19.11., 21.11.2013 Brno Obsah GP a ZPMZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář ke KatV – SGI a potvrzování GP
Advertisements

Podrobné body polohopisu a změna výpočtu výměr
Souřadnice v geometrickém plánu a ZPMZ
Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Ing. Milan Kocáb Ing. Ivana Valdová
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Dopad nového stavebního zákona do praxe KÚ
PŘEHLED STAVU VYŘIZOVÁNÍ HLAVNÍCH AGEND SPRÁVY KN A PŘEDPOKLADY DALŠÍHO VÝVOJE Karel Štencel Český úřad zeměměřický a katastrální
Komplexní pozemková úprava
Katastr nemovitostí (KN) ČR
Předmět obsahu katastrální mapy
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Geometrické plány po roce účinnosti katastrální vyhlášky
Elektronická podoba GP a ZPMZ
Aktuální Státní mapové dílo
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Jednotná technická mapa města Krnova Představení systému
Vyhotovování neměřických záznamů Milan KOCÁB VÚGTK,v.v.i.
Změny a předpoklady dalšího vývoje legislativy Bohumil Janeček Praha dne 26. června 2007.
Geometrický plán Ptáček Ondřej H2KNE1, L2014.
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod
Kontroly provedené v roce 2013 Hradec Králové Nechanice Borohrádek Hronov Vrchlabí Janské Lázně Smiřice Libáň Brumov Náchod Trutnov Rtyně v Podkrkonoší.
Katastr nemovitostí ČR Historie KN Základní pojmy
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Obnova katastrálního operátu
Štefánikova 52, Praha 5
VYHLÁŠKA č.26/2007 Sb., ze dne (katastrální vyhláška) ve znění č. 164/2009 Sb. Ing. Milan Kocáb, MBA.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Katastr nemovitostí ČR
Komplexní pozemkové úpravy Smilovice
7. Vytyčení hranice pozemku
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
Obnova katastrálního operátu
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
ISKN INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ VFK VÝMĚNNÉ FORMÁTY
Katastr nemovitostí Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), Vyhláška190/1996 Sb. Českého úřadu zeměměřického.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
(od veřejný seznam) advokátní koncipienti
Správa katastru nemovitostí
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
1 BDS, PVN, jaro 2007, I.Průchová Vytyčování hranic pozemků teze Jaro 2007.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Návod na zpracování geometrického plánu v programu Kokeš
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Krajíčková, Krčmářová, Matušková, Rubešová Brno prosinec 2008
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Katastr nemovitostí přednáška 6-5
Katastr nemovitostí Geometrický plán Karel Benda.
Katastr nemovitostí přednáška 6 - 3
KANE ZS14/15 VEDENÍ KN VÝPOČTY VÝMĚR A SOUŘADNIC
VYTYČOVÁNÍ HRANIC POZEMKU
Katastr nemovitostí (KNEM)
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Katastr nemovitostí (od veřejný seznam).
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Seznámení vlastníků s postupem obnovy Mladoňovice
Transkript prezentace:

19.11., 21.11.2013 Brno Obsah GP a ZPMZ

Formální náležitosti GP a ZPMZ

Náležitosti GP - změny Změna popisového pole – bod 17.2 přílohy Vypouští se upozornění na potřebu souhlasu stavebního úřadu s dělením nebo scelováním pozemků – vyhodnoceno jako neaktuální. Potvrzení katastrálním úřadem vyznačováno viditelným otiskem. Pravé pole vyhrazeno pro ověření stejnopisu GP v listinné podobě (v případě, že bude vyhotovován)

Přechodné ustanovení – GP v listinné podobě § 100 „Výsledky zeměměřických činností pro účely katastru, které se vyhotovují v elektronické podobě, lze do 30. června 2014 katastrálnímu úřadu předkládat k převzetí v  listinné podobě. „ V případě listinné podoby použít popisové pole podle stávající vyhl. 26/2007 Sb. Důvod: možnost vyznačení potvrzení KÚ – razítko, jméno, datum, číslo řízení (Všechny ostatní náležitosti podle nové vyhlášky)

Grafické znázornění GP Upraveno 17.6 až 17.14 Vyhotovuje se černě, vyznačení nového stavu červeně : nový stav hranic body, jejichž poloha je zpřesněna (zn. 1.09 nebo 1.05 – tence) nové slučky (tence, velikost stejná jako stávající) nová parcelní čísla – bez oválů, včetně šipek označení dílů nové mapové značky vyznačované věcné břemeno (včetně šrafování) rušení hranic, rušení sluček v případě změny na hranici Černě zůstává: čísla bodů (dané i nové body) oměrky severka

Grafické znázornění GP - vzor

GP pro zpřesnění - poznámka Upozornění nad popisovým polem „Zpřesnění geometrického a polohového určení pozemků podle § 50 odst. 1 písm. a) katastrálního zákona navržené v tomto geometrickém plánu lze v katastru nemovitostí provést jen na základě souhlasného prohlášení.“ se uvádí jen v případě GP vyhotoveného primárně za jiným účelem, než je zpřesnění GPU (např. rozdělení). Vyplývá z § 84 odst.8 Má-li být podle geometrického plánu do katastru zapsáno kromě jiné změny i zpřesněné geometrické a polohové určení pozemku, týkající se touto jinou změnou dotčené hranice, poznamená se v geometrickém plánu potřeba doložení souhlasného prohlášení o shodě na průběhu hranic pozemků.

Další formální změny v GP V GP pro doplnění pozemku ZE se v případě, že je z protokolu o vytyčení zřejmý nesouhlas vlastníků s průběhem hranice, použije značka pro spornou hranici – střídavá čára (0.132) Výkaz BPEJ zůstává náležitostí GP (počítá se se zrušením v rámci novelizace)

Náležitosti ZPMZ – popisové pole

Náležitosti ZPMZ – popisové pole Doplněno: kolonka „odborně způsobilá osoba“ – vztahuje se k zaměření a výpočtům 5-ti místné číslo ZMPZ Vypuštěno: údaj o souřadnicovém systému (měří se vždy v S- JTSK) označení použitého přístroje informace o stabilizaci (většinou různá, uvedena jinde) informace o aktualizaci SGI (z důvodu el. podoby – nebude se doplňovat)

Náležitosti ZPMZ – náčrt Body 16.10 až 16.16 přílohy Obdobně jako grafická část GP – nový stav červeně Černě: všechna čísla bodů oměrky měřická síť šrafování budov (v případě nových budov červeně) Šrafování budov nově povinné. Max. formát A1 (i u elektronické podoby).

Náčrt - vzor

Protokol o výpočtech Bod 16.19 Náležitostí již není datum, jméno, příjmení a podpis osoby, která výpočty prováděla – osoba uvedena v popisovém poli. (Stejně tak v záznamu výpočtu parcel a dílů není jméno osoby, která provedla výpočty, předepsanou náležitostí)

Návrh změny Terminologická změna – návrh změny (ve stávající vyhlášce návrh zobrazení změny) – obsahuje nejen grafiku Nebude se vyhotovovat průsvitka. (Zobrazení do analogové mapy podle bodu 4.7.2 Návodu pro správu a vedení KN a 4.2 Prozatímního návodu pro vedení katastrální mapy – v průběhu roku 2014 nový návod pro správu a vedení KN, jehož součástí bude i návod pro vedení kat. mapy)

ZPMZ – další změny V případě ZPMZ pro vytyčení hranice pozemku již není předepsanou náležitostí náčrt (vše podstatné ve vytyčovacím náčrtu) – 16.1 Seznam souřadnic – souřadnice obrazu odlišeny čárkou (Y‘, X‘) Vytyčovací náčrt (16.28) – nově stabilizované body červeně (zn. 1.05, popř. 1.09 tence)

Věcné náležitosti GP

Zeměměř. činnosti v terénu - změny Definována neznatelná hranice: § 81 odst.3 …za neznatelnou se považuje hranice, jejíž lomové body nejsou označeny trvalým způsobem, a hranice, která není číselně vyjádřena. Hranice číselně vyjádřená je hranice určená geodetickými metodami = KK 3,4,5 (§ 2 odst.1 písm.a)

Neznatelná hranice § 81 odst.3 KK 3,4,5 KK 6,7,8 V terénu označená znatelná neznatelná V terénu neoznačená § 81 odst.3 Při vytyčení bodu na neznatelné dosavadní vlastnické hranici, ze kterého nová hranice při dělení pozemku vychází, se postupuje podle ustanovení této vyhlášky o vytyčování hranic pozemků… V případě vložení bodu do neznatelné hranice se postupuje dle ustanovení o vytyčení - § 87 až § 90 (tj. kompletní dokumentace o vytyčení)

Označování hranic §81 odst.2 Zpravidla před měřením se lomové body navrhovaných a vlastníky zpřesňovaných dosavadních hranic pozemků označí trvalým způsobem. Ustanovení doplněno § 88 odst.2 Vytyčené lomové body hranice se v terénu označí trvalým způsobem, pokud je hranice v katastru číselně vyjádřena (KK 3, 4 ,5), nebo pokud se na podkladě vytyčení vyhotovuje geometrický plán pro průběh vytyčené nebo vlastníky upřesněné hranice pozemků. V ostatních případech se lomové body označí dočasným způsobem.

Výpočetní práce – díl < 0,50m2 § 82 odst.2 … Je-li výměra oddělované parcely menší než 0,50 m2, zaokrouhlí se na 1 m2. V případě označení této části pozemku písmenem malé abecedy se výměra dílu uvede v m2 na 2 desetinná místa. V případě, že díl menší než 0,50 m2 nelze sloučit s jiným dílem nebo parcelou (z důvodu odlišných údajů o právech), může se označit jako samostatná parcela o velikosti 1 m2.

Slučování parcel – věcné břemeno § 35 odst.7 Není přípustné slučovat parcely nebo části parcel, pokud jsou u parcel evidovány různé údaje o právech. Výjimkou jsou parcely nebo jejich části, u kterých je evidováno věcné břemeno, jehož rozsah byl vymezen v geometrickém plánu, nebo u kterých je evidováno předkupní právo podle stavebního zákona na části pozemku. Je-li věcné břemeno evidováno k celé parcele, lze tuto parcelu nebo její část sloučit jen při současném vymezení dosavadního rozsahu věcného břemene v geometrickém plánu.

Slučování parcel – věcné břemeno parc. č. 37 – zapsáno věcné břemeno na celé parcele (brání sloučení s parc. č. 36)

Slučování parcel – věcné břemeno parc. č. 37 – zapsáno věcné břemeno na celé parcele (brání sloučení s parc. č. 36)

Slučování parcel – věcné břemeno parc. č. 37 – zapsáno věcné břemeno na celé parcele (brání sloučení s parc. č. 36) – při současném vyznačení věcného břemene v geometrickém plánu lze sloučení provést

Způsob využití pozemku a typ budovy - změny Příloha 2 Nový způsob využití pozemku – fotovoltaická elektrárna (druh pozemku 2 až 14 = pro všechny druhy pozemku) Příloha 3 Typ stavby „rozestavěná budova“ nebude dále nově vyznačován.

Děkuji za pozornost.