PROGRAMY PODPORY VÝSTAVBY ZE STRANY EVROPSKÉ UNIE Autor: Jiří Vaněk Vyučující: Ing. Martin Čásenský, CSc. Management podniku 2013/2014 České vysoké učení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální politika III Strukturální fondy EU.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Doc. Ing. Hana Bartošová, CSc. Ing. Mgr. Jan Bartoš
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Dotační příležitosti.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Operační programy pro ČR
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
Fondy EU.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
Strukturální politika
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
MOŽNOSTI DOTAČNÍCH ZDROJŮ PRO NEZISKOVÉ ORGANIZACE
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
FONDY EU Programové období
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Regionální politika Regionální politika Evropské unie, nazývaná též politika hospodářské a sociální soudržnosti (HSS), je odrazem principu solidarity uvnitř.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko, Úřad Regionální rady Dopravní infrastruktura v ROP Datum: Místo: Prezentuje: Praha Jiří.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
Evropský sociální fond
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Výsledky projednávání
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

PROGRAMY PODPORY VÝSTAVBY ZE STRANY EVROPSKÉ UNIE Autor: Jiří Vaněk Vyučující: Ing. Martin Čásenský, CSc. Management podniku 2013/2014 České vysoké učení technické v Praze FAKULTA STAVEBNÍ

Obsah prezentace  Úvod  Cíl práce  Výzkumné otázky  Metodika práce  Výsledky měření  Diskuze výsledků, závěr

Regionální politika EU  Strukturální fondy EU – slouží převážně pro podporu chudších regionů  Fond soudržnosti (kohezní fond) – podporuje rozvoj chudších států, nikoli regionů ________________________  Evropský fond solidarity  Fondy předvstupní pomoci

Strukturální fondy  Slouží k financování cílů regionální a strukturální politiky EU, tj. hlavně ke zvyšování hospodářské vyspělosti evropských regionů  Zaměřují se na snižování rozdílů v úrovni rozvoje různých regionů  Peníze ze SF jsou čerpány v rámci několikaletých cyklů, tzv. programových období (v současnosti končí období )  Evropská unie má k dispozici celkem čtyři strukturální fondy

Strukturální fondy  Evropský fond pro regionální rozvoj (European Regional Development Fund)  Evropský sociální fond (European Social Fund) ______________________________________________  Evropský zemědělský podpůrný a záruční fond (European Agricultural Guidance and Guarantee Fund)  Finanční nástroj pro podporu rybolovu (Financial Instrument for Fisheries Guidance)

Evropský fond pro regionální rozvoj Objemem peněz je největší ze strukturálních fondů a zasahuje do mnoha oblastí:  Zlepšování infrastruktury  Odstraňování ekologických zátěží  Rozvoj a obnova sportovních areálů  Rekonstrukce kulturních památek  Podpora malých a středních podniků  Rozvoj technologií

Evropský sociální fond Podporuje aktivity v oblasti zaměstnanosti a rozvoje lidských zdrojů:  Vzdělávací a rekvalifikační kurzy  Zlepšování mobility pracovních sil  Podpora začínajícím OSVČ Z těchto fondů je podpora rozdělována prostřednictvím tzv. operačních programů, které určují zaměření pro daný sektor (TOP) či region (ROP, OP Praha) společně s Evropskou územní spoluprací (např. ESPON 2013).

Tematické operační programy Přidělená částka: 21,3 mld. € (79,5 %) Investiční (infrastrukturní) projekty:  OP Doprava  sítě TEN-T, dálnice, rychlostní komunikace, silnice I. třídy  OP Životní prostředí  obnovitelné zdroje energie, ČOV Financování z Evropského fondu pro regionální rozvoj a z Fondu soudržnosti.

Tematické operační programy Investiční (infrastrukturní) projekty:  OP Podnikání a inovace  výstavba zařízení na výrobu a rozvod el. a tepel. energie  OP Výzkum a vývoj pro inovace  výstavba laboratoří, rozšíření kapacit vědy a výzkumu Financování z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Tematické operační programy Investiční (infrastrukturní) projekty:  Integrovaný OP  podpora tvorby a aktualizace územních plánů obcí  regenerace bytových domů v problémových lokalitách a sanace  opravy konstrukčních nebo funkčních vad konstrukce budovy  výstavba nemocnic, městských parků Financování z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Tematické operační programy Neinvestiční (neinfrastrukturní) projekty:  OP Lidské zdroje a zaměstnanost  profesní vzdělávání Financování z Evropského sociálního fondu. Evropská unie financuje maximálně 85 % výdajů, přípravu ČR na využívání fondů EU koordinuje Ministerstvo pro místní rozvoj.

Regionální operační programy Přidělená částka: 4,7 mld. € (17,6 %)  V ČR funguje celkem 7 ROP: Severozápad, Severovýchod, Střední Čechy, Jihozápad, Jihovýchod, Moravskoslezsko, Střední Morava  ROP jsou orientovány do čtyř oblastí:  dopravní dostupnost a obslužnost, rozvoj území, regionální rozvoj podnikání, rozvoj cestovního ruchu

Regionální operační programy  Dopravní dostupnost a obslužnost  silnice II. a III. třídy, stezky, železniční stanice  Rozvoj území  revitalizace center měst a památkových zón, výstavba a rekonstrukce objektů občanské vybavenosti, objektů pro kulturu a volný čas, objektů sociální a vzdělávací infrastruktury, stavební obnova a dostavba veřejných prostranství, náměstí, architektonických prvků, odstranění nevyužitelných staveb a ekologických zátěží

Regionální operační programy  Regionální rozvoj podnikání  rekonstrukce stávajících objektů pro podnikání (brownfields), dopravní a technická infrastruktura průmyslových zón  Rozvoj cestovního ruchu  turistické stezky, cyklostezky, rekonstrukce ubytovacích kapacit, modernizace lázní

Operační programy Praha Přidělená částka 372 mil. € (1,4 %)  OP Praha Konkurenceschopnost  podpora investičních projektů zaměřených na veřejnou dopravu, podnikání a zlepšování životního prostředí v Praze  OP Praha Adaptibilita  podpora neinvestičních projektů zaměřených na vzdělávání, podporu zaměstnanosti a rozvoj lidských zdrojů

Evropská územní spolupráce Přidělená částka 389 mil. € (1,5%)  OP Přeshraniční spolupráce  výstavba a rozvoj hraniční infrastruktury a napojení pohraničí na důležité přeshraniční dopravní osy  podpora efektivního systému přeshraniční protipožární a protipovodňové ochrany a ochrany před katastrofami  budování čistíren odpadních vod  ochrana a obnova památek  rozvoj cyklistických tras a stezek  např. spolupráce ČR - Bavorsko

Příprava období  Konečná podoba finančních prostředků pro Českou republiku není v současné době ještě definitivně stanovena. Orientačně se však bude jednat o cca 20,5 mld. €, přesná suma však bude ještě upřesněna a to do konce roku  Není očekáváno mnoho novinek, spíše je trendem pokračovat v nastaveném systému využívání evropských fondů.