin. Prevence zkrácení. Předpoklad optimálního posílení. Zkrácený sval nelze efektivně posilovat.

4 Masáž a)Lokální a celková b)Před (připravuje pohybový systém pro výkon) a po výkonu (odstranění napětí tkáně a produktů látkové výměny z pracujících svalů - laktát - a urychlení jejich rozložení a odstranění z organismu, urychlení zpětné redistribuce krve - od svalů směrem k orgánům dutiny břišní -, snížení zvýšené aktivity sympatiku a navození vegetativní rovnováhy) Masáž sportovní a reflexní

5 Vodní procedury, vodoléčba a)Podvodní masáže b)Koupele s regeneračními přísadami c)Střídání chladné a teplé koupele d)Sauna

6 Elektroléčba a fyzikální terapie a)Fyzioterapie nebo léčebná rehabilitace s cílem a)snížení negativních lokálních změn b)snížení přetrvávajícího zvýšeného napětí svalových skupin nebo jednotlivých svalů a)galvanizace b)iontoforéza c)diadynamické proudy (dráždivé, tlumivé nebo protibolestivé) d)faradizace (stimuluje svalové atrofie) e)diatermie f)(ohřívá tělo) g)atd.

7 Elektroléčba a fyzikální terapie Fototerapie (infračervené i ultrafialové paprsky) Ultrazvuk (hlavně poruchy pohybového aparátu) Balneologie (pitné kůry, koupele, inhalace, injekce, rašelinové, slatinové a bahenní zábaly) Klimoterapie (příznivé faktory podnebí)

8 Dieta a)Časování jídla b)Složení stravy (např. snížení obsahu tuků před výkonem) c)Pitný režim (např. prevence dehydratace) d)Superkompenzační glukoneogeneze (tvorba zásobních cukrů v době zvýšené hladiny inzulínu v krvi – maltodextrinová tyčinka) e)Vitaminy, minerály a stopové prvky

9 Pitný režim a)Před výkonem (dostatečná hydratace tekutinou bez CO 2 ) b)V průběhu výkonu mírně hyposmolární roztok (mírně nižší koncentrace iontů Na a Cl než v plasmě) malé množství opakovaně c)Po výkonu (normosmolární tekutina s ionty K, Na a Cl, obohacení CO 2 )

10 Vitamíny, minerály a stopové prvky a)Zejména antioxidanty (vitamíny E, C a provitamin A, Zn a Se) – kyslíkové radikály b)Vitamíny řady B (zejména silové sporty) c)Na, Cl, Fe, Ca, P, I, K, d)Mg, Se, Zn, Mn,

11 Sex má být pravidelný citově podmíněný doprovázený dobrou psychickou a fyzickou pohodou a dostatkem času v příjemném prostředí s plnou důvěrou a sexuálním souzvukem s partnerem Neplnohodnotný sexuální život (časté excesy) mají bezprostřední nepříznivý vliv na sportovní výkonnost a po určité době i na jeho zdravotní stav. Proto je po přechodnou dobu lepší sexuální abstinence, která neovlivňuje negativně zdraví sportovce.


Stáhnout ppt "Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc."

Podobné prezentace


Reklamy Google