Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností"— Transkript prezentace:

1

2 PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností

3 Permanentní strukturovaná spolupráce
Co je PESCO? Permanentní strukturovaná spolupráce, neboli PESCO (Permanent Structured Cooperation), je nástrojem, vycházejícím ze Smlouvy o EU (čl a 46 a Protokol 10), který umožňuje užšímu kruhu členských států formálně prohlubovat spolupráci v oblasti Společné bezpečnostní a obranné politiky (SBOP). PESCO je tedy nástroj ale i smluvní rámec. PESCO umožňuje zemím Evropské unie formalizovat těsnější a více strukturovanou spolupráci při rozvoji jejich schopností či budování společných obranných struktur. Toho dosáhne skrze společné budování vojenských schopností ve formě projektů PESCO, standardizací procedur a posilováním interoperability armád členských států. Tímto přispívá k naplnění cílů Společné bezpečnostní a obranné politiky a zároveň k posílení evropského obranného pilíře NATO.

4 Srovnání pesco a edf – institucionální rámec
Stálá strukturovaná spolupráce (PESCO) Evropský obranný fond (EDF) Politika EU Společná zahraniční a bezpečnostní politika Vnitřní politiky a činnosti Unie (Konkurenceschopnost průmyslu) Iniciativa Členské státy (ČS) Evropská komise Přijetí legislativního rámce Rada EU Rada EU + Evropský parlament Rozhodování v rámci iniciativy Rada EU/ členské státy účastnící se PESCO Evropská komise dle pravidel komitologie s podporou Programového výboru (možná budoucí role EDA) Spolufinancování EU „0“ Financováno výhradně ČS Celkově 500 mil. EUR v letech 2019 – 2020, po roce 2020 dle MFF (doplnění financí veřejných/privátních průmyslových/výzkumných subjektů)

5 Srovnání pesco a edf - projekty
Stálá strukturovaná spolupráce (PESCO) Evropský obranný fond (EDF) Cíle projektů (podpory projektů) Naplnění úrovně ambicí EU v oblasti CSDP Zlepšit dispozici obranných schopností pro vedení společných operací Posílení konkurenceschopnosti evropského obranného průmyslu Zavádění inovací, zvýšení investic a jejich efektivní využití v oblasti vývoje obranných (a duálních) technologií v rámci životního cyklu techniky a vybavení (nepokrývá produkční fázi) Zřizovatelé projektů Členské státy Veřejné nebo privátní výzkumné/průmyslové subjekty (z EU, s podporou členských států) Příjemci podpory EU Členské státy (ve formě podpory ze strany CSDP institucí) Veřejné nebo privátní výzkumné/průmyslové subjekty (z EU) Očekávaný výsledek Více nasaditelných a udržitelných formací pro operace a mise CSDP (ale v principu i jiné) Užší spolupráce obranného průmyslu členských zemí EU Větší efektivita prostředků vynaložených na výzkum a vývoj vojenské techniky a vybavení

6 Formální překryv pesco a edf
Program EDIDP: Podpora při vývojové fázi nové nebo upgrade existující vojenské techniky/ technologií 20 % z ceny u prototypů a 30 %, jedná-li se o prototyp připravovaný pro účely realizace PESCO projektu Závazek užívání EDF Jedná se např. o……… Dílčí závazek účastnících se členských států zapojovat se do mnohonárodních strategických projektů, v případě potřeby podpořených z EDF Dílčí závazek účastnících se členských států k mnohonárodním pořizování obranných kapacit s využitím EDF a s přidanou hodnotou v EU Zvýhodnění PESCO projektů

7 Zájmy Ačr a systém posuzování projektů
Při posuzování projektů PESCO, AČR zohledňuje: Vazbu na národní koncepční a plánovací dokumenty (plánované schopnosti). Synergii s cíli v rámci CT 2017. Projekty přesahující možnosti národního řešení. Vazbu na obranný průmysl ČR a schopnost jeho zapojení. Možnosti zapojení ČR do operací a misí, primárně v rámci CSDP. Synergie v rámci FNC, V4 či jiné aktivity. (Oblasti specializace AČR).

8 Podmínky úspěšného návrhu
Pro úspěšný návrh v rámci PESCO bude nutné: Reflektovat výstupy a priority určené EU Capability Development Plan 2018. Reflektovat proces CARD. Vyváženost celkového počtu operačních a schopnostních/vývojových projektů. Podpora a minimální zapojení od ostatních členů PESCO. (dodatečně: Schopnost být rámcovým státem u národně navržených projektů.) První a druhá vlna projektů: Projekty se schvalují v souhrnném balíku projektů (tzv. „vlny“), vždy v listopadu každého roku. Vlastní zkušenost s přípravou: začít minimálně půl až tři čtvrtě roku předem. Posilující role průmyslu: rostou na významu vývojové projekty, roste role průmyslových hráčů a konsorcií.

9 Ondřej Šamonil Odbor strategického rozvoje, SOPS MO samonilo@army.cz


Stáhnout ppt "PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností"

Podobné prezentace


Reklamy Google