Projekt "Cesta k integraci"

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Systém péče o ZP formou pracovní rehabilitace občanů evidovaných.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
ohroženým domácím násilím
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Chráněná ICT pracoviště Deep Všechny ideály nepotřebují jen křídla, ale i místo odkud by mohly vzlétnout.
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
CESTA KE ZMĚNĚ CZ / /0012 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
JOB ASISTENT s.r.o.. Hlavní aktivity společnosti: Zpracování a řízení projektů – EU Zpracování a řízení projektů – EU Poradenství Poradenství Outplacement.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
1 Se sousedy k vzdělávání, registrační č. CZ.1.04/2.1.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Sociální podnikání v Praze
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Výzva k předkládání žádostí
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Projekt "Cesta k integraci" Projekt Cesta k integraci Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Kde prostředky ESF pomáhají 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Základní informace o projektu Název projektu: Cesta k integraci – začlenění osob se zdravotním postižením do pracovního procesu v městském prostředí Prahy 10 Zkrácený název: Cesta k integraci Žadatel projektu: PROJEKT INTEGRACE, o.p.s. Délka projektu: 20 měsíců; 1. 11. 2006 – 30. 6. 2008 Partneři projektu: - Speciální domov mládeže SPMP Hvozdy - EPAM s.r.o. - Městská část Praha 10 Rozpočet projektu: 4 947 463 Kč 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Projekt "Cesta k integraci" PROJEKT INTEGRACE, o.p.s. PROJEKT INTEGRACE, o. p. s. je organizace pomáhající zdravotně a mentálně postiženým občanům v jejich resocializaci. Předmětem hlavní činnosti je především vzdělávání a zaměstnávání těchto osob v chráněných dílnách na Praze 10. Zakládající členové PROJEKTU INTEGRACE o.p.s. vytvořili v roce 2002, jako vedoucí členové týmu SDM SPMP Hvozdy a firmy EPAM, „ Program přechodu k samostatnosti pro osoby s mentálním postižením“, který je v SDM SPMP Hvozdy od roku 2002 realizován. Program je vypracován tak, aby si zájemci o tuto službu mohli individuálně sestavit svůj reálný „životní scénář“ vedoucí k osamostatnění a měli tak možnost osvojit si potřebné vědomosti a návyky nutné k jeho realizaci. Pozitivní výsledky tohoto programu vedlo k rozhodnutí vytvořit další projekt určené nejen mentálně postiženým občanům.   25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Partner projektu – Epam Sdružení Sdružení EPAM je klíčovým partnerem celého projektu, neboť je dodavatelem surovin, polotovarů a výrobních postupů pro vytvořenou chráněnou dílnu. V počátcích projektu pomohl s vytvořením tréninkových prostor v SDM Hvozdy, aby se klienti mohli seznámit jak s problematikou bylinných směsí, tak i s různými obaly a technikami balení. S dodávkou prací se počítá i po skončení projektu, což zajistí udržitelnost Chráněné dílny Integrace. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Partner projektu – SDM SPMP Hvozdy SDM SPMP Hvozdy je zařízení týdenního stacionáře pro mentálně postiženou mládež ve věku od 15 do 35 let. Domov se nachází v klidné lokalitě za Prahou. Aktivity: Výuka v oborech - pomocný kuchař - pomocný uklízeč - pomocný zahradník Otevřená škola Program k přechodu samostatnosti Integrační program Psychologická poradna 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Partner projektu – MČ Praha 10 Městská část Praha 10 poskytla prostory pro vytvoření chráněné dílny v centru hlavního města Prahy. MČ se snaží aktivně řešit obtížné postavení osob se zdravotním postižením na trhu práce. Městská část je ideálním místem pro vytvoření chráněných dílen, s ohledem na dopravní spojení z různých částí Prahy a snadnou dostupnost Úřadu městské části Praha 10 i úřadu práce. Na návštěvě u hasičů 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Projekt "Cesta k integraci" Zaměření projektu Projekt byl zaměřen na přímé služby napomáhající integraci příslušníků znevýhodněných skupin obyvatel, resp. osob ohrožených sociální exkluzí prostřednictvím jejich podporovaného zaměstnávání v dílnách. Konkrétně se jednalo o trénink osob znevýhodněných z důvodu zdravotního postižení (včetně postižení mentálního) na přechodná či podporovaná pracovní místa v centru hlavního města Prahy. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Projekt "Cesta k integraci" Cíle projektu Obecné: Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání osob dlouhodobě nezaměstnaných a osob dlouhodobou nezaměstnaností ohrožených, zejména osob se zdravotním postižením. Zlepšení podmínek zdravotně postižených na trhu práce. Snížení nezaměstnanosti zdravotně postižených. Posílení individuálního přístupu ke klientům. Zvýšení informovanosti veřejnosti o možnosti zaměstnání zdravotně postižených. Konkrétní: Začlenění zdravotně postižených do městského prostředí (primárně klientů SDM SPMP Hvozdy s trvalým pobytem v MČ Praha 10 do pracovního procesu v místě trvalého bydliště, tudíž jim v důsledku umožnit být více se svou rodinou). Poskytnutí šance v podobě zaměstnání dlouhodobě nezaměstnaných, žen po mateřské dovolené, osob starších 50ti let. Vytvoření podmínek udržitelnosti a samofinancovatelnosti Chráněné dílny integrace. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Projekt "Cesta k integraci" Cílová skupina Osoby dlouhodobě nezaměstnané a osoby ohrožené dlouhodobou nezaměstnaností, především osoby se zdravotním postižením. Uchazeči o zaměstnání. Zájemci o zaměstnání. Klienti SDM SPMP Hvozdy – osoby s mentálním postižením. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Projekt "Cesta k integraci" Potřeby cílové skupiny zdravotně postižených pro uplatnění se na trhu práce Péče a celodenního dohled při vykonávání svěřené práce. Speciálně upravený pracovní prostor (bezbariérový přístup…). Dobrou dopravní dosažitelnost zaměstnání (u některých jedinců potřeba doprovodu). Potřeba větší zastupitelnosti zaměstnanců z důvodu vyšší nemocnosti. Volnější tempo vykonávané práce. Druh práce přizpůsobený mentálním a fyzickým schopnostem zaměstnance. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Pozitivní efekty zaměstnání pro zdravotně postižené osoby Pocit užitečnosti. Překonání handicapu uvnitř sebe sama. Alespoň částečná finanční nezávislost. Aktivní zapojení do formování svého života a své budoucnosti. Zapojení se do pracovního kolektivu, navázání kontaktů 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Přínos projektu pro cílové skupiny Před zaměstnáním samotným zajištění nácviku vykonávané činnosti a rekvalifikace. Zajištění dopravy do místa pracoviště. Možnost následné lepší integrace do běžného života společnosti: - možnost získání částečných pracovních úvazků. - možnost zastupitelnosti ZP pracovníků při nemoci. - zvýšení sebedůvěry. - zvýšení zodpovědnosti, zlepšení pracovních návyků a vnímání hodnoty peněz. Možnost „být užitečný“. Možnost pro klienty SDM SPMP Hvozdy být více se svojí rodinou. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Rekvalifikace a tréninky v projektu S tvorbou nových pracovních míst souvisely nezbytné rekvalifikace a tréninky. Účastníci projektu byli rekvalifikování v těchto oblastech: Základy managementu - 2 osoby ICT a IT - 6 osob Podnikový logistik - 3 osoby Marketing - 2 osoby Trénink zpracování bylinných směsí a technik balení absolvovalo 10 klientů SDM Hvozdy. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Projekt "Cesta k integraci" Průběh projektu Sestavení realizačního týmu. Nákup zařízení a vybavení. Výběr účastníků projektu. Realizace rekvalifikací. Realizace tréninků zpracování bylinných směsí a technik balení. Podpora nových pracovních míst (v chráněné dílně na Praze 10 i v detašovaném pracovišti v SDM Hvozdy) Po celou dobu projektu probíhalo: Řízení projektu (věcné, technické a finanční). Propagace projektu. Nakupování služeb souvisejících s realizací dílčích aktivit projektu. Poskytování poradenství pro lidi ohrožené sociální exkluzí v prostorách Chráněné dílny; další poradenské programy. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Chráněná (tréninková) dílna Další pokračování projektu spočívalo v samotném zaměstnání v Chráněné dílně na Praze 10, či v detašovaném pracovišti v SDM Hvozdy. Chráněná dílna vznikla za podpory Městské části Praha 10 v součinnosti s firmou EPAM sdružení, která je generálním partnerem projektu a která je dodavatelem surovin a výrobních postupů i zadavatelem práce pro PROJEKT INTEGRACE, o.p.s. – jedná se o sestavování bylinných směsí, skládání a lepení obalů, balení jílů atd. Ve spolupráci se SPMP Centrem služeb HVOZDY byla vytvořena rovněž dílna pro trénink zpracování bylinných směsí a technik jejich balení. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Projekt "Cesta k integraci" Výsledky projektu V projektu bylo vytvořeno 11 pracovních míst, z toho bylo: 7 plných pracovních úvazků 2 poloviční pracovní úvazky 6 třetinových pracovních úvazků. 6 pracovních míst bylo obsazeno muži, 4 pracovní místa byla obsazena ženami. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Ukazatelé – účastníci kurzů Grafy blíže charakterizují klienty a kurzy 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Chráněná dílna - trénink Klienti se zapracovávali při přípravě bylinných směsí. Jejich práce obsáhla: Etiketování sáčků, vážení a balení směsí. Lepení krabiček. Důležité bylo vybavit klienty adekvátními ochrannými pomůckami: Plášť. Čepice se síťkou. Igelitové jednorázové rukavice. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Projekt "Cesta k integraci" Hospodaření s penězi Velká část klientů většinou poprvé dostávala za svoji práci i finanční odměnu. Bylo nutno klienty zasvětit do základů hospodaření s penězi – k tomu účelu byly vypracovány speciální pracovní listy. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Pravidelné poradenství Projekt se zaměřil i na doprovodné sociální aktivity, které se orientovaly primárně na rozvoj poradenských programů. Klientům projektu poskytoval specialista (psychoped) v prostorách chráněné dílny pravidelné poradenství. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Projekt "Cesta k integraci" Poradenská činnost 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Výrobky chráněné dílny j Krabičky a sáčky s čaji připravené k prodeji. 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

Projekt "Cesta k integraci" Publicita Další informace o realizovaném projektu lze získat z těchto zdrojů: Webové stránky - PROJEKT INTEGRACE, o.p.s.: www.projektintegrace.cz - EPAM, s.r.o.: www.epam.eu - Speciální domov mládeže SPMP Hvozdy: www.sdm-hvozdy.cz - MČ Praha 10: www.praha10.cz - Evropský sociální fond: www.esfcr.cz Nástěnka se všeobecným popisem aktivit, které probíhají v CHD a umístění na místě přístupné široké veřejnosti (okenní rám CHD). Odkaz na projekt prezentovaný na veřejné vývěsce Prahy 10 25. 6. 2008 Projekt "Cesta k integraci"

PROJEKT „Cesta k integraci – začlenění osob se zdravotním postižením do pracovního procesu v městském prostředí Prahy 10“ CZ.04.3.07/1.1.01.3 Možnost pro těžce zdravotně postižené občany - rekvalifikace a následné uplatnění na trhu práce.