Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Působnost odboru bezpečnostní politiky MV a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
1 Působnost Ministerstva obrany při Zahraničním obchodu s vojenským materiálem V Praze dne
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zahraniční obchod Obchodní politika.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Sankce a omezující opatření
Ochrana kritické infrastruktury
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Vnější dimenze energetické politiky EU
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Struktura a principy Evropského práva
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Postavení Evropy ve světě
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
7. listopadu 2006Licenční správa1 Kontrola exportu zboží dvojího použití a jiných strategických položek Ing. Libuše Čudová.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Rozpočet Evropské unie
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Společná obchodní politika
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Evropské hospodářství
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Severoatlantická aliance
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV

Úvod •Struktura: –Legislativní rámec ČR –Legislativa EU •Společná kritéria EU –Hodnocení žádostí na MZV –Role ČR v EU a na mezinárodní scéně

MZV a kontrola exportu •Zákon č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s vojenským materiálem •Zákon č. 228/2005 Sb., o kontrole obchodu s výrobky, jejichž držení se v České republice omezuje z bezpečnostních důvodů

Legislativa EU •SPOLEČNÝ POSTOJ RADY 2008/944/SZBP ze dne 8. prosince 2008, kterým se stanoví společná pravidla pro kontrolu vývozu vojenských technologií a vojenského materiálu •SPOLEČNÝ POSTOJ RADY 2003/468/SZBP ze dne 23. června 2003 o kontrole zprostředkování obchodu se zbraněmi •SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/43/ES ze dne 6. května 2009 o zjednodušení podmínek transferů produktů pro obranné účely uvnitř Společenství

Společná kritéria EU 1. mezinárodní závazky členských států EU; 2. respektování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva v zemi konečného určení; 3. vnitřní situace v zemi konečného určení; 4. zachování regionálního míru, bezpečnosti a stability; 5. národní bezpečnost členských států a území, za které členské státy ve vnějších vztazích zodpovídají, a bezpečnost zemí spřátelených a spojeneckých; 6. chování kupující země vůči mezinárodnímu společenství, zejména vztah k terorismu; 7. existence rizika, že materiál bude v kupující zemi dodán jinému než deklarovanému uživateli nebo znovu vyvezen za nežádoucích podmínek; 8. kompatibilita vývozu s technickou a ekonomickou kapacitou přijímající země.

Hodnotící proces na MZV –Odbor Společné zahraniční a bezpečnostní politiky –Teritoriální odbor –Odbor lidských práv a transformační politiky –Nadřízené sekce –Souhrnné stanovisko MZV – VŘ sekce bezpečnostní multilaterální (politický ředitel)

Hodnotící proces na MZV •Vojenský materiál (38/1994) –2008 – 1071 žádostí o exportní licenci •38 negativních stanovisek (3,5%) •41 podmíněných souhlasů –Dosud 2009 – 711 žádostí o exportní licenci •4 negativní stanoviska (0,5%) •55 podmíněných souhlasů •10 předběžných souhlasů

Hodnotící proces na MZV •Zbraně dle zákona č. 228/2005 –2008 – 278 žádostí o informace •20 nedoporučujících stanovisek –2009 – dosud 156 žádostí o informace •5 nedoporučujících stanovisek

CZ PRES •ROZHODNUTÍ RADY 2009/42/SZBP ze dne 19. ledna 2009 na podporu činností Evropské unie s cílem prosazovat mezi třetími zeměmi proces vedoucí ke smlouvě o obchodu se zbraněmi v rámci Evropské bezpečností strategie •SPOLEČNÁ AKCE RADY 2008/230/SZBP ze dne 17. března 2008 na podporu činností EU za účelem prosazování kontroly vývozu zbraní a zásad a kritérií Kodexu chování EU pro vývoz zbraní ve třetích zemích