Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pomocné prostředky tréninku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pomocné prostředky tréninku"— Transkript prezentace:

1 Pomocné prostředky tréninku

2 Regenerace Rehydratace a remineralizace Masáž Strečink Sauna
Aktivní a pasivní odpočinek

3 Dehydratace a ztráta minerálů
Ke ztrátám vody a minerálů dochází pocením. Pot je vždy hypotonický, ztrácí se hlavně voda a Na+.

4 Důsledky dehydratace a iontové nerovnováhy
Dochází K poruše přenosu vzruchů a stažlivosti svalů. Důsledkem jsou poruchy koordinace pohybu, případně křeče. K hypertermii. Důsledkem jsou poruchy funkce svalů a CNS. Hypovolémie vede ke zmenšení minutového objemu srdce. Důsledkem je snížení hlavně vytrvalostního výkonu.

5 Praktické principy rehydratace a remineralizace
Během výkonu: vždy hypotonický vodní roztok s Na+, glukóza do 2%. Lépe opakovaně malá množství. Nikdy hypertonický roztok (při vstřebávání by voda přecházela do střeva). Po sportovním výkonu: sportovec má žízeň a chuť na slané, upraví si při jídle sám. K+ se vrací do buněk, vzniká hypokálie na niž ale nemáme receptory. Musíme tedy aktivně myslet na dodávku K+ (džusy, minerálky, ovoce)!!

6 Sportovní masáž Pomáhá připravit sval na výkon, udržet sval v pohotovosti v mezidobí výkonu a hlavně pomoci odstranit únavu. Účinek: mechanický (krevní a mízní cévy), chemický (látky histaminové povahy), reflexní (kožní a svalové receptory). Pomocné masážní prostředky – embrokace (indiferentní, hřejivé, chladivé).

7 Sauna Působení: vzestup teploty tělesného jádra, ztráta vody, minerálů a katabolitů, mobilizace sympatiku, zvýšení průtoku krve všemi orgány hlavně kůží a svaly. Využití: prohřátí po tréninkovém prochlazení, rychlejší odstranění únavy (před masáží), zvýšení nespecifické imunity, snižování tělesné hmotnosti před soutěží. Musí být sportovci příjemná, nenutit!

8 Aktivní a pasivní odpočinek
Aktivní odpočinek: odlišná činnost, kterou sportovci provádějí rádi (hry – pozor úrazy, kulturní a pracovní vyžití). Pasivní odpočinek: spánek, ležení. Čím je větší fyzická zátěž, tím kvalitněji musí sportovec aktivně i pasivně odpočívat. Nevhodnost ponocování


Stáhnout ppt "Pomocné prostředky tréninku"

Podobné prezentace


Reklamy Google