Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE"— Transkript prezentace:

1 HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
FTK UP Olomouc

2 Glykémie. Glykémie stoupá kombinovaným účinkem glukagonu, adrenalinu, noradrenalinu a kortizolu. Tyto hormony podporují glykogenolýzu (rozklad zásobního glykogenu v játrech a ve svalech) a glukoneogenezi (tvorbu glukózy z „nesacharidových“ zdrojů). Tím se zvyšuje množství glukózy jako energetického zdroje. Na vzestupu glukózy se podílejí rovněž růstový hormon a hormony štítné žlázy.

3 Inzulín pomáhá vstupu glukózy do buněk a tím i jejímu využití jako energetického substrátu. Během zátěže hladina inzulínu v krvi klesá. To ukazuje, že zátěž posiluje účinek inzulínu tak, že jeho potřeba je menší než v klidu.

4 Změny glykémie a inzulínu během prolongované zátěže
při 65% až 70% VO2 max.

5 Pokles zásob sacharidů při zátěži
vede ke zvýšenému využívání tuků. Tento proces je podporován kortizolem, adrenalinem, noradrenalinem a růstovým hormonem. Kortizol zesiluje rozklad tuků, uvolňuje mastné kyseliny do krve (energetický substrát). Při prolongované zátěži hladiny kortizolu po dosažení maxima postupně klesá. Roli kortizolu přebírají katecholaminy a růstový hormon.

6 Změny hladiny VMK a kortizolu během prolongované zátěže

7 Změny adrenalinu, noradrenalin, růstového hormonu
a VMK během prolongované zátěže

8 Hormonální změny během prolongované zátěže

9 Regulace vodního hospodářství.
Při poklesu plazmatického objemu (při zátěži plazmatický objem klesá) nebo krevního tlaku vytvářejí ledviny enzym renin, který konvertuje angiotenzinogen na angiotenzin I, ze kterého se později tvoří angiotenzin II. Angiotenzin II zvyšuje odpor v periferních cévách a tím zvyšuje krevní tlak.

10 Regulace vodního hospodářství.
Angiotenzin II také spouští uvolňování aldosteronu z kůry nadledvin. Aldosteron zvyšuje resorpci sodíku v ledvinách a tím zvyšuje retenci vody a tím zvyšuje plazmatický objem.

11 Renin-angiotenzinový mechanismus

12 Změny plazmatického objemu a hladiny aldosteronu
během 2-hodinové

13 Regulace vodního hospodářství.
Adiuretin (ADH) je uvolňován neurohypofýzou při zvýšení plazmatické osmolality. Osmoreceptory v hypotalamu zaregistrují zvýšení osmolality, hypotalamus spouští uvolňování ADH z neurohypofýzy. ADH účinkuje v ledvinách, kde zvyšuje zpětnou resorpci vody. Tím se zvyšuje objem plazmy a ředí se látky v plazmě rozpuštěné - klesá osmolalita krve.

14 Mechanismus účinku ADH

15 auza


Stáhnout ppt "HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE"

Podobné prezentace


Reklamy Google