Role Grantové agentury ČR v probíhající reformě výzkumu a vývoje Petr Matějů předseda GAČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Přijímací řízení.
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Evropský sociální fond
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
1 Hodnocení projektů a návody pro žadatele - IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
… od myšlenek k aplikacím
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Národní referenční rámec excelence - NRRE Ladislav Cabada
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Grantová agentura ČR Projekty na podporu Excelence v základním výzkumu Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D.
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Úvod do psychologie Barbara Caková Carl Rogers – Sposob bytia.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Školení IGA AF MENDELU 2015 IGA AF MENDELU 2015 týmové projekty Havlíček doc. Dr. Ing. Zdeněk Havlíček Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
VES 2015: základní informace, změny oproti IGA VEŘEJNÁ SOUTĚŽ VE VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Seminář pro žadatele – výzva IGA 2014 Komise IGA PEF ČZU v Praze.
Informační zdroje pro STM
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Role Grantové agentury ČR v probíhající reformě výzkumu a vývoje Petr Matějů předseda GAČR

2 Kontext Reforma VaVaI a očekávané důsledky pro účelové financování •Koncentrace prostředků na VaV do menšího počtu rozpočtových kapitol (poskytovatelů) –sjednocení pravidel a kritérií financování –větší transparentnost v rozdělování prostředků –zřetelnější vymezení základního a aplikovaného výzkumu (pro účely financování, vazba na Rámec společenství) •Nahrazení výzkumných záměrů novým systémem institucionálního financování: kontinuální systém financování založený na: –hodnocení výsledků dosažených v minulosti (5 let) –národních prioritách VaVaI (Národní inovační politika, Národní politika VaV, DZSV) –výsledcích mezinárodního auditu VaVaI

3 •Změny v hodnocení výsledků VaVaI –větší důraz na „excelenci“ v základním výzkumu •posílení váhy statí v impaktovaných časopisech a impaktovaných „proceedings“ u většiny oborů; •vytvoření speciálního režimu pro vybrané obory humanitních a sociálních věd (NRRE) – posílení váhy publikací v recenzovaných (neimpaktovaných) časopisech a v monografiích vydaných v renomovaných nakladatelstvích; –větší důraz na skutečné (ekonomicky měřitelné) využití výsledků aplikovaného výzkumu •sledování vazby výsledku na aplikaci •hodnocení ekonomického efektu •základní výzkum bez výsledků nebude možné nadále vykazovat jako „aplikovaný“ výzkum  přesměrování prostředků na skutečný základní výzkum •Založení TeNahrazení výzkumných záměrů novým systémem institucionálního financování: kontinuální systém financování založený na: –hodnocení výsledků dosažených v minulosti (5 let) –národních prioritách VaVaI –Národní politice VaVaI –výsledcích mezinárodního auditu VaVaI Kontext Reforma VaVaI a očekávané důsledky pro účelové financování

4 •Založení Technologické agentury: –hlavní hráč na poli účelového financování aplikovaného výzkumu –hlavní partner GAČR – dominantní poskytovatel prostředků na základní výzkum –  zřetelnější rozlišení základního a aplikovaného výzkumu pro účely financování •Růst podílu prostředků na základní výzkum rozdělovaných prostřednictvím GAČR –účelové prostředky v mld.: ,8; ,0; ,7; •Do nákladů na účelově financovaný základní výzkum je třeba co nejdříve zahrnout i odpovídající části mezd –požadavek EK –Snaha GAČR vytvořit finanční podmínky pro kontinuitu týmů

5 Kontext Vývoj úspěšnosti přihlášek v letech 2006 – 2009

6 Kontext Vývoj finanční úspěšnosti v letech 2006 – 2009

7 Kontext Vývoj úspěšnosti v letech 2006 – 2009

8 Důsledky reformy pro GAČR •Rušení řady rezortních grantových schémat a větší koncentrace prostředků  růst počtu přihlášek (zejména v počátečním období) •Zahrnutí mezd do nákladů projektů  růst průměrných nákladů na projekt •Postupné ukončování výzkumných záměrů  růst podílu rozsáhlejších, delších a finančně náročnějších projektů (podpora větších a pro českou vědu významných týmů)

9 Důsledky reformy pro GAČR •Změna v hodnocení výsledků základního výzkumu  zvýšení nároků na podávané přihlášky (u standardních projektů větší pozornost věnovaná předchozím výsledkům řešitele, resp. řešitelů)  posílení váhy vynikajících výsledků v hodnocení projektů •GAČR (stejně jako ostatní poskytovatelé) musí prokázat efektivitu vynaložených prostředků •vynikající výsledky (t.j. výsledky s vysokou bodovou hodnotou dle Metodiky hodnocení VaV) se budou díky novému systému institucionálního financování po dobu 5 let výrazně promítat do rozpočtů poskytovatelů a institucí (multiplikativní efekt účelového financování)

10 Důsledky pro grantový systém ►Celkově větší odpovědnost GAČR za efektivitu vynaložených prostředků ► Větší nároky na posuzovací systém a procedury: objektivita, transparentnost, omezení prostoru pro klientelismus, standardizace kritérií ► Nebezpečí dalšího „přehřívání“ prostředí pro vnější posuzování, zejména u zahraničních posuzovatelů ► Požadavek zvýšit odpovědnost komisí a zpravodajů ► Zajistit lepší vnitřní kontrolu nad objektivitou zpravodajů (v rámci komisí) PROFESIONALIZACE POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ → PANELY

11 Hlavní problémy k řešení •V dosavadních POK nebyla stanovena jasná a stejná kritéria pro hodnocení navrhovatele a řešitelského týmu ani pro hodnocení výsledků projektu •Příliš obecně stanovená kritéria pro členství v POK i OK, často se uplatňoval „zastupitelský“ princip na úkor vysoké odbornosti a nezávislosti •Nízký podíl projektů zamítnutých před zahájením externího posuzování •Nadměrné a často zbytečné zatěžování externích posuzovatelů  klesající ochota poskytovat kvalitní posudky

12 Hlavní problémy k řešení •Koncentrace hodnocení do vysokých bodových hodnot (mezi 8 a 9)  rostla role zpravodajů bez větší „kontroly“ jejich rozhodování, prostor pro klientelismus •Tendence upřednostňovat méně nákladné projekty, velké projekty často stejné kvality (potenciálně většího významu) jsou zařazovány do skupiny P a posléze F

13 Typické rozložení doporučení posuzovatelů průměrná úspěšnost Financovat, bez výhrad Financovat, s výhradami Nefinancovat

14 Průměrná bodová hodnocení projektů podle konečného statusu (A, F, B, N) A=financovat F=Financovat v případě dostatku prostředků B=přepracovat N=špatný projekt

Některé výsledky analýzy faktorů ovlivňujících zařazení do skupiny: A (financovat) nebo F (financovat jen v případě dostatku prostředků)

16 Analýza vlivu doporučení (1-3), průměrných bodů (0-10) a nákladů na projekt na rozhodnutí projekt financovat (rozhodování mezi zařazením do A nebo F) Logistická regrese Projekt patří ke čtvrtině nejnákladnějších

17 Analýza rozhodování na základě doporučení a průměrného hodnocení pouze 34 % zamítnutí bylo statisticky korektních 86 % udělení bylo statisticky korektních 66 % všech rozhodnutí bylo statisticky korektních Skutečná rozhodnutí mezi A a F A F AF

18 Proč panely? •Profesionalizace činností spojených s posuzováním přihlášek a hodnocením projektů –jasněji určená pravidla a očekávání (závazky) –vyšší odborné nároky na výběr panelistů –větší odpovědnost „panelistů“ (vzájemná kontrola) –odpovídající odměna kompenzující čas i odpovědnost •Vytvoření prostředí, které umožní kolektivní a transparentní nastavování „úrovní“ pro posuzování přihlášek a jejich zařazování do příslušných skupin –další posílení významu zpravodaje, ale... –... zavedení principu vzájemné „kontroly“ zpravodajů: každý projekt budou mít na starosti 4 členové panelu: 2 zpravodajové, z nichž jeden bude hlavním zpravodajem + 2 oponenti (3 budou vybráni náhodně) –žádné bodování  kolektivní zařazování do skupin

19 Stručné představení návrhu panelového systému •Vytvoření panelů (mezi 8 a 12 členy, včetně předsedy) –vytvořen nový nominační formulář (jasněji formulovaná kritéria, vazba na metodiku hodnocení výsledků, mohla nominovat i fyzická osoba) –při výběru byl kladen větší důraz na odbornou úroveň (publikace, IF, citace) –členy panelů z došlých návrhů jmenovalo předsednictvo GAČR na základě doporučení komise složené z členů předsednictva, zástupců RVV a Kontrolní rady GAČR (zpravidla po konzultaci s příslušnou Odbornou komisí při RVV) –panel by měl zpracovat cca 80 přihlášek + běžící projekty –panel tajnou volbou navrhují předsedy a místopředsedy, jmenuje předsednictvo  členové OK

20 Stručné představení návrhu panelového systému První stupeň - první kolo •Cíle –členové panelu se seznámí se všemi přihláškami –vyřazení 30 % nejméně kvalitních projektů –navržení externích oponentů pro postupující projekty –příprava „profilu“ projektu pro druhý stupeň •Postup –navrhovatel podává přihlášku do panelu (multidisciplinární +1) – jen anglicky –každý člen panelu má elektronicky přístup ke všem přihláškám –každý návrh na projekt bude přidělen 4 členům panelu (2 zpravodajové, 2 oponenti, 3 ze 4 určeni náhodně) –každý člen panelu posuzuje okolo 20 přihlášek, všichni dodržují proporce 30:40:30 •Výsledek –Kategorie A (30 %): vysoce kvalitní návrh, doporučen k postupu do 2. fáze –Kategorie B (40 %): průměrný návrh, doporučen k postupu do 2. fáze –Kategorie C (30 %): méně kvalitní návrh, nedoporučen k postupu do 2. fáze

21 Stručné představení návrhu panelového systému Po prvním kole Evaluační profil projektu po 1. zasedání: •Posudek od hlavního zpravodaje •Posudek od druhého zpravodaje •Zařazení do jedné ze skupin od všech 4 interních posuzovatelů •Zdůvodněné rozhodnutí vyřazení před 2. kolem •U postupujících projektů pořadí/preference pro oslovování zahraničních (domácích) posuzovatelů Kancelář GAČR rozesílá žádosti o posudky

22 Stručné představení návrhu panelového systému První stupeň – druhé kolo •Cíle –seznámení se všemi postupujícími přihláškami a s došlými posudky –opět vyřazení 30 % nejméně kvalitních –postoupení zbývajících přihlášek příslušné Oborové komisi •Postup –zpravodajové projektů (vždy 2) představí návrh, profily hodnocení z předchozích fází a všechny posudky, navrhují financovat - nefinancovat –na základě diskuse panel rozdělí všechny návrhy do tří skupin: •Kategorie A (30 %): rozhodně financovat – pořadí •Kategorie B (40 %): financovat v případě dostatečného množství prostředků – pořadí •Kategorie C (30 %): s ohledem na profil a dostupné prostředky nefinancovat –u projektů ve skupině A a B se projedná adekvátnost požadovaných financí, přiměřenost plánované pracovní kapacity, investice, atd. –vyhotoví se protokol o hodnocení každého projektu, souhlas všech členů panelu

23 Stručné představení návrhu panelového systému •Druhý stupeň – projednání projektů v Oborové komisi –OK sestaví výsledné pořadí návrhů obdobně jako v současném systému (projekty podávané členy panelů se projednávají ve speciálním režimu) •Třetí stupeň – projednání návrhů OK v předsednictvu GAČR

24 Současný stav •Vláda schválila novelu Statusu GAČR •Po doplnění o vazby na Rámec společenství (Nařízení komise č. 800/2008) RVV schválila Zadávací dokumentaci pro vyhlášení soutěže pro rok 2009 (Standardní projekty, Post-doktorské projekty, Bilaterální projekty), soutěž vyhlášena •GAČR připravila návrh pozměňovacího návrhu k novele zákona 130/2002, pozměňovací návrh přijat a v rámci zákona schválen –pro projekty financované v rámci účelové podpory základního výzkumu se lhůta na uplatnění výsledků prodlužuje z 250 na 730 dní –vyjasnění kompetencí a pravomocí Kontrolní rady GAČR •Proběhly nominace do panelů, panely ustanoveny a v současné době probíhají první zasedání

25 Budoucí vývoj •Vznik TA ČR – restrukturalizace některých oborů •Přechod na odměňování podle úvazků •Doladění panelového systému hodnocení •Závazné texty – Zadávací dokumentace a Smlouva (Rozhodnutí) – již ne Grantový systém

26 Děkuji za pozornost

27 1. Technické vědy •P101Strojírenství •P102Elektrotechnika a elektronika •P103Kybernetika a zpracování informace •P104Stavební materiály, architektura •P105Stavební mechanika a konstrukce, mechanika tekutin •P106Technická chemie •P107Metalurgie a výroba materiálů •P108Materiálové vědy a inženýrství 2. Vědy o neživé přírodě •P201Matematika •P202Informatika •P203Atomová, jaderná a částicová fyzika, fyzika nízkých teplot •P204Fyzika kondenzovaných látek a materiálů •P205Molekulární a makromolekulární fyzika, fyzika plazmatu a optika •P206Analytická chemie a chemometrie •P207Chemické a biochemické přeměny •P208Teoretická chemie a fyzikální chemie •P209Astronomie a astrofyzika, fyzika atmosféry, meteorologie, klimatologie a hydrologie, geografie •P210Geofyzika, geochemie, geologie a mineralogie, hydrogeologie

28 3. Lékařské a biologické vědy •P301Genetika, experimentální onkologie, lékařská biochemie, toxikologie, •metabolismus a výživa •P302Morfologické obory, mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena •P303Fyziologické obory, farmakologie, neurovědy •P304Klinický a preklinický výzkum, experimentální medicína •P305Molekulární, buněčná a vývojová biologie 4. Společenské a humanitní vědy •P401Filosofie, teologie, religionistika •P402Ekonomické vědy, makroekonomie, mikroekonomie, ekonometrie, •kvantitativní metody v ekonomii •P403Podnikové vědy, finance, administrativa, správa •P404Sociologie, demografie, sociální geografie, mediální studia •P405Historické vědy, národopis •P406Lingvistika a literární vědy •P407Psychologie, pedagogika •P408Právní vědy, politologie •P409Estetika, hudební vědy a vědy o umění •P410Dějiny 19. a 20. století

29 5. Zemědělské a biologicko - environmentální vědy •P501Fyziologie a genetika rostlin, rostlinolékařství •P502Fyziologie a genetika živočichů, veterinární lékařství •P503Potravinářství, ekotoxikologie a environmentální chemie •P504Péče o krajinu, lesnictví a půdní biologie, ekologie ekosystémů •P505Ekologie živočichů a rostlin •P506Botanika a zoologie

30 Změny zadávací dokumentace 2010 •Nové názvy oborových komisí:  technické vědy  vědy o neživé přírodě  lékařské a biologické vědy  společenské a humanitní vědy  zemědělské a biologicko-environmentální vědy •Názvy panelů: content/uploads/2009/02/seznam_panelu_ pdf

31 Změny zadávací dokumentace 2010 •Definován soulad s Rámcem společenství – Nařízení komise č. 800/2008 •Nové formulace uznaných nákladů –Osobní náklady zahrnují odvody –V rámci osobních nákladů lze hradit náhrady za dovolenou a nemocenské dávky

32 Změny zadávací dokumentace 2010 •Zdůvodnění návrhu (části C a D, parts C and D) – pouze anglicky ! –Výjimka: U projektů, jejichž předmět je vázán výlučně na českou jazykovou oblast, může navrhovatel vyplnit tento formulář česky •Navrhovatel a spolunavrhovatelé –Úplné bibliografické údaje o nejvýše osmi významných výsledcích své vědecké a výzkumné činnosti, které považují za zásadní. Ke každému výsledku uvedou počet citací bez autocitací zjištěný pomocí Web of Science. V oborech zařazených do Národního referenčního rámce excelence lze navíc uvést počty citací zjištěné z jiných databází nebo pomocí jiné metodiky. U každého článku v impaktovaném časopise uvedou aktuální impaktní faktor časopisu. –Celkové počty výsledků od roku 2004 včetně v členění podle druhů definovaných v aktuálně platné Metodice hodnocení výsledků výzkumu a vývoje –Celkový počet citací včetně autocitací na všechny své práce podle WOS –H-index podle Web of Science

33 Změny zadávací dokumentace 2010 Kritéria hodnocení: •Způsobilost uchazeče, zejména technické a institucionální zázemí pracovišť. •Schopnosti a předpoklady navrhovatele, spolunavrhovatelů a jejich spolupracovníků. Posuzují se zejména odborné schopnosti navrhovatele a spolunavrhovatelů, jejich tvůrčí přínos ve vědní oblasti, do které navrhovaný projekt náleží, a to zejména na základě jejich dosavadních vědeckých výsledků. •Kvalita navrhovaného grantového projektu: a.cíle projektu b.návrh způsobu řešení c.výstupy d.zahraniční spolupráce e.posouzení předchozí spolupráce uchazeče a navrhovatele s GA ČR, •Přiměřenost finančních požadavků