Akční plán pro biomasu pro ČR na období 2009 - 2011 CZ Biom – České sdružení pro biomasu Vladimír Stupavský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Národní lesnický program II Klíčová akce 4 Propagace a podpora využívání lesní biomasy pro výrobu energií.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Technologické platformy a dopravní výzkum
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Půda – složka životního prostředí
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Vodohospodářské aktuality
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Pěstování RRD na zemědělské půdě
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Transkript prezentace:

Akční plán pro biomasu pro ČR na období CZ Biom – České sdružení pro biomasu Vladimír Stupavský

Vývoj Akčního plánu pro biomasu  Březen 2007: MZe pověřilo CZ Biom vypracováním Akčního plánu pro biomasu ČR, na vývoj dohlíží širší pracovní skupina k AP  Srpen 2007: Probíhá připomínkové řízení odborné veřejnosti v on- line formě  Září 2007: Probíhá meziresortní připomínkové řízení a je dokončena finální verze Akčního plánu  Prosinec 2007: Poslední termín pro předložení AP do Vlády ČR  Leden 2008: AP rozdělen na 2 části: Celkový dokument vč. všech analýz pro potřeby MZe a zkrácenou verzi obsahující hlavně „Návrh aktivit“ pro předložení do Vlády ČR  Únor 2008: Nové připomínkové řízení – CZ Biom zapracovává připomínky

Vývoj Akčního plánu pro biomasu  Srpen 2008: Posun období AP na roky , CZ Biom provádí aktualizaci kompletního dokumentu  Listopad 2008: Aktualizovaný AP schválen poradou ministra zemědělství  Prosinec 2008: meziresortní připomínkové řízení k AP, koncem roku byl AP předložen do Vlády ČR  Leden 2009: Akční plán pro biomasu pro ČR 2009 – 2013 byl schválen Vládou ČR (usnesení vlády č. 47 ze dne 12. ledna 2009)  Únor 2009: Ustanovena Pracovní skupina k Akčnímu plánu pro biomasu

Struktura zpracování Akčního plánu pro biomasu pro ČR  Cíle APpB  Východiska APpB  Popis současného stavu a vývoje  Metodika zpracování APpB  Potenciál biomasy  Rozdělení biomasy dle forem, druhů, způsobů využití  Vyhodnocení faktorů využívání biomasy  Navržené aktivity v rámci APpB  Dopady a efekty APpB

Usnesení vlády ČR ze dne 12. ledna 2009 č. 47 Vláda I. schvaluje Akční plán pro biomasu pro ČR na období II. ukládá 1. ministru zemědělství iniciovat vytvoření meziresortní pracovní skupiny pro realizaci aktivit uvedených v kapitole 6 Akčního plánu pro biomasu. 2. místopředsedovi vlády a ministru životního prostředí, ministru průmyslu a obchodu, financí, školství, ministru pro místní rozvoj, předsedovi Energetického regulačního úřadu a předsedovi Českého statistického úřadu spolupracovat s meziresortní pracovní skupinou, podle bodu II/1. tohoto usnesení při realizaci Akčního plánu pro biomasu pro ČR na období 2009 –2011.

Pracovní skupina k Akčnímu plánu pro biomasu  Ministerstvo zemědělství Odbor ekologického zemědělství a OZE Úsek lesního hospodářství Odbor poradců  Ministerstvo průmyslu a obchodu  Ministerstvo životního prostředí  CZ Biom - České sdružení pro biomasu  Agrární komora ČR  Lesy ČR, s.p.  Teplárenské sdružení ČR  Svaz chemického průmyslu ČR  ČEZ, a.s.

P odíl OZE na konečné spotřebě energie v roce 2005 a 2020 (vnitrostátní cíle) dle Rady EU (KOM2008(19)) Belgie2,2 %13 % Bulharsko9,4 %16 % Česká republika6,1 %13 % Dánsko17 %30 % Německo5,8 %18 % Estonsko18 %25 % Irsko3,1 %16 % Řecko6,9 %18 % Španělsko8,7 %20 % Francie10,3 %23 % Itálie5,2 %17 % Kypr2,9 %13 % Lotyšsko34,9 %42 % Litva15 %23 % Lucembursko0,9 %11 %

P odíl OZE na konečné spotřebě energie v roce 2005 a 2020 (vnitrostátní cíle) dle Rady EU (KOM2008(19)) Maďarsko4,3 %13 % Malta0 %10 % Nizozemsko2,4 %14 % Rakousko23,3 %34 % Polsko7,2 %15 % Portugalsko20,5 %31 % Rumunsko17,8 %24 % Slovinsko16 %25 % Slovenská republika6,7 %14 % Finsko28,5 %38 % Švédsko39,8 %49 % Spojené království1,3 %15 %

Návrh aktivit v rámci realizace AP

AKTIVITAPOPIS NÁVRH ŘEŠENÍGESCE 1 Využití produkce z TTP k energetickým účelům. Přezkoumání podmínek a případně následná úprava podmínek pro využití travní hmoty z TTP k energetickým účelům (např. pelety ze sena, travní hmota k výrobě bioplynu apod.). Úprava podmínek pro využití produkce z TTP ve prospěch energetického využití jinak odpadní biomasy.Provést revizi PRV a změnit režim dotací ve prospěch využívání trávy k energetickým účelům. MZe 2 Ochrana proti úbytku kvalitní zemědělské (orné) půdy Půda vyjímaná ze ZPF z důvodu výstavby (bytové, průmyslových zón, infrastruktury) je často kvalitní ornou půdou, která bude v budoucnu chybět zejména s ohledem na možnost produkce energetických surovin. Vydání národního předpisu na ochranu půdy - v návaznosti na připravovanou Směrnici EK o ochraně půdy. Včasná implementace Směrnice o ochraně půdy (v přípravě) Příprava národního předpisu v předstihu, souběžně s přípravou evropské směrnice a na základě jejích tezí. Legislativní předpis pomůže urychleně chránit jak kvalitu půdy (obsah a koloběh živin, eroze apod.), tak půdu samotnou před nadbytečným úbytkem pro výstavbu. Půda je nenahraditelným přírodním zdrojem, její význam a hodnota bude narůstat, což se projevuje už nyní při diskuzích ohledně potravinové bezpečnosti a jejího využití pro energetické účely. MŽP, MZe, MMR 3 Vyhlášení výzkumného programu v oblasti OZE. Podpora nových postupů v energetickém využívání biomasy Chybí témata VaV z MŽP a obecně energetická a environmentální témata. Podpořit zavádění inovací v oblasti energetického využívání biomasy bez ohledu na její formu. V rámci plánované reorganizace výzkumu definovat v oblasti OZE výzkumné podprogramy. Provázat výzkum v oblasti ochrany životního prostředí s výzkumem v energetice a dalších oborech, vyčlenit na tento výzkum finanční prostředky z rozpočtu Technologické agentury České republiky. Úpravou opatření I v ose I Programu rozvoje venkova umožnit podporu nových postupů a inovací v oblasti energetického využívání biomasy ve všech jejich formách. MŽP, MZe 4 Zařazení tuhých biopaliv do nižší sazby DPH Jedná se o nedřevní biopaliva (agropelety, agrobrikety, biomasa obecně apod.) a o logické dokončení prvního kroku, v němž byla do nižší sazby přeřazena tuhá biopaliva na bázi dřeva (viz. Směrnice EU o DPH). Účinně působit na EK s cílem změny Směrnice o DPH a umožnit přeřazení biomasy do snížené sazby DPH. Definice kategorií tuhých biopaliv na bázi zemědělské biomasy v rámci celní nomenklatury pro jednoznačné zařazení a následná změna zákona o DPH v tomto smyslu. MF, MZe, MŽP, MPO, všechny res. při jednání s EK 5 Územní plánování, územní řízení Umístění staveb pro zpracování biomasy musí být v souladu s územně plánovací dokumentací. Pro hodnocení dopadů staveb využívajících OZE na udržitelný rozvoj území podle zákona, zvážit vydání metodiky hodnocení udržitelnosti rozvoje území. MMR 6 Vzdělávání, poradenství a propagace V této oblasti chybí kvalifikované poradenství a osvěta. Podpora školství a výukových programů - OZE obecně nemají dostatečné zázemí ve školském systému, současně je nutné provázat oblasti zdrojů energie a koncové spotřeby, energetické efektivnosti. Zefektivnit systém státního a soukromého poradenství pro vlastníky lesů k mobilizaci využívání lesní biomasy pro energ. využití. Propagovat a podporovat využívání lesní biomasy pro výrobu energií. Zavedení systému osvěty, vzdělávání a kvalifikovaného poradenství. Otázka spolupráce je nejen mezi jednotlivými výzkumnými pracovišti, ale i firmami a vysokými školami, spolupráce se zahraničními pracovišti a na mezinárodních projektech. Vytváření výukových programů na středních, ale zejména na vysokých školách, cíleně zaměřených na konkrétní energetické systémy, nejlépe v širokém kontextu hospodaření s energií. Posoudit dopady využívání lesní biomasy na životní prostředí (půdu, vodu, biologickou rozmanitost, koloběh živin). MŠMT, MŽP, MZe

AKTIVITAPOPIS NÁVRH ŘEŠENÍGESCE 7Zmapování možností využití ploch pro výrobu energ. plodin, s ohledem na potřeby potravinářské a jiné nepotravinářské produkce. Příspěvek k orientaci zainteresovaných subjektů v širším kontextu realizace využívání biomasy, usnadnění rozhodování podnikatelským subjektům. Zmapování možností využití půdy pro pěstování energetických plodin. Aktualizovat v časových etapách. MŽP, MZe 8Podpora RRDMaximálně podpořit rozšíření ploch osázených rychle rostoucími dřevinami. Přesun opatření na podporu založení porostů RRD v rámci PRV a do Osy II a vyhlášení této podpory nejpozději od K pěstování RRD využít i rekultivovaných ploch, podpořit výsadbu a další zpracování sklizeného dřeva. MZe 9Výkupní cena elektřiny z OZE Vstupní údaje pro stanovení výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů. Přehodnocení přístupu ERÚ při stanovování výkupních cen el. elektřiny u OZE dle požadavků resortů MZe a MŽP. Oba resorty budou vycházet z aktuálních dat z oblasti biomasy a dlouhodobých koncepcí resortů v oblasti využívání biomasy. ERÚ 10Implementace Směrnice o podpoře užívání energie z obnovitelných zdrojů Připravovaný návrh Směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů předpokládá implementaci této směrnice do národních předpisů do Včasné zahájení přípravy implementace směrnice vzhledem k náročnosti tohoto procesu a termínu EK o provedení směrnice do národních předpisů. MPO 11Uplatnění kompostu a digestátu na orné půdě Nařízení ES č. 1774/2002 a jeho výklad, současné bariéry a náměty na změny Nařízení, zavedení systému kategorizace kompostů, vyšší podpora a aplikace kompostů. Zvýšit informovanost, zařadit digestát do režimu hnojiv.MZe 12Podpora zákona o podpoře výroby tepla z OZE Snaha o předložení zákona o podpoře výroby tepla z OZE vládě ČR. Příprava návrhu zákona o podpoře tepla z OZE v souladu s případnou směrnicí EU. MPO, MŽP 13Statistika výroby a využití biopaliv Zkvalitnění a zobjektivnění statistiky výroby a využití biopaliv (lesní a zemědělské biomasy pro energetické účely). Zpracování návrhu modelu statistického zjišťování, jež by komplexně podchytil tok biopaliv v ČR, včetně zhodnocení dovozu a vývozu biomasy. Navrhnout systém zjišťování státní a resortní statistiky. ČSÚ, spolugesce MPO, MZe, MŽP 14Zachování dotace na výrobu lesní štěpky Podpora zachování dotace na výrobu lesní štěpky, jež jsou v kompetenci krajů. Při jednání s kraji podpořit zachování tohoto dotačního titulu, zdůrazňovat význam energie biomasy pro regiony - čisté životní prostředí, zaměstnanost v regionu, daňové příjmy a zachování investic v regionu atd. MZe

Návrh aktivit v rámci realizace AP Využití produkce z TTP k energetickým účelům  Přezkoumání podmínek a případně následná úprava podmínek pro využití travní hmoty z TTP k energetickým účelům (např. pelety ze sena, travní hmota k výrobě bioplynu apod.).  Úprava podmínek pro využití produkce z TTP ve prospěch energetického využití jinak odpadní biomasy. Provést revizi PRV a změnit režim dotací ve prospěch využívání trávy k energetickým účelům.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Ochrana proti úbytku kvalitní zemědělské (orné) půdy  Půda vyjímaná ze ZPF z důvodu výstavby (bytové, průmyslových zón, infrastruktury) je často kvalitní ornou půdou, která bude v budoucnu chybět zejména s ohledem na možnost produkce energetických surovin.  Vydání národního předpisu na ochranu půdy - v návaznosti na připravovanou Směrnici EK o ochraně půdy.  Včasná implementace Směrnice o ochraně půdy (v přípravě).  Legislativní předpis pomůže urychleně chránit jak kvalitu půdy (obsah a koloběh živin, eroze apod.), tak půdu samotnou před úbytkem vlivem výstavby.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Vyhlášení výzkumného programu v oblasti OZE  Podpora nových postupů v energetickém využívání biomasy bez ohledu na její formu.  Chybí témata VaV z MŽP a obecně energetická a environmentální témata.  V rámci plánované reorganizace výzkumu definovat v oblasti OZE výzkumné podprogramy. Provázat výzkum v oblasti ochrany životního prostředí s výzkumem v energetice a dalších oborech, vyčlenit na tento výzkum finanční prostředky z rozpočtu Technologické agentury České republiky.  Úpravou opatření I v ose I Programu rozvoje venkova umožnit podporu nových postupů a inovací v oblasti energetického využívání biomasy ve všech jejich formách.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Zařazení tuhých biopaliv do nižší sazby DPH  Jedná se o nedřevní biopaliva (agropelety, agrobrikety, biomasa obecně apod.) a o logické dokončení prvního kroku, v němž byla do nižší sazby přeřazena tuhá biopaliva na bázi dřeva (viz. Směrnice EU o DPH).  Účinně působit na EK s cílem změny Směrnice o DPH a umožnit přeřazení biomasy do snížené sazby DPH. Definice kategorií tuhých biopaliv na bázi zemědělské biomasy v rámci celní nomenklatury pro jednoznačné zařazení a následná změna zákona o DPH v tomto smyslu.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Územní plánování, územní řízení  Umístění staveb pro zpracování biomasy musí být v souladu s územně plánovací dokumentací.  Pro hodnocení dopadů staveb využívajících OZE na udržitelný rozvoj území podle zákona, zvážit vydání metodiky hodnocení udržitelnosti rozvoje území.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Vzdělávání, poradenství a propagace  Podpora školství a výukových programů - OZE obecně nemají dostatečné zázemí ve školském systému, současně je nutné provázat oblasti zdrojů energie a koncové spotřeby, energetické efektivnosti.  Zefektivnit systém státního a soukromého poradenství pro vlastníky lesů k mobilizaci využívání lesní biomasy pro energ. využití. Propagovat a podporovat využívání lesní biomasy pro výrobu energií.  Zavedení systému osvěty, vzdělávání a kvalifikovaného poradenství. Otázka spolupráce je nejen mezi jednotlivými výzkumnými pracovišti, ale i firmami a vysokými školami, spolupráce se zahraničními pracovišti a na mezinárodních projektech.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Zmapování možností využití ploch pro výrobu energ. plodin, s ohledem na potřeby potravinářské a jiné nepotravinářské produkce  Příspěvek k orientaci zainteresovaných subjektů v širším kontextu realizace využívání biomasy, usnadnění rozhodování podnikatelským subjektům  Zmapování možností využití půdy pro pěstování energetických plodin. Aktualizovat v časových etapách.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Podpora RRD  Maximálně podpořit rozšíření ploch osázených rychle rostoucími dřevinami.  Přesun opatření na podporu založení porostů RRD v rámci PRV a vyhlášení této podpory nejpozději od  K pěstování RRD využít i rekultivovaných ploch, podpořit výsadbu a další zpracování sklizeného dřeva.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Výkupní cena elektřiny z OZE  Vstupní údaje pro stanovení výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů.  Přehodnocení přístupu ERÚ při stanovování výkupních cen elektřiny u OZE dle požadavků resortů MZe a MŽP. Oba resorty budou vycházet z aktuálních dat z oblasti biomasy a dlouhodobých koncepcí resortů v oblasti využívání biomasy.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Implementace Směrnice o podpoře užívání energie z obnovitelných zdrojů  Připravovaný návrh Směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů předpokládá implementaci této směrnice do národních předpisů do  Včasné zahájení přípravy implementace směrnice vzhledem k náročnosti tohoto procesu a termínu EK o provedení směrnice do národních předpisů.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Uplatnění kompostu a digestátu na orné půdě  Nařízení ES č. 1774/2002 a jeho výklad, současné bariéry a náměty na změny Nařízení, zavedení systému kategorizace kompostů, vyšší podpora a aplikace kompostů.  Zvýšit informovanost, zařadit digestát do režimu hnojiv.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Podpora zákona o podpoře výroby tepla z OZE  Snaha o předložení zákona o podpoře výroby tepla z OZE vládě ČR.  Příprava návrhu zákona o podpoře tepla z OZE v souladu s případnou směrnicí EU.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Statistika výroby a využití biopaliv  Zkvalitnění a zobjektivnění statistiky výroby a využití biopaliv (lesní a zemědělské biomasy pro energetické účely).  Zpracování návrhu modelu statistického zjišťování, jež by komplexně podchytil tok biopaliv v ČR, včetně zhodnocení dovozu a vývozu biomasy.  Navrhnout systém zjišťování státní a resortní statistiky.

Návrh aktivit v rámci realizace AP Zachování dotace na výrobu lesní štěpky  Podpora zachování dotace na výrobu lesní štěpky, jež jsou v kompetenci krajů.  Při jednání s kraji podpořit zachování tohoto dotačního titulu, zdůrazňovat význam energie biomasy pro regiony - čisté životní prostředí, zaměstnanost v regionu, daňové příjmy a zachování investic v regionu atd.

Realizace konkrétních aktivit pracovní skupiny 1. Podpora RRD 2. Zařazení tuhých biopaliv do nižší sazby DPH 3. Podpora zákona o podpoře výroby tepla z OZE 4. Výkupní cena elektřiny z OZE 5. Statistika výroby a využití biopaliv 6. Zachování dotace na výrobu lesní štěpky 7. Ochrana proti úbytku kvalitní zemědělské (orné) půdy

Celková energie z biomasy vč. současného stavu k roku 2007 (údaje MPO) jednotka celková energie z biomasy mimo domácnostiGJ celková energie z biomasy domácnostiGJ celková energie z bioplynuGJ celková energie z BRKOGJ celková energie z kapalných bpGJ

Podpora pěstování energetických bylin (dotační titul 1.U) Rok Plocha (ha) Dotace (Kč/ha) Rozpočet (mil.Kč) * 00 * odhadovaná hodnota

Energetické potenciály zemědělské půdy ČR  Scénář 1: Potravinová bezpečnost (AP)  108,8 PJ  Scénář 2: Energetický potenciál (AP)  159,4 PJ  Nezávislá energetická komise (2008)  194 PJ

Energetický potenciál biopaliv k roku 2020 (PJ) AP AP Kapalná biopaliva3029 z toho MEŘO a ŘO1615,5 Bioplyn2728 z toho zbytky po výrobě kapalných biopaliv1011 Tuhá biopaliva129 Celkem186

Energetický potenciál dendromasy (tis.m 3 ) AP (dle r.2005) AP (dle r.2006) Palivové dříví Zbytky po mýtní a předmýtní těžbě v lese Dřevní odpad ze zpracování dřeva Dendromasa pro energetiku celkem

Vývoj těžby dřeva v ČR (1)

Vývoj těžby dřeva v ČR (2)

Předpoklad vývoje v oblasti kapalných biopaliv rokcílMEŘOEtOH PJmil.hltis.hamil.hltis.ha ,42,51953,9242 (1) 84 (2) ,54,43396,8421 (1) 146 (2) - sjednoceno s výstupy Nezávislé energetické komise (1) výroba EtOH z obilí - (2) výroba EtOH z cukrové řepy

Děkuji za pozornost Biomasa v oslabení Vladimír Stupavský